Nascuta la 1 august 1939 in Bucuresti, Valeria Seciu este o actrita de teatru, film, radio si televiziune, care s-a consacrat pe scena Teatrului Mic. Indragita actrita a activat insa si pe scenele altor teatre din Capitala, incepand cu Teatrul National din Bucuresti, Teatrul Bulandra, Teatrul Nottara, pana la teatrele independente Teatrul Act sau Clubul La Scena. De-altfel, la inceputul anilor `90, ea a infiintat si a condus teatrul independent Levant (desfiintat in prezent). Carismatica actrita dispune de o sensibilitate aparte, dar ofera in acelasi timp profunzime rolurilor interpretate. Talentul ei a fost exploatat mai mult in teatru, decat in filme.
S-a decis ca vrea sa devin actrita inca de la varsta de 6 ani, cand asculta fermecata piese de teatru radiofonic. Ii placea sa mearga la Teatrul Bulandra, unde admira prestatia scenica a actorilor Lilianei Tomescu si Octavian Cotescu – cel care ulterior ii va deveni sot.
Dupa doua examene de admitere picate la Facultatea de Istorie, Valeria Seciu s-a inscris la cursurile Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica (IATC), absolvind in anul 1964 la clasa profesorului A. Pop Martian si a asistentului Octavian Cotescu. Actrita i-a avut colegi de promotie pe Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, Mariana Mihut, Florina Cercel, Rodica Mandache, Virgil Ogasanu, Dora Chertes, Catalina Pintilie si Mircea Andreescu.
In anul 1964, Valeria Seciu a debutat pe scena Teatrului National din Bucuresti, cu rolul Veronicai Micle din Eminescu, de Mircea Stefanescu (regia Sica Alexandrescu), unde a jucat alaturi de Ion Caramitru, care il intepreta pe Eminescu. In acelasi an, actrita a debutat si in cinematografie, fiind distribuita in filmul Casa neterminata (regia Andrei Blaier). Urmatorii doi ani, i-a petrecut pe scena Teatrului National din Cluj, unde a dat viata unor personaje precum: Lavinia din Androcle si leul de G. B. Shaw (regia Janos Taub) si Domnita Anca din Vlaicu Voda de Alexandru Davilla (regia Val Mugur). In 1966, actrita s-a intors la Teatrul National din Bucuresti, pe scena caruia a activat inca 10 ani spectacole precum: Enigma Otiliei, de George Calinescu (regia Ion Cojar); Idiotul, de F. M. Dostoiveski (regia Al. Finti); Cui i-e frica de Virginia Wolf, de Edward Albee (regia Michel Fagadau); Regele Lear, de William Shakespeare (regia Radu Penciulescu), Jocul de-a vacanta, de Mihail Sebastian (regia Mihai Berechet); Richard al III-lea, de William Shakespeare (regia Horea Popescu).
Apogeul artistic in teatru il atinge in momentul cand se transfera la Teatrul Mic din Bucuresti, unde colaboreaza cu regizoarea Catalina Buzoianu, pentru care a fost o actrita-fetis. Astfel, Valeria Seciu a facut roluri de exceptie in montari semnate de Catalina Buzoianu, precum: Sa imbracam pe cei goi, de Luigi Pirandello; Maestrul si Margareta de M. Bulgakov; Cerul instelat deasupra noastra, de Ecaterina Oproiu; Niste tarani, de Dinu Sararu; Dama cu camelii, de Al. Dumas; Pescarusul, de A. P. Cehov; Furtuna, de William Shakespeare. La Teatrul Mic, Valeria Seciu a facut roluri memorabile alaturi de actorii Stefan Iordache si Gheorghe Visu, iar cu fiecare reprezentatie, actrita devenea din ce in ce mai apreciata si indragita de public. Dupa caderea regimului comunist, actrita a infiintat Teatrul Levant – una din primele institutii independente de teatru aparute in acea perioada. In cadrul Teatrului Levant, Valeria Seciu a lucrat impreuna cu regizoarea Catalina Buzoianu la spectacolul Pelicanul, dupa August Strindberg – o productie de succes despre care se vorbeste si astazi.
Desi din anul 2000, Valeria Seciu a aparut mai rar pe scena de teatru, fiecare interpretare a fost apreciata de public si de critica. Cele mai recente roluri primite cu aplauze le-a avut in productiile Teatrului Mic – Spirit, de Margaret Edson si Cum gandeste Amy, de David Hare (ambele in regia Catalinei Buzoianu) si in productia Teatrului Bulandra – Lear, dupa William Shakespeare, (regia Andrei Serban). Pentru aceste interpretari, Valeria Seciu a fost recompensata cu Premiul UNITER pentru cea mai buna actrita in rol principal, in anul 2002 pentru rolul lui Vivian Bearing, respectiv in 2006 pentru rolul Esme Allen. Pentru interpretarea personajului shakespearian, Gloucester, Valeria Seciu este rasplatita in anul 2009 cu Premiul UNITER pentru cea mai buna actrita in rol secundar.
In cinematografie, Valeria Seciu a fost distribuita in peste 20 de filme, insa, spre deosebire de teatru, rolurile din film nu i-au i-au aratat potentialul urias de care dispune. Printre cele mai cunoscute filme in care a aparut, se numara: Inainte de tacere (regia Alexa Visarion), Ion: blestemul pamantului, blestemul iubirii (regia Mircea Muresan), Buna seara, Irina (regia Tudor Marascu), Adela (regia Mircea Veroiu), Aurora (regia Cristi Puiu) si in serialul de succes Lumini si umbre (regia Andrei Blaier, Mihai Constantinescu, Mircea Muresan). In anul 1978, actrita primeste Premiul ACIN (in prezent Uniunea Cineastilor Romani) pentru rolul interpretat in filmul Inainte de tacere.
Pe langa rolurile interpretate pe scena si pe ecran, Valeria Seciu a dat viata multor personaje in teatrul radiofonic. De asemenea, multi ani la rand, pe diferite scene din tara, actrita a sustinut recitaluri cu poezia lui Mihai Eminescu, alaturi de actorii Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan si de clarinetistul Aurelian Octav Popa.
In anul 2007, actrita Valeria Seciu este rasplatita cu Premiul UNITER pentru intreaga activitate.