Cei mai importanti si cunoscuti actori de teatru din Romania

Ord. dupa

Alexandru Arsinel s-a nascut  la 4 iulie 1939 in comuna Dolhasca din ...

1 comentarii

Nascuta pe 10 noiembrie 1974, Alina Brezu...

Actrita de teatru si film, muziciana, regizoare, dar si profesoara, An...

Actrita de teatru, film si televiziune, Carmen Tanase s-a nascut pe da...

Catalina Mustata este o actrita de teatru, film si televiziune nascuta...

Claudiu Bleont s-a nascut la 27 august 1959, in Bucuresti si este unul...

Nascut la 26 iulie 1952 in Dorohoi, Dan Condurache este unul dintre ce...

Dorina Chiriac s-a nascut in Bucuresti, la data de 21 ianuarie 1973 si...

Dorina Lazar este o actrita de teatru, televiziune si film din Romania...

Draga Olteanu Matei este una dintre cele mai apreciate actrite de come...

Nascuta intr-o familie de artisti, mama sa fiind Malu Iosif Popescu - ...

Florin Piersic este o personalitate emblematica a teatrului si filmulu...

Florin Piersic Jr, fiul celebrului actor Florin Piersic si al actritei...

Actor, profesor universitar, regizor si scriitor, Florin Zamfirescu (F...

George Mihaita s-a nascut pe 23 septembrie 1948, in Moreni, Dambovita ...

Gheorghe Visu s-a nascut la 2 iulie 1951, la Bucuresti si este un acto...

Horatiu Malaele (Horatiu-Valentin Malaele) este una dintre cele mai co...

Personalitate teatrala complexa, Ilie Gheorghe este unul dintre cei ma...

Ion Besoiu este un actor de teatru si film, cunoscut pentru rolul ca...

Ion Caramitru (Ion Horia Leonida Caramitru) s-a nascut pe data de 9 ma...

Ion Dichiseanu (Ioan Dichiseanu) este unul dintre actorii Generatiei d...

Nascuta intr-o familie de evrei din Bucuresti, la data de 1 mai 1962, ...

Nascut pe 2 august 1951, la Bailesti, in judetul Dolj, Marcel Iures s-...

Maria Ploae s-a nascut la 19 februarie, in comuna Oncesti din judetul ...

Consacrat datorita indragitulului personaj Magicianul din emisiunea p...

Afiseaza
comentarii

Ion Besoiu este un actor de teatru si film, cunoscut pentru rolul capitanului Anton Lupan din serialul  Toate panzele sus! (regia Mircea Muresan). Nascut pe data de 11 martie 1931, in Sibiu, actorul are o cariera impresionanta cu peste 60 de ani de activitate si un palmares ce cuprinde un numar mare de roluri interpretate in teatru, aproape 100 de distributii in filme, dar si o perioada de 12 ani de directorat al Teatrului Lucia Sturdza Bulandra din Bucuresti.

Desi isi dorea sa ajunga profesor de limba romana sau de istorie, datorita dragostei pentru pozie si literatura, Ion Besoiu a absolvit cursurile Academiei de Teatru si Muzica din Sibiu. De la debutul din 1950, pe scena Teatrului Radu Stanca din Sibiu, actorul a jucat timp de 16 ani in orasul natal. Insa, rolurile care l-au consacrat au fost cele de pe scena Teatrului Bulandra.

Sub aripa lui Liviu Ciulei, regizor si directorul de atunci al Teatrului Bulandra, Ion Besoiu s-a transferat la Bucuresti, iar in anul 1967 a debutat cu rolul lui Closca din Procesul lui Horia, de Alexandru Voitin, (regia lui Liviu Ciulei). In Bucuresti, pe langa colaborarile cu Liviu Ciulei, actorul ajunge sa lucreze si cu alti regizori celebri, precum: Ion Cojar, Lucian Pintilie, Mircea Cornisteanu, Alexa Visarion, Silviu Purcarete, Alexandru Tocilescu, Catalina Buzoianu. Cele mai apreciate roluri interpretate de Ion Besoiu au fost cele ale personajelor ale dramaturgiei clasice, cum ar fi: Serebeakov in Unchiul Vanea, de A, P. Cehov (regia Alexa Visarion); Polonius in Hamlet, de William Shakespeare (regia Alexandru Tocilescu); Oronte, in Mizantropul, de Moliere (regia Valeriu Moisescu); Corifeu, in Antigona, de Sofocle (regia Alexandru Tocilescu); Ferapont, in Trei surori, de A. P. Cehov (regia Alexandru Darie); Senecus, in Caligula, de Albert Camus (regia Mihai Maniutiu); Muhoiarov Ivan Matveevici in  Oblomov, dupa I. A. Goncearov, regia Alexandru Tocilescu.

In anul 1972, dupa plecarea lui Liviu Ciulei de la conducerea Teatrului Bulandra, actorul Ion Besoiu devine directorul teatrului – functie pe care a avut-o timp de 12 ani.

Pe langa activitatea din teatru, Ion Besoiu si-a facut o cariera si din cinematografie si televiune. Desi rolul care l-a consacrat este cel al Capitanului de pe corabia Speranta, Ion Besoiu a facut parte din distributia unor filme de referinta in cinematografia romaneasca: Haiducii (regia Dinu Cocea), Setea (regia Mircea Dragan), Furtuna (regia Andrei Blaier), Rascoala (regia Mircea Muresan), Neamul Soimarestilor (regia Mircea Dragan), Mihai Viteazul (regia Sergiu Nicolaescu), Ultima noapte de dragoste (regia Sergiu Nicolaescu) Pacala (regia Geo Saizescu), Ciprian Porumbescu (regia Gheorghe Vitanidis), Ion, blestemul pamantului, blestemul iubiri (regia Mircea Muresan), Lumini si umbre (regia Andrei Blaier si Mihai Constantinescu), Atunci cand i-am condamnat pe toti la moarte (regia Sergiu Nicolaescu). Mai mult de atat, Ion Besoiu  a castigat in 2015 Premiul pentru cel mai bun actor, pentru rolul colonelului din Bucuresti NonStop (regia Dan Chisu) la Festivalul International de Film Love is Folly.

Senior al teatrului si filmului romanesc, Ion Besoiu a fost recompensat in 2008 cu Premiul UNITER pentru intreaga activitate, iar in anul 2011 a luat Premiul Gopo pentru intreaga opera. Totodata, actorul a primit in anul 2002, Premiul de excelenta al Cinematografiei Romane. Ion Besoiu este cetatean de onoare al orasului Sibiu.

Data actualizarii: 13/10/2016