Cei mai importanti si cunoscuti actori de teatru din Romania

Ord. dupa

Alexandru Arsinel s-a nascut  la 4 iulie 1939 in comuna Dolhasca din ...

1 comentarii

Nascuta pe 10 noiembrie 1974, Alina Brezu...

Actrita de teatru si film, muziciana, regizoare, dar si profesoara, An...

Actrita de teatru, film si televiziune, Carmen Tanase s-a nascut pe da...

Catalina Mustata este o actrita de teatru, film si televiziune nascuta...

Claudiu Bleont s-a nascut la 27 august 1959, in Bucuresti si este unul...

Nascut la 26 iulie 1952 in Dorohoi, Dan Condurache este unul dintre ce...

Dorina Chiriac s-a nascut in Bucuresti, la data de 21 ianuarie 1973 si...

Dorina Lazar este o actrita de teatru, televiziune si film din Romania...

Draga Olteanu Matei este una dintre cele mai apreciate actrite de come...

Nascuta intr-o familie de artisti, mama sa fiind Malu Iosif Popescu - ...

Florin Piersic este o personalitate emblematica a teatrului si filmulu...

Florin Piersic Jr, fiul celebrului actor Florin Piersic si al actritei...

Actor, profesor universitar, regizor si scriitor, Florin Zamfirescu (F...

George Mihaita s-a nascut pe 23 septembrie 1948, in Moreni, Dambovita ...

Gheorghe Visu s-a nascut la 2 iulie 1951, la Bucuresti si este un acto...

Horatiu Malaele (Horatiu-Valentin Malaele) este una dintre cele mai co...

Personalitate teatrala complexa, Ilie Gheorghe este unul dintre cei ma...

Ion Besoiu este un actor de teatru si film, cunoscut pentru rolul ca...

Ion Caramitru (Ion Horia Leonida Caramitru) s-a nascut pe data de 9 ma...

Ion Dichiseanu (Ioan Dichiseanu) este unul dintre actorii Generatiei d...

Nascuta intr-o familie de evrei din Bucuresti, la data de 1 mai 1962, ...

Nascut pe 2 august 1951, la Bailesti, in judetul Dolj, Marcel Iures s-...

Maria Ploae s-a nascut la 19 februarie, in comuna Oncesti din judetul ...

Consacrat datorita indragitulului personaj Magicianul din emisiunea p...

Afiseaza
comentarii

Actrita de teatru si film, muziciana, regizoare, dar si profesoara, Anca Sigartau s-a nascut la Bucuresti, pe data de 27 iulie 1967,  intr-o familie de profesori cu origini din Ardeal din partea tatalui (profesor de istorie) si cu radacini moldovenesti din partea mamei (profesoare de istorie). De mica, si-a descoperit latura sa artistica, facand Scoala de Muzica si apoi pian la sectia de muzica a Liceului de George Enescu din Bucuresti, unde a avut-o profesora pe Gabriela Enasescu.  Inca de la varsta de 14 ani a facut parte din corul Voces Primavera si a sustinut spectacole de copii la Ateneu si Opera Romana. In perioada 1983-1985 a studiat canto clasic cu Magda Ianculescu, iar in anul 1989 – cursuri de compozitie si armonie cu Richard Bartzer.

In ciuda dorintei parintilor de a urma Academia de Studii Economice din Bucuresti, pentru care s-a si pregatit in timpul liceului, Anca Sigartau a dat in cele din urma admiterea la Academia de Teatru si Film, sectia actorie, renuntand in acelasi timp la cariera de solista de opera sau pian. Pentru admiterea la actorie s-a pregatit cu Ileana Carstea si Sandru Mihai Gruia. In 1985 a intrat la clasa profesorului Dem Radulescu si a profesoarei Adriana Popovici, absolvind in 1989.

In 1990 se angajeaza la Teatrul Bulandra, unde face roluri memorabile precum: Puck in Visul unei nopti de vara, de William Shakespeare;  Wendla in Desteptarea primaverii, de F. Wedekind; Irina in Trei Surori,  de A. P. Chehov; Sonia in Unchiul Vanea, de A. P. Cehov; Miranda in Furtuna, de William Shakespeare; Juliet in Micul Cosar, de B. Britten; Ioana D’Arc in Ioana D’Arc pe rug, de A Honneger/P.Claudel; Bianca in Imblanzirea Scorpiei, de William Shakespeare; Ingenua in Sase personaje in cautarea unui autor, de Luigi Pirandello. A lucrat cu regizori importanti printre care Liviu Ciulei, Alexandru Darie, Mihai Maniutiu. Pe langa activitatea de pe scena Teatrului Bulandra, Anca Sigartau a colaborat si cu Teatrul Metropolis, Teatrul Nottara si Teatrul Mic.

In 1991 obtine o bursa de teatru la Avignon (Franta), acordata de Ministerul Culturii Romania. In anul universitar 2001-2002 a fost profesor de teatru la Westminister Schools of Augusta, in Statele Unite ale Americii. In perioada 2003-2005 face masteratul in regie la Academia de Teatru si Film din Bucuresti, iar in 2010 sustine teza de doctorat in arte, intitulat Actorul si problema libertatii de creatie.  Din anul 2011 a devenit profesor la catedra de arta actorului a Universitatii Spiru Haret din Bucuresti.

Anca Sigartau a regizat spectacolele Vreau sa fiu actrita, de R. Mauro, la Teatrul Bulandra, Minunata Pantofareasa, de F. G. Lorgca, Forces of Light, de D. Ives – montat la Westminister Schools of Augusta si Baloane Colorate pe scena Teatrului Ion Creanga, dar si in Japonia, Italia si Statele Unite.

In paralel cu activitatea pe scena de teatru, Anca Sigartau a fost distribuita in filme de lungmetraj, iar cele mai reprezentative sunt: O zi in Bucuresti (regia I. Popescu Gopo), Padurea de fagi (regia C. Nichitus), Si totul era nimic (regia C. Nichitus), Marilena (regia M. Daneliuc), Margo (regia I. Carmazan).  De asemenea, cariera ei este legata si de televiziune, fiind prezentator al unor emisiuni de arta si al unor emisiuni pentru copii. In plus, a avut si roluri in seriale si in teatru de televiziune si a fost scenarista a serialului Ingerul de langa tine.

De asemenea, Anca Sigartau a facut si dublaj pentru desene animate, iar din anul 2003 a devenit regizor si coordonator de proiecte la studioul Ager Film pentru Disney/Romania, Paramount si Sony. A realizat dublajul unor productii de succes: Rattatouille, Bolt, Up, Tangled, Rango, Spacebuddies, Snowbuddies, Kim Possible, Pocahontas, Frumoasa din padurea adormita, Peter Pan, American Dragon, I’m in the band, Jonas LA, Arthur Christmas (sau Marea Cursa de Craciun), Brave, Hotel Transilvania etc.

Pentru un an de zile, in perioada 2015-2016, Anca Sigartau a ocupat functia de Director General al Teatrului Municipal Bacovia din Bacau.

Anca Sigartau a fost recompensata cu diferite premii, atat in domeniul teatrului, cat si in cel muzical, iar cele mai importante sunt:

  • Premiul pentru cea mai buna actrita la Gala Tinerilor Actori din Costinesti din anul 1989
  • Premiul pentru cea mai buna actrita intr-un rol de comedie pentru Puck din Visul unei nopti de vara, in anul 1993
  • Premiul pentru cel mai bun spectacol studentesc (Forces of Light)  din Augusta, GA, Statele Unite
  • Premiul presedintelui Juriului la Festivalul de Muzica Mamaia-2008, pentru o compozitie muzicala proprie: Varza – pamflet politic
  • Premiul Juriului in Festivalul Undercloud pentru spectacolul Actrita,  in anul 2012, iar pentru acelasi spectacol a obtinut si Premiul Highlife Confidential, in acelasi an.

Actrita este in prezent activa pe scena de teatru si in televiziune, remarcandu-se pentru interpretarile din comedii.

Data actualizarii: 13/10/2016