Cei mai importanti si cunoscuti actori de teatru din Romania

Ord. dupa

Alexandru Arsinel s-a nascut  la 4 iulie 1939 in comuna Dolhasca din ...

1 comentarii

Nascuta pe 10 noiembrie 1974, Alina Brezu...

Actrita de teatru si film, muziciana, regizoare, dar si profesoara, An...

Actrita de teatru, film si televiziune, Carmen Tanase s-a nascut pe da...

Catalina Mustata este o actrita de teatru, film si televiziune nascuta...

Claudiu Bleont s-a nascut la 27 august 1959, in Bucuresti si este unul...

Nascut la 26 iulie 1952 in Dorohoi, Dan Condurache este unul dintre ce...

Dorina Chiriac s-a nascut in Bucuresti, la data de 21 ianuarie 1973 si...

Dorina Lazar este o actrita de teatru, televiziune si film din Romania...

Draga Olteanu Matei este una dintre cele mai apreciate actrite de come...

Nascuta intr-o familie de artisti, mama sa fiind Malu Iosif Popescu - ...

Florin Piersic este o personalitate emblematica a teatrului si filmulu...

Florin Piersic Jr, fiul celebrului actor Florin Piersic si al actritei...

Actor, profesor universitar, regizor si scriitor, Florin Zamfirescu (F...

George Mihaita s-a nascut pe 23 septembrie 1948, in Moreni, Dambovita ...

Gheorghe Visu s-a nascut la 2 iulie 1951, la Bucuresti si este un acto...

Horatiu Malaele (Horatiu-Valentin Malaele) este una dintre cele mai co...

Personalitate teatrala complexa, Ilie Gheorghe este unul dintre cei ma...

Ion Besoiu este un actor de teatru si film, cunoscut pentru rolul ca...

Ion Caramitru (Ion Horia Leonida Caramitru) s-a nascut pe data de 9 ma...

Ion Dichiseanu (Ioan Dichiseanu) este unul dintre actorii Generatiei d...

Nascuta intr-o familie de evrei din Bucuresti, la data de 1 mai 1962, ...

Nascut pe 2 august 1951, la Bailesti, in judetul Dolj, Marcel Iures s-...

Maria Ploae s-a nascut la 19 februarie, in comuna Oncesti din judetul ...

Consacrat datorita indragitulului personaj Magicianul din emisiunea p...

Afiseaza
comentarii

Nascut pe 2 august 1951, la Bailesti, in judetul Dolj, Marcel Iures s-a consacrat drept unul dintre cei mai mari actori de teatru si film ai Romaniei. Desi a ajuns cunoscut si pe plan international, jucand in filme alaturi de actori celebri precum George Clooney, Nicole Kidman, Collin Farrell, Bruce Willis, Daniel Craig, Johnny Depp, activitatea sa artistica este legata in principal de teatru. De-altfel, preformantele sale in domeniul teatral sunt legate si de numeroase si importante roluri in teatrul de televiziune, dar si in teatrul radiofonic national.

Inca din perioada adolescentei, Marcel Iures si-a dorit sa devina actor, drept pentru care, in anul 1978 a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti I. L. Caragiale, la sectia actorie, clasa profesorului Marin Moraru.

Dupa terminarea studiilor, actorul s-a angajat la Teatrul National din Cluj, pe scena caruia a debutat cu rolul lui Tom din Menajeria de sticla, de Tennesse Williams. Tot in acelasi an, Marcel Iures a primit si primul sau rol intr-un film: Franz Liszt in Vis de ianuarie (regia Nicolae Opritescu). La teatrul din Cluj, Marcel Iures a ramas pana in anul 1981, perioada in care a fost distribuit in diferite montari semnate de Mihai Maniutiu, precum: Afara in fata usii, de Wolfgang Borchert; Persii, de Eschil; Labirintul, de Fernanda Arrabal si Omor in catedrala, de T.S. Eliot.

In anii `80, Marcel Iures se muta in Bucuresti si devine angajat al Teatrului Bulandra, pana in anul 1992. Pe scena Teatrului Bulandra, actorul a lucrat cu importanti regizori de teatru precum Liviu Ciulei, Alexandru Tocilescu, Alexandru Dabija, Catalina Buzoianu. De-altfel, actorul a colaborat si cu Teatrul Odeon, Teatrul de Comedie si Teatrul National din Bucuresti.

In perioada 1992-1993, actorul a jucat pe scena Teatrului Odeon, iar cel mai important rol pe care il interpreteaza si pentru care a fost si nominalizat la premiile UNITER, este Richard al III-lea, in piesa omonima de William Shakespeare (in regia lui Mihai Maniutiu). De-altfel, odata cu turneul din Marea Britanie al spectacolului, Marcel Iures isi incepe cariera internationala, cu un rol mic in lungmetrajul Interviu cu un vampir (regia Neil Jordan), in care a aparut alaturi de doi dintre cei mai cunoscuti actori de film: Tom Cruise si Brad Pitt.

Pe plan national, Marcel Iures a jucat in filme precum: Artista, dolarii si ardelenii si Sa mori ranit din dragoste de viata (in regia lui Mircea Veroiu), Domnisoara Aurica si Cei care platesc cu viata (in regia lui Serban Marinescu), Un bulgare de huma (regia Nicolae Margineanu), Balanta si O vara de neuitat (in regia lui Lucian Pintilie).

In anul 1995, ajuns actor liber profesionist, Marcel Iures pune bazele primei scene independente de teatru profesionist din Romania – Fundatia Cultural Artistica Teatrul ACT. In prezent, Marcel Iures este presedinte al Teatrului ACT, pe scena caruia activeaza in montari semnate de Alexandru Dabija. Pe langa teatrul independent, actorul este sustinator al filmului independent si din anul 2004 se afla in functia de presedinte al Festivalului International de Film Independent Anonimul.

De-a lungul carierei sale, Marcel Iures a primit doua Premii UNITER pentru cel mai bun actor, in anul 1998, pentru interpretarea din Richard al II-lea, de William Shakespeare (productie TNB, in regia lui Mihai Maniutiu), si in anul 2001, pentru rolul Bruscon din spectacolul Creatorul de teatru, de Thomas Bernhard (productie a Teatrului ACT, in regia lui Alexandru Dabija), culminand cu Premiul UNITER de Excelenta primit in anul 2003, pentru fondarea Teatrului Act – catalizator al miscarii teatrale independente. In cadrul Festivalului de Dramaturgie Contemporana din 2009, Marcel Iures a fost recompensat cu Premiul pentru cel mai bun rol masculin pentru rolul tatalui din spectacolul Acasa la tata, de Mimi Branescu.

Prin rolurile pe care le interpreteaza, Marcel Iures este un actor de compozitie, un profesionist in domeniul teatrului si al filmului, fiind unul dintre cei mai apreciati actori din Romania si numarandu-se printre cei mai cunoscuti romani de la Hollywood. In prezent, Marcel Iures joaca pe scena independenta a Teatrului ACT, al carui director este de la infiintarea acestuia.

Data actualizarii: 14/10/2016