Cei mai importanti si cunoscuti actori de teatru din Romania

Ord. dupa

Alexandru Arsinel s-a nascut  la 4 iulie 1939 in comuna Dolhasca din ...

1 comentarii

Nascuta pe 10 noiembrie 1974, Alina Brezu...

Actrita de teatru si film, muziciana, regizoare, dar si profesoara, An...

Actrita de teatru, film si televiziune, Carmen Tanase s-a nascut pe da...

Catalina Mustata este o actrita de teatru, film si televiziune nascuta...

Claudiu Bleont s-a nascut la 27 august 1959, in Bucuresti si este unul...

Nascut la 26 iulie 1952 in Dorohoi, Dan Condurache este unul dintre ce...

Dorina Chiriac s-a nascut in Bucuresti, la data de 21 ianuarie 1973 si...

Dorina Lazar este o actrita de teatru, televiziune si film din Romania...

Draga Olteanu Matei este una dintre cele mai apreciate actrite de come...

Nascuta intr-o familie de artisti, mama sa fiind Malu Iosif Popescu - ...

Florin Piersic este o personalitate emblematica a teatrului si filmulu...

Florin Piersic Jr, fiul celebrului actor Florin Piersic si al actritei...

Actor, profesor universitar, regizor si scriitor, Florin Zamfirescu (F...

George Mihaita s-a nascut pe 23 septembrie 1948, in Moreni, Dambovita ...

Gheorghe Visu s-a nascut la 2 iulie 1951, la Bucuresti si este un acto...

Horatiu Malaele (Horatiu-Valentin Malaele) este una dintre cele mai co...

Personalitate teatrala complexa, Ilie Gheorghe este unul dintre cei ma...

Ion Besoiu este un actor de teatru si film, cunoscut pentru rolul ca...

Ion Caramitru (Ion Horia Leonida Caramitru) s-a nascut pe data de 9 ma...

Ion Dichiseanu (Ioan Dichiseanu) este unul dintre actorii Generatiei d...

Nascuta intr-o familie de evrei din Bucuresti, la data de 1 mai 1962, ...

Nascut pe 2 august 1951, la Bailesti, in judetul Dolj, Marcel Iures s-...

Maria Ploae s-a nascut la 19 februarie, in comuna Oncesti din judetul ...

Consacrat datorita indragitulului personaj Magicianul din emisiunea p...

Afiseaza
comentarii

Consacrat datorita indragitulului personaj Magicianul din emisiunea pentru copii Abracadabra, Marian Ralea este unul dintre cei mai apreciati actori din Romania. Nascut in Brasov, pe 20 decembrie 1957, el a inceput sa joace inca din liceu pe scena Teatrului Dramatic din Brasov.

A intrat al patrulea la Academia de Teatru si Film din Bucuresti (actual UNATC), insa la absolvire a fost sef de promotie al anului 1982. Dupa terminarea studiilor, actorul a fost repartizat la Teatrul V. I Popa, din Birlad, insa urmatorul an s-a transferat la Teatrul Toma Caragiu din Ploiesti, pe scena caruia a jucat pana in 1985.

Urmatorii zece ani, Marian Ralea a fost angajat al Teatrului de Comedie din Bucuresti, iar din anul 1995 se transfera la Teatrul Bulandra, pe scena caruia joaca si in prezent. Din 2003, Marian Ralea face parte si din trupa de actori ai Teatrului National Radu Stanca din Sibiu.

De-a lungul carierei sale, Marian Ralea a lucrat cu regizori celebri, precum: Silviu Purcarete, Mihai Maniutiu, Andrei Serban, Yuri Kordonsky, Dragos Galgotiu, Alexandru Darie. Marian Ralea este genul actorului total, care poate intepreta cu usurinta orice rol, de la comedie la drama sau tragedie, si de la vodevil la teatru pentru copii. Astfel, indiferent de personajul jucat, actorul da dovada de o profunzime aparte si reuseste sa transmita emotii puternice spectacorului.

Pana in prezent, Marian Ralea a jucat in peste 60 de spectacole, dand viata personajelor  insa cele mai reusite interpretari le-a facut pentru rolul lui: Lysander din Visul unei nopti de vara, de William Shakespeare (productie a Teatrului de Comedie, regia Alexandru Darie); Benedict din Mult zgomot pentru nimic, de William Shakespeare (productie a Teatrului Municipal Ploiesti, regia Dragos Galgotiu), Farfuridi in O scrisoare pierduta, de I. L. Caragiale (productie a Teatrului Mic, regia Silviu Purcarete) sau Ludovic Delfinul in Regele Ioan, de William Shakespeare (productie a Teatrului de Comedie, regia Grigore Goanta). Pentru fiecare dintre aceste roluri, Marian Ralea a obtinut Premiul pentru cel mai bun actor de comedie

O alta interpretare memorabila a avut-o pentru rolul lui Iov in Experimentul Iov, dupa Vechiul Testament (productie a Teatrului National Radu Stanca din Sibiu, regia Mihai Maniutiu), precum si pentru rolul lui Sasa Savaliev din Ingropati-ma de dupa plinta, de Pavel Sanaev (productie a Teatrului Bulandra, regia Yuri Kordonsky). In anul 2016, Marian Ralea a obtinut Premiul UNITER pentru cel mai bun actor in rol principal pentru rolul Tullius din spectacolul Marmura (regia Yuri Kordonsky) – productie a Teatrului Bulandra, in care a jucat alaturi de Victor Rebengiuc.

In cinematografie, Marian Ralea a fost distribuit in peste 30 de filme, dintre care: Buletin de Bucuresti (regia Virgil Calotescu), Pastreaza-ma doar pentru tine (regia Dan Marcoci); Luna verde (regia Alexa Visarion); Cenusa pasarii din vis (regia Dorin Doroftei); Pasaj (George Busecan), Din dragoste cu cele mai bune intentii si Domestic (ambele in regia lui Adrian Sitaru). Pentru rolul Tatalui din filmul Din dragoste cu cele mai bune intentii, Marian Ralea obtine in 2011, Premiul ACIN pentru rol secundar.

Dupa revolutie, a realizat emisiunea pentru copii Abracadabra lansata in anul 1991 pe postul televiziunii nationale, insa din 1995, a fost difuzata la Pro TV, unde a devenit celebra sub denumirea de SuperAbracadrabra. A pus bazele Teatrul National pentru Copii – un proiect initiat de Fundatia Abracadrabra, condusa de Marian Ralea, in parteneriat cu Teatrul National din Bucuresti. In anul 2008, actorul primeste Premiul UNITER pentru Teatrul dedicat copiilor.

Marian Ralea are un doctorat in teatru la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica, cu teza Joc – Copilarie – Teatru. In prezent, el este profesor universitar la Facultatea de Litere si Arte din cadrul Universitatii Lucian Blaga din Sibiu.

Desi Magicianul este personajul care l-a consacrat in televiziune, Marian Ralea este unul dintre cei mai buni actori de teatru ai generatiei sale, continuand sa joace pe scena Teatrului Bulandra.

Data actualizarii: 14/10/2016