Cei mai importanti si cunoscuti actori de teatru din Romania

Ord. dupa

Alexandru Arsinel s-a nascut  la 4 iulie 1939 in comuna Dolhasca din ...

1 comentarii

Nascuta pe 10 noiembrie 1974, Alina Brezu...

Actrita de teatru si film, muziciana, regizoare, dar si profesoara, An...

Actrita de teatru, film si televiziune, Carmen Tanase s-a nascut pe da...

Catalina Mustata este o actrita de teatru, film si televiziune nascuta...

Claudiu Bleont s-a nascut la 27 august 1959, in Bucuresti si este unul...

Nascut la 26 iulie 1952 in Dorohoi, Dan Condurache este unul dintre ce...

Dorina Chiriac s-a nascut in Bucuresti, la data de 21 ianuarie 1973 si...

Dorina Lazar este o actrita de teatru, televiziune si film din Romania...

Draga Olteanu Matei este una dintre cele mai apreciate actrite de come...

Nascuta intr-o familie de artisti, mama sa fiind Malu Iosif Popescu - ...

Florin Piersic este o personalitate emblematica a teatrului si filmulu...

Florin Piersic Jr, fiul celebrului actor Florin Piersic si al actritei...

Actor, profesor universitar, regizor si scriitor, Florin Zamfirescu (F...

George Mihaita s-a nascut pe 23 septembrie 1948, in Moreni, Dambovita ...

Gheorghe Visu s-a nascut la 2 iulie 1951, la Bucuresti si este un acto...

Horatiu Malaele (Horatiu-Valentin Malaele) este una dintre cele mai co...

Personalitate teatrala complexa, Ilie Gheorghe este unul dintre cei ma...

Ion Besoiu este un actor de teatru si film, cunoscut pentru rolul ca...

Ion Caramitru (Ion Horia Leonida Caramitru) s-a nascut pe data de 9 ma...

Ion Dichiseanu (Ioan Dichiseanu) este unul dintre actorii Generatiei d...

Nascuta intr-o familie de evrei din Bucuresti, la data de 1 mai 1962, ...

Nascut pe 2 august 1951, la Bailesti, in judetul Dolj, Marcel Iures s-...

Maria Ploae s-a nascut la 19 februarie, in comuna Oncesti din judetul ...

Consacrat datorita indragitulului personaj Magicianul din emisiunea p...

Afiseaza
comentarii

Florin Piersic este o personalitate emblematica a teatrului si filmului romanesc. Nascut la Cluj-Napoca, pe data de 27 ianuarie 1936, intr-o familie de parinti bucovineni, Florin Piersic se muta la Bucuresti, pentru a absolvi cursurile Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica (astazi UNATC). Rolul de absolvire al lui Florin Piersic a fost cel al lui Peer Gynt, de Henrik Ibsen. Dupa doi ani de la terminarea studiilor (promotia 1957), actorul a deubtat pe scena Teatrului National I.L. Caragiale cu rolul Richard Dudgeon din Discioplul Diavolului, de George Bernard Shaw.

Inca din acea perioada, actorul a reusit sa interpreteze roluri memorabile de compozitie in Tragedia optimista, Oameni si soareci, Orfei in Infern – spectacole care i-au facut cunoscut talentul si care i-au adus admiratia publicului. Intreaga activitate teatrala a lui Florin Piersic s-a desfasurat pe scena Teatrului National din Bucuresti, iar cele mai apreciate intrepretari ale sale au fost in spectacolele: Act venetian, Zbor deasupra unui cuib de cuci, Gaitele, Logodnicele aterizeaza la Paris, Straini in noapte, Cartea lui Iovita, Dulcea pasare a tineretii, Heidelberg-ul de alta data.

In cinematografie, Florin Piersic a debutat in anul 1957, cu rolul lui Tanase din filmul franco-roman, Ciulinii Baraganului. Insa printre primele roluri pentru care a ajuns cunoscut este cel al lui Harap-Alb din filmul De-as fi… Harap Alb (regia Ion Popescu-Gopo). In anul 1965, Florin Piersic a fost distribuit in filmul istoric Neamul Soimarestilor (regia Mircea Dragan), avand o interpretare care i-a confirmat talentul. Insa, rolurile care l-au facut celebru sunt cele ale personajelor istorice sau haiducilor, precum: Margelatu, haiducul Anghel Saptecai sau haiducul Grigore Pintea. Alte filme de referinta in cinematografia romaneasca, in care a jucat celebrul actor sunt: Aproape de soare, Rascoala, Mihai Viteazul, Fratii Jderi, Cuibul salamandrelor, Rug si flacara, Trandafirul galben si Fix Alert – ultimul fiind regizat de fiul sau, Florin Piersic Jr.

Cu o cariera de peste 50 de ani, atat in teatru, cat si in cinematografie si televiziune, actorul Florin Piersic a fost distribuit in 40 de filme si a jucat drama, comedie si tragedie, roluri de june-prim si de personaje istorice. Mai mult de atat, in anul 2009, a inregistrat un disc de autor, intitulat Florin Piersic hoinarind printre aminitiri in lumea muzicii lui Dan Iagnov – ce contine 10 melodii interpretate de acesta.  

Florin Piersic este in prezent cetatean de onoare al oraselor: Cluj-Napoca, Bucuresti, Bacau. Caracal, Sighet, Suceava, Baia Mare, Oradea si Galati. In anul 1967, actorul a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural pentru merite deosebite in domeniul artei dramatice, iar din anul 2002 este decorat cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Cavaler pentru prestigioasa cariera artistica si talentul deosebit prin care a dat viata personajelor interpretate in filme, dar si pe scena, cu prilejul celebrarii unui veac de film romanesc.

In anul 2009, in cadrul Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), Florin Piersic a primit Premiul pentru intreaga cariera. De-altfel, acelasi Premiu pentru intreaga cariera, i-a fost oferit in anul 2016 marelui actor la cea de-a zece editie a Galei Premiilor Gopo. In anul 2012, actorului Florin Piersic i s-a acordat cetatenia Republicii Moldova. Din data de 26 ianuarie, 2011, Cinematograful Republica din Cluj-Napoca, a primit numele Florin Piersic, in semn de recunostinta si admiratie fata de talentul si cariera marelui actor.

Data actualizarii: 13/10/2016