Cei mai importanti si cunoscuti actori de teatru din Romania

Ord. dupa

Alexandru Arsinel s-a nascut  la 4 iulie 1939 in comuna Dolhasca din ...

1 comentarii

Nascuta pe 10 noiembrie 1974, Alina Brezu...

Actrita de teatru si film, muziciana, regizoare, dar si profesoara, An...

Actrita de teatru, film si televiziune, Carmen Tanase s-a nascut pe da...

Catalina Mustata este o actrita de teatru, film si televiziune nascuta...

Claudiu Bleont s-a nascut la 27 august 1959, in Bucuresti si este unul...

Nascut la 26 iulie 1952 in Dorohoi, Dan Condurache este unul dintre ce...

Dorina Chiriac s-a nascut in Bucuresti, la data de 21 ianuarie 1973 si...

Dorina Lazar este o actrita de teatru, televiziune si film din Romania...

Draga Olteanu Matei este una dintre cele mai apreciate actrite de come...

Nascuta intr-o familie de artisti, mama sa fiind Malu Iosif Popescu - ...

Florin Piersic este o personalitate emblematica a teatrului si filmulu...

Florin Piersic Jr, fiul celebrului actor Florin Piersic si al actritei...

Actor, profesor universitar, regizor si scriitor, Florin Zamfirescu (F...

George Mihaita s-a nascut pe 23 septembrie 1948, in Moreni, Dambovita ...

Gheorghe Visu s-a nascut la 2 iulie 1951, la Bucuresti si este un acto...

Horatiu Malaele (Horatiu-Valentin Malaele) este una dintre cele mai co...

Personalitate teatrala complexa, Ilie Gheorghe este unul dintre cei ma...

Ion Besoiu este un actor de teatru si film, cunoscut pentru rolul ca...

Ion Caramitru (Ion Horia Leonida Caramitru) s-a nascut pe data de 9 ma...

Ion Dichiseanu (Ioan Dichiseanu) este unul dintre actorii Generatiei d...

Nascuta intr-o familie de evrei din Bucuresti, la data de 1 mai 1962, ...

Nascut pe 2 august 1951, la Bailesti, in judetul Dolj, Marcel Iures s-...

Maria Ploae s-a nascut la 19 februarie, in comuna Oncesti din judetul ...

Consacrat datorita indragitulului personaj Magicianul din emisiunea p...

Afiseaza
comentarii

Nascuta intr-o familie de artisti, mama sa fiind Malu Iosif Popescu – o talentata balerina si coregraf, iar tatal Emil Popescu – fost actor apreciat al Teatrului de Opereta, Emilia Popescu a continuat traditia artistica mai departe si a devenit o actrita de comedie celebra pentru rolurile interpretate pe scena de teatru, cat si pentru aparitiile in film si televiziune. Ea s-a facut remarcata si datorita cuplului scenic pe care l-a format cu Stefan Banica Jr.  Nepoata a pictorului romano-evreu, Iosif Iser, Emilia Popescu s-a nascut pe 2 martie, 1966 in Bucuresti si a urmat cursurile Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica I. L. Caragiale din Bucuresti, la clasa profesoarei Olga Tudorache.

In anul 1988, dupa absolvirea Facultatii de Teatru, actrita s-a angajat la Teatrul Bulandra, debutand cu rolul Dianei din Cainele gradinarului, de Lope de Vega (regia Florian Pitis). La Teatrul Bulandra, Emilia Popescu a colaborat cu regizori celebri precum: Liviu Ciulei, Gelu Colceag, Alexandru Darie, Alexandru Dabija. Cele mai reprezentative roluri pe care le-a interpretat pe scena Teatrului Bulandra au fost: Helena din Visul unei nopti de vara, de William Shakespeare (regia Liviu Ciulei); Else din Desteptarea primaverii, de Frank Wedekind (regia Liviu Ciulei); Hermiona din Poveste de iarna, de William Shakespeare (regia Alexandru Darie); Calpurnia din Julius Caesar, de William Shakespeare (regia Alexandru Darie) si Eleonora din Tango, de Slawomir Mrozek (regia Gelu Colgeac).

Din anul 2002, Emilia Popescu este angajata a Teatrului de Comedie din Bucuresti. Pe scena acestui teatru, Emilia Popescu a dat viata unor personaje precum: Marlene Dietrich din Marlene, de Pam Gems (regia Catalina Buzoianu), Martha din Cui i-e frica de Virginia Woolf?, de Edward Albee (regia Gelu Colceag) sau Arkadina din Perscarusul de A. P. Cehov (regia Claudiu Goga), dar si Allei Vadimvona din Casa Zoikai, de Mihail Bulgakov (regia Alexandru Tocilescu). Pentru rolul Marthei, Emilia Popescu a obtinut Premiul pentru cea mai buna actrita in cadrul celei de-a XXII-a editii a Festivalului de Dramaturgie Contemporana, desfasurat la Brasov in 2010. Tot in acelasi an, Emilia Popescu a fost nominalizata la Gala Premiilor UNITER, la categoria Cea mai buna actrita in rol secundar, pentru rolul Alla Vadimovna din Casa Zoikai.

In cinematografie, Emilia Popescu a debutat inca din perioada studentiei in filmul Morometii (regia Stere Gulea), continuand sa fie distribuita in anul 1988 in lungmetrajul In fiecare zi mi-e dor de tine (regia Gheorghe Vitandis), urmatorul an in Liliacul infloreste a doua oara (regia Cristina Nichitus), iar in 1992 in Divort din dragoste (regia Andrei Blaier). De asemenea, de-a lungul carierei sale, Emilia Popescu a jucat in numeroase spectacole de teatru si de divertisment la televiziune,

Actrita a colaborat si cu Teatrul National din Bucuresti, pe scena caruia a interpretat rolul Norei din Jocul ielelor, de Camil Petrescu (regia Claudiu Goga). De-altfel, Emilia Popescu a mai colaborat si cu Teatrul Metropolis, Arcub sau Grand Cinema. Actrita a interpretat un rol remarcabil alaturi de Florin Piersic in spectacolul Straini in noapte (regia Radu Beligan), si Un barbat pentru Sara, de Sam Bobrick (regia Claudiu Goga).

Totodata, Emilia Popescu a evoluat si in spectacole in care s-a remarcat prin talentul sau muzical si de interpretare instrumentala (pian), cantand la Ateneu, impreuna cu fostul sot, flautistul Ion Bogdan Stefanescu.

In anul 2002, Emilia Popescu a fost decorata cu Ordinul National Pentru Merit in grad de Cavaler, pentru devotamentul si harul artistic puse in slujba teatrului romanesc.

Data actualizarii: 13/10/2016