Cei mai importanti si cunoscuti actori de teatru din Romania

Ord. dupa

Alexandru Arsinel s-a nascut  la 4 iulie 1939 in comuna Dolhasca din ...

1 comentarii

Nascuta pe 10 noiembrie 1974, Alina Brezu...

Actrita de teatru si film, muziciana, regizoare, dar si profesoara, An...

Actrita de teatru, film si televiziune, Carmen Tanase s-a nascut pe da...

Catalina Mustata este o actrita de teatru, film si televiziune nascuta...

Claudiu Bleont s-a nascut la 27 august 1959, in Bucuresti si este unul...

Nascut la 26 iulie 1952 in Dorohoi, Dan Condurache este unul dintre ce...

Dorina Chiriac s-a nascut in Bucuresti, la data de 21 ianuarie 1973 si...

Dorina Lazar este o actrita de teatru, televiziune si film din Romania...

Draga Olteanu Matei este una dintre cele mai apreciate actrite de come...

Nascuta intr-o familie de artisti, mama sa fiind Malu Iosif Popescu - ...

Florin Piersic este o personalitate emblematica a teatrului si filmulu...

Florin Piersic Jr, fiul celebrului actor Florin Piersic si al actritei...

Actor, profesor universitar, regizor si scriitor, Florin Zamfirescu (F...

George Mihaita s-a nascut pe 23 septembrie 1948, in Moreni, Dambovita ...

Gheorghe Visu s-a nascut la 2 iulie 1951, la Bucuresti si este un acto...

Horatiu Malaele (Horatiu-Valentin Malaele) este una dintre cele mai co...

Personalitate teatrala complexa, Ilie Gheorghe este unul dintre cei ma...

Ion Besoiu este un actor de teatru si film, cunoscut pentru rolul ca...

Ion Caramitru (Ion Horia Leonida Caramitru) s-a nascut pe data de 9 ma...

Ion Dichiseanu (Ioan Dichiseanu) este unul dintre actorii Generatiei d...

Nascuta intr-o familie de evrei din Bucuresti, la data de 1 mai 1962, ...

Nascut pe 2 august 1951, la Bailesti, in judetul Dolj, Marcel Iures s-...

Maria Ploae s-a nascut la 19 februarie, in comuna Oncesti din judetul ...

Consacrat datorita indragitulului personaj Magicianul din emisiunea p...

Afiseaza
comentarii

Ion Caramitru (Ion Horia Leonida Caramitru) s-a nascut pe data de 9 martie 1942 in Bucuresti si este una dintre cele mai complexe personalitati culturale din Romania. Actor de teatru si de film, dar si regizor, Ion Caramitru este din anul 1990 presedintele Uniunii Teatrale din Romania (UNITER), iar din anul 2005, directorul Teatrului National I. L. Caragiale din Bucuresti.

Provenind dintr-o familie de orgine macedo-romana, Ion Caramitru a absolvit in anul 1964, Institutul de Arta si Cinematografie (actual UNATC) la clasa profesoarei Beate Fredanov. In acelasi an, actorul a debutat pe scena Teatrului National din Bucuresti, cu spectacolul Eminescu, de Mircea Stefanescu (regia Sica Alexandrescu). De-altfel, Ion Caramitru va ramane de-a lungul intregii sale cariere in stransa legatura cu versurile lui Mihai Eminescu, fiind un actor neintrecut in a recita versurile marelui poet. Shakespeare a fost cel de-al doilea scriitor care i-a marcat cariera actorului Ion Caramitru, acesta fiind un bun cunoscator al textelor shakespeariene. Mai mult de atat, in numarul din februarie 2006, saptamanalul englez The Times il va include pe actorul roman in topul 10 al celor mai buni interpreti ai lui Hamlet din lume.

Interpretarea din anul 1985 a personajului Hamlet din spectacolul in regia lui Alexandru Tocilescu a fost pentru Ion Caramitru un moment de varf al carierei sale. In acea perioada, angajat la Teatrul Bulandra, actorul a avut ocazia sa colaboreze cu regizori celebri, precum: Liviu Ciulei, Andrei Serban, Catalina Buzoianu, Alexandru Tocilescu, Silviu Purcarete. Datorita capacitatii sale manageriale dobandite in cursul carierei de actor si regizor, Ion Caramitru a fost intre anii 1990-1993 directorul Teatrului Bulandra.

Dupa revolutia din 1989, Ion Caramitru a activat in politica, iar in perioada 1996-2000 a detinut functia de Ministru al Culturii. In plus, Ion Caramitru a fost si profesor de arta actorului in cadrul UNATC, intre anii 1976-1981, urmand sa devina profesor asociat al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica I. L. Caragiale in perioada 1997-2001.

In ceea ce priveste activitatea sa in cinematografie, Ion Caramitru a debutat in anul 1964 cu rolul lui Petre din filmul Padurea Spanzuratilor (regia Liviu Ciulei). Rolul care l-a facut popular la nivel national este cel al profesorului Socrate din seria Liceenii (regia Stere Gulea). Talentul sau a fost remarcat si de producatori straini, actorul fiind distribuit in filme precum Kafka (regia Steven Soderbergh), Mission: Impossible (regia Brian de Palma) sau Amen (regia Costa Gavras).

In lunga sa cariera teatrala si cinematografica, Ion Caramitru a interpretat peste 60 de roluri in piese de Shakespere, Cehov, Pirandello, Buchner, George Bernard Shaw, Alfred de Musset etc. In acelasi timp, Ion Caramitru a interpretat roluri principale in peste 40 de filme.

Ion Caramitru a obtinut premii importante atat pentru activitatea teatrala, cat si pentru cea cinematografica. Astfel, in anii 1975, 1979, 1981, respectiv 1985, actorul este recompensat cu Premiul de intrepretare in Teatrul Romanesc. In anul 1976, obtine Premiul revistei Cinema pentru intrepretare, urmat de Premiul Asociatiei Cineastilor, in anul 1980. In cadrul Festivalului National al Fimului desfasurat la Costinesti in anul 1984, a luat Premiul Special al Juriului pentru rolul principal din filmul Luchian (regia Nicolae Margineanu).

Totodata, Ion Caramitru primeste titlul de Ambasador Cultural Shakespeare in Romania, acordat de British Council Romania in anul 2016.

Printre alte premii si distinctii se numara: Premiul Academiei Romane Aristiza Romanescu pentru rolul Macbeth; Meritul Academic, acordat de Academia Romana in anul 2012; Decoratia Regala Nihil Sine Deo; Ordinul pentru Merit al Romaniei in grad de Mare Cruce. Ion Caramitru a fost numit in anul 1997, Cavaler al Ordinului Literelor si Artelor in Franta si este Ceteatean de Onoare al oraselor Sibiu, Sulina, Targu Jiu, Ipotesti. Actorul primeste distinctia de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Arte George Enescu din Iasi, precum si al Universitatii Ovidius din Constanta.

Ion Caramitru este un om total de teatru si de film, activand si in prezent in cinematografie si pe scena Teatrului National I. L. Caragiale din Bucuresti.

Data actualizarii: 13/10/2016