Cei mai importanti si cunoscuti actori de teatru din Romania

Ord. dupa

Alexandru Arsinel s-a nascut  la 4 iulie 1939 in comuna Dolhasca din ...

1 comentarii

Nascuta pe 10 noiembrie 1974, Alina Brezu...

Actrita de teatru si film, muziciana, regizoare, dar si profesoara, An...

Actrita de teatru, film si televiziune, Carmen Tanase s-a nascut pe da...

Catalina Mustata este o actrita de teatru, film si televiziune nascuta...

Claudiu Bleont s-a nascut la 27 august 1959, in Bucuresti si este unul...

Nascut la 26 iulie 1952 in Dorohoi, Dan Condurache este unul dintre ce...

Dorina Chiriac s-a nascut in Bucuresti, la data de 21 ianuarie 1973 si...

Dorina Lazar este o actrita de teatru, televiziune si film din Romania...

Draga Olteanu Matei este una dintre cele mai apreciate actrite de come...

Nascuta intr-o familie de artisti, mama sa fiind Malu Iosif Popescu - ...

Florin Piersic este o personalitate emblematica a teatrului si filmulu...

Florin Piersic Jr, fiul celebrului actor Florin Piersic si al actritei...

Actor, profesor universitar, regizor si scriitor, Florin Zamfirescu (F...

George Mihaita s-a nascut pe 23 septembrie 1948, in Moreni, Dambovita ...

Gheorghe Visu s-a nascut la 2 iulie 1951, la Bucuresti si este un acto...

Horatiu Malaele (Horatiu-Valentin Malaele) este una dintre cele mai co...

Personalitate teatrala complexa, Ilie Gheorghe este unul dintre cei ma...

Ion Besoiu este un actor de teatru si film, cunoscut pentru rolul ca...

Ion Caramitru (Ion Horia Leonida Caramitru) s-a nascut pe data de 9 ma...

Ion Dichiseanu (Ioan Dichiseanu) este unul dintre actorii Generatiei d...

Nascuta intr-o familie de evrei din Bucuresti, la data de 1 mai 1962, ...

Nascut pe 2 august 1951, la Bailesti, in judetul Dolj, Marcel Iures s-...

Maria Ploae s-a nascut la 19 februarie, in comuna Oncesti din judetul ...

Consacrat datorita indragitulului personaj Magicianul din emisiunea p...

Afiseaza
comentarii

Horatiu Malaele (Horatiu-Valentin Malaele) este una dintre cele mai complexe personalitati culturale din Romania. Meseria de actor de teatru si film a fost cea care l-a facut cunoscut la nivel national, insa Horatiu Malaele este si un excelent regizor, pictor, grafician, caricaturist, scriitor si scenarist.

Nascut in Targu-Jiu, pe data de 1 august, 1952, Horatiu Malaele a fost atras de zona artei inca din copilarie. In clasa a XII-a, Malaele si-a expus prima sa expozitie de desene la Casa de Cultura din orasul natal. Desi initial dorea sa studieze Facultatea de Arte Plastice, a dat admiterea la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica I. L. Caragiale (actual UNATC) si a absolvit in anul 1975 la clasa profesorului Octavian Cotescu.

Dupa terminarea studiilor, Horatiu Malaele a fost repartizat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt, facandu-se remarcat inca din primele sale roluri distribuite. Debutul cu rolul lui Dorde din Tinerete fara batranete (regia Catalina Buzoianu) i-a adus in cadrul Festivalului de Arta Teatrala din anul 1975, Premiul pentru interpretare. Urmatorii doi ani, in cadrul Colocviului despre Arta Comediei desfasurat la Galati, actorul a obtinut Premiul pentru cea mai buna interpetare, pentru rolul lui Truffaldino din spectacolul Sluga la doi stapani, de Carlo Goldoni (regia Iulian Visa), respectiv, Premiul pentru interpretare pentru rolul lui Dromichaetes din Muntele de D.R. Popescu (regia Emil Mandric).

In Bucuresti, Horatiu Malele a jucat si a montat spectacole pe scenele celor mai mari teatre din Capitala: Teatrul Nottara, Teatrul Odeon, Teatrul National I. L. Caragiale, Teatrul de Comedie, Teatrul Bulandra, dar si in alte companii de teatru independente.

Horatiu Malaele s-a consacrat in special ca interpret de roluri comice si roluri din sfera teatrului absurd. Personajele sale sunt realizate printr-o imbinare a bufoneriei si a comicului absurd, incluzand si tragismul aferent acestuia. De-altfel, regizorul Horatiu Malaele alege sa monteze comedii si piese de teatru absurd – pentru care a fost si premiat, precum: Puricele de George Feydeau; Escroci in aer liber, dupa Ion Baiesu; Cafeneaua de Sam Bobrick si Ron Clark; Carlo contra Carlo, de Paul Ioachim; Lectia de Eugen Ionescu; Podu’ dupa Podul Sinucigasilor de Paul Ioachim; Mascariciul de A. P. Cheov; Revizorul de N. V. Gogol.

In ceea ce priveste activiatea sa cinematografica, Horatiu Malaele a jucat in peste 50 de filme de lungmetraj, iar in televiziune a intrepretat peste 150 de roluri, in scenete comice sau spectacole de teatru TV. In anul 2008 a scris scenariul pentru primul sau film regizat de acesta: Nunta muta. Pe langa cariera in teatru si film, Horatiu Malale este pictor si caricaturist si detine un atelier de caricaturi pe strada Smardan din Bucuresti. Artistul si-a expus lucrarile (peste 3000 de caricaturi) in 36 de expozitii nationale si internationale. In anul 2008, Horatiu Malaele si-a lansat autobiografia Horatiu despre Malaele – o carte care cuprinde grafica satirica, poze cu familia si prietenii sai, dar si caricature realizate de el. In 2012, autorul isi lanseaza volumul de proza, povestiri scurte si eseuri, intitulat Rataciri – o continuare a primului material autobiografic.

Horatiu Malaele este un artist polivalent, cu o cariera de peste 40 de ani. In anul 2014, Teatrul de pe Lipscani i-a dedicat prima editie a Festivalului Fest pe Lipscani, printr-un mix de spectacole ale caror autor – in calitate de regizor sau actor principal – este Horatiu Malaele.

De-a lungul carierei sale in teatru, Horatiu Malaele a castigat peste 20 de premii si distinctii, culminand cu doua premii UNITER pentru Cel mai bun actor: in anul 1992 pentru rolul lui Lelio din Mincinosul de Carlo Goldoni (productie a Teatrului Odeon in regia lui Vlad Mugur), respectiv, in anul 1998 pentru interpretarea personajului K. Muller din Unde-i revolverul?, de Georgey Gabor (productie a Teatrului Nottara, in regia lui Mircea Cornisteanu).

Data actualizarii: 13/10/2016