Cei mai importanti si cunoscuti actori de teatru din Romania

Ord. dupa

Alexandru Arsinel s-a nascut  la 4 iulie 1939 in comuna Dolhasca din ...

1 comentarii

Nascuta pe 10 noiembrie 1974, Alina Brezu...

Actrita de teatru si film, muziciana, regizoare, dar si profesoara, An...

Actrita de teatru, film si televiziune, Carmen Tanase s-a nascut pe da...

Catalina Mustata este o actrita de teatru, film si televiziune nascuta...

Claudiu Bleont s-a nascut la 27 august 1959, in Bucuresti si este unul...

Nascut la 26 iulie 1952 in Dorohoi, Dan Condurache este unul dintre ce...

Dorina Chiriac s-a nascut in Bucuresti, la data de 21 ianuarie 1973 si...

Dorina Lazar este o actrita de teatru, televiziune si film din Romania...

Draga Olteanu Matei este una dintre cele mai apreciate actrite de come...

Nascuta intr-o familie de artisti, mama sa fiind Malu Iosif Popescu - ...

Florin Piersic este o personalitate emblematica a teatrului si filmulu...

Florin Piersic Jr, fiul celebrului actor Florin Piersic si al actritei...

Actor, profesor universitar, regizor si scriitor, Florin Zamfirescu (F...

George Mihaita s-a nascut pe 23 septembrie 1948, in Moreni, Dambovita ...

Gheorghe Visu s-a nascut la 2 iulie 1951, la Bucuresti si este un acto...

Horatiu Malaele (Horatiu-Valentin Malaele) este una dintre cele mai co...

Personalitate teatrala complexa, Ilie Gheorghe este unul dintre cei ma...

Ion Besoiu este un actor de teatru si film, cunoscut pentru rolul ca...

Ion Caramitru (Ion Horia Leonida Caramitru) s-a nascut pe data de 9 ma...

Ion Dichiseanu (Ioan Dichiseanu) este unul dintre actorii Generatiei d...

Nascuta intr-o familie de evrei din Bucuresti, la data de 1 mai 1962, ...

Nascut pe 2 august 1951, la Bailesti, in judetul Dolj, Marcel Iures s-...

Maria Ploae s-a nascut la 19 februarie, in comuna Oncesti din judetul ...

Consacrat datorita indragitulului personaj Magicianul din emisiunea p...

Afiseaza
comentarii

Personalitate teatrala complexa, Ilie Gheorghe este unul dintre cei mai mare actori de teatru si film ai tarii. Cu o capacitate inegalabila de a interpreta si a tansmite trairi puternice, el este unul dintre cei mai apreciati actori ai Teatrului National Marin Sorescu din Craiova. Interpret a peste 150 de roluri de teatru si film, Ilie Gheorghe are o paleta impresionanta de personaje carora le-a dat viata intr-un mod autentic.

Nascut pe 21 septembrie, 1940, in comuna Giubega din judetul Dolj, Ilie Gheorghe a avut initial meseria de invatator, pana cand, observandu-i talentul, un inspector scolar l-a indemnat sa urmeze cursuri de teatru.

A intrat al doilea la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, iar in anul 1967 a absolvit la clasa profesorului Dinu Negreanu. Imediat dupa absolvire, actorul a fost repartizat in orasul natal si debutat cu rolul lui Iamandy din Iancu Jianu, de Octav Magureanu (Georgeta Tomescu) pe scena Teatrului National Marin Sorescu din Craiova, unde activeaza si astazi.

Ilie Gheorghe a colaborat cu regizori celebri precum: Silviu Purcarete, Robert Wilson, Laszlo Bocsardi, Mircea Cornisteanu, Mihai Maniutiu si Vlad Mugur. De altfel, Ilie Gheorghe a fost actor-fetis al lui Silviu Purcarete. De-a lungul unei cariere de peste 50 de ani, Ilie Gheorghe a interpretat roluri memorabile, care i-au pus in valoare talentul si pentru care a obtinut numeroase premii, atat la nivel national, cat si international. Actorul jucat pe cele mai mari scene ale lumii, a fost angajat timp de 8 luni la Teatrul Playhouse din Nottingham, unde a jucat peste in 80 de reprezentatii cu rolul lui Caliban din Furtuna, de William Shakespeare. Un alt rol care i-a adus succes international a fost cel al Marchizului de Sade. Din 2007, Ilie Gheorghe interpreteaza rolul lui Faust intr-un spectacol care a uimit atat in tara, cat si in Europa – Faust, in regia lui Silviu Purcarete, productie a Teatrului National Radu Stanca din Sibiu. Insusi dramaturgul Marin Sorescu, dupa ce a vazut interpretarea lui Ilie Gheorghe pentru rolul pescarului Iona din piesa scrisa despre acesta, a fost fermecat de prestatia scenica a actorului, considerandu-l cel mai bun interpret de Iona.

In cinematografie nu a fost atat de activ ca in teatru, insa a fost distribuit filme de referinta in Romania, remarcandu-se cu rolul lui Dumitru lui Nae din Morometii (regia Stere Gulea) si cel al profesorului din Undeva la Palilula (regia Silviu Purcarete).

Pentru talentul sau si daruirea pentru meseria de actor, Ilie Gheorghe a fost recompensat cu numeroase premii si distnctii printre care, doua premii UNITER: in anul 2005 pentru Cel mai bun actor principal, pentru rolul lui Harpagon din Avarul, de Moliere (regia Bocsardi Laszlo), respectiv, in anul 2011 cu Premiul UNITER pentru intreaga activitate. In 2004, Ilie Gheorghe a fost decorat de presedintele Romaniei cu Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler. Pentru rolul lui Iona, actorul a obtinut din partea AICT, Premiul criticii Pentru cel mai bun actor al anului 1994. Ilie Gheorghe a fost nominalizat pentru titlul Omului anului 1996 de catre American Biographical Institute.

 

Data actualizarii: 13/10/2016