Cei mai importanti si cunoscuti actori de teatru din Romania

Ord. dupa

Alexandru Arsinel s-a nascut  la 4 iulie 1939 in comuna Dolhasca din ...

1 comentarii

Nascuta pe 10 noiembrie 1974, Alina Brezu...

Actrita de teatru si film, muziciana, regizoare, dar si profesoara, An...

Actrita de teatru, film si televiziune, Carmen Tanase s-a nascut pe da...

Catalina Mustata este o actrita de teatru, film si televiziune nascuta...

Claudiu Bleont s-a nascut la 27 august 1959, in Bucuresti si este unul...

Nascut la 26 iulie 1952 in Dorohoi, Dan Condurache este unul dintre ce...

Dorina Chiriac s-a nascut in Bucuresti, la data de 21 ianuarie 1973 si...

Dorina Lazar este o actrita de teatru, televiziune si film din Romania...

Draga Olteanu Matei este una dintre cele mai apreciate actrite de come...

Nascuta intr-o familie de artisti, mama sa fiind Malu Iosif Popescu - ...

Florin Piersic este o personalitate emblematica a teatrului si filmulu...

Florin Piersic Jr, fiul celebrului actor Florin Piersic si al actritei...

Actor, profesor universitar, regizor si scriitor, Florin Zamfirescu (F...

George Mihaita s-a nascut pe 23 septembrie 1948, in Moreni, Dambovita ...

Gheorghe Visu s-a nascut la 2 iulie 1951, la Bucuresti si este un acto...

Horatiu Malaele (Horatiu-Valentin Malaele) este una dintre cele mai co...

Personalitate teatrala complexa, Ilie Gheorghe este unul dintre cei ma...

Ion Besoiu este un actor de teatru si film, cunoscut pentru rolul ca...

Ion Caramitru (Ion Horia Leonida Caramitru) s-a nascut pe data de 9 ma...

Ion Dichiseanu (Ioan Dichiseanu) este unul dintre actorii Generatiei d...

Nascuta intr-o familie de evrei din Bucuresti, la data de 1 mai 1962, ...

Nascut pe 2 august 1951, la Bailesti, in judetul Dolj, Marcel Iures s-...

Maria Ploae s-a nascut la 19 februarie, in comuna Oncesti din judetul ...

Consacrat datorita indragitulului personaj Magicianul din emisiunea p...

Afiseaza
comentarii

Maria Ploae s-a nascut la 19 februarie, in comuna Oncesti din judetul Bacau si a devenit o cunoscuta actrita de teatru si film din Romania. Maria Ploae a fost primul copil din cei cinci ai familiei Tache Giugaru si Victoria Pavelia, iar la varsta de 12 ani a fost infiata de sora mamei sale, Elena, si sotul acesteia, Ion Ploae. Ajunsa in Bucuresti la parintii sai adoptivi, Maria Ploae s-a inscris la Scoala Populara de Arta, si pentru ca a fost atrasa de teatru inca din copilarie, a urmat cursurile de actorie cu actrita Maria Potra.

Dupa o prima incercare nereusita, Maria Ploae intra in anul 1972 la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica I. L. Caragiale din Bucuresti, pe care l-a absolvit in 1975, la clasa profesorilor Octavian Cotescu si Ovidiu Schumacher. Maria Ploae fost in aceeasi grupa cu Horatiu Malaele, Dan Condurache, Radu Vaida si Rozina Campos, iar de generatie cu Vlad Radescu, Ion Chelaru, Radu Gheorghe, Serban Cellea si Mircea Constantinescu.

Inca de pe bancile facultatii, actrita a jucat scena Teatrului de Comedie, iar in anul 1974, si-a facut debutul si in cinematografie, fiind remarcata de regizorul Sergiu Nicolaescu, care o distribuie in rolul Domnisoarei Jugu din filmul Un comisar acuza. Astfel, inainte de a-si termina studiile, Maria Ploae lucra deja alaturi de actori importanti ai teatrului si filmului romanesc, precum Irina Petrescu, Leopoldina Balanuta, Petrica Gheorghiu in pelicula Dincolo de pod. Insa, filmul care a conscrat-o este comedia Toamna Bobocilor, in care a interpretat rolul profesoarei Mariella, fiind distribuita alaturi de celebrii actori Draga Olteanu Matei si Marin Moraru. Urmatorii ani dupa absolvire, Maria Ploae a jucat in productiile Mara, Pintea, Drumbava minuata, Luchian, Undeva in est, devenind deja o aparitie indragita si apreciata in cinematografia romaneasca.

In paralel cu cele peste 30 de filme in care a fost distribuita, Maria Ploae a interpretat numeroase personaje pe scena Teatrului de Comedie si a Teatrului Mic din Bucuresti, in spectacole precum: Sa imbracam pe cei goi de Luigi Pirandello, Diavolul si Bunul Dumnezeu de J.P.Sartre, Doi pe un balansoar de William Gibson, Nu pot sa dorm de Ion Brad, – Lewis si Alice de Michel Suffrau si Martine Berteuil, Fara aprobare de Petre Ispas, Piateta de Carlo Goldoni, Fazanul de Georges Feyde au, Sfarsitul Troiei de Walter Jens, Biloxi Blues de Neil Simon. Mai mult de atat, actrita a sustinut si recitaluri de poezie, iar un exmplu ar fi Shakespeare: Sonete de la Teatrul Act.

Maria Ploae este casatorita din anul 1976 cu scenaristul, producatorul si regizorul de film Nicolae Margineanu si au impreuna 3 copiii. Unul dintre ei, Petre Margineanu este compozitor, iar Ana Margineanu este regizor de teatru. De-altfel, Maria Ploae a jucat si in filme regizate de sotul ei, dar si in spectacole de teatru montate de fiica ei.

In ceea ce priveste premiile si distinctiile oferite actritei pentru talentul si munca sa, Maria Ploae a obtinut anul 2003, Premiul AUR – Best Actress pentru interpretarea in rolul scriitoarei si jurnalistei Nicoleta Valery Grossu, personajul principal feminin din filmul Binecuvantata fii, inchisoare! (regia Nicolae Margineanu). Mai mult de atat, actrita a fost decorata in 2002 cu Ordinul National Pentru Merit in grad de Cavaler, pentru devotamentul si harul artistic puse in slujba teatrului romanesc.

Maria Ploae continua sa joace si in prezent in filme si pe scena teatrului romanesc si sa sustina recitaluri de poezii. Cele mai recente proiecte ale sale sunt legate de domeniul teatrului, actrita jucand in stagiunea 2016-2017 pe scena Teatrului Mic alaturi de Gherghe Visu in spectacolul Anul disparut. 1989, regizat de fiica sa, Ana Margineanu.

Data actualizarii: 14/10/2016