Cei mai importanti si cunoscuti actori de teatru din Romania

Ord. dupa

Alexandru Arsinel s-a nascut  la 4 iulie 1939 in comuna Dolhasca din ...

1 comentarii

Nascuta pe 10 noiembrie 1974, Alina Brezu...

Actrita de teatru si film, muziciana, regizoare, dar si profesoara, An...

Actrita de teatru, film si televiziune, Carmen Tanase s-a nascut pe da...

Catalina Mustata este o actrita de teatru, film si televiziune nascuta...

Claudiu Bleont s-a nascut la 27 august 1959, in Bucuresti si este unul...

Nascut la 26 iulie 1952 in Dorohoi, Dan Condurache este unul dintre ce...

Dorina Chiriac s-a nascut in Bucuresti, la data de 21 ianuarie 1973 si...

Dorina Lazar este o actrita de teatru, televiziune si film din Romania...

Draga Olteanu Matei este una dintre cele mai apreciate actrite de come...

Nascuta intr-o familie de artisti, mama sa fiind Malu Iosif Popescu - ...

Florin Piersic este o personalitate emblematica a teatrului si filmulu...

Florin Piersic Jr, fiul celebrului actor Florin Piersic si al actritei...

Actor, profesor universitar, regizor si scriitor, Florin Zamfirescu (F...

George Mihaita s-a nascut pe 23 septembrie 1948, in Moreni, Dambovita ...

Gheorghe Visu s-a nascut la 2 iulie 1951, la Bucuresti si este un acto...

Horatiu Malaele (Horatiu-Valentin Malaele) este una dintre cele mai co...

Personalitate teatrala complexa, Ilie Gheorghe este unul dintre cei ma...

Ion Besoiu este un actor de teatru si film, cunoscut pentru rolul ca...

Ion Caramitru (Ion Horia Leonida Caramitru) s-a nascut pe data de 9 ma...

Ion Dichiseanu (Ioan Dichiseanu) este unul dintre actorii Generatiei d...

Nascuta intr-o familie de evrei din Bucuresti, la data de 1 mai 1962, ...

Nascut pe 2 august 1951, la Bailesti, in judetul Dolj, Marcel Iures s-...

Maria Ploae s-a nascut la 19 februarie, in comuna Oncesti din judetul ...

Consacrat datorita indragitulului personaj Magicianul din emisiunea p...

Afiseaza
comentarii

Gheorghe Visu s-a nascut la 2 iulie 1951, la Bucuresti si este un actor roman de teatru si film, cunoscut pentru rolul vagabondului Black Pedro din serialul Toate panzele sus (regia Mircea Muresan), dar si pentru activitatea de pe scena Teatrului Mic din Bucuresti. De asemenea, indragitul actor a jucat si la Teatrul National I. L. Caragiale din Bucuresti, Teatrul Bulandra, Teatrul de Comedie din Bucuresti, Teatrul National Mihail Eminescu din Timisoara, precum si la Teatrul Toma Caragiu din Ploiesti.

A absolvit in anul 1974 Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica I. L. Caragiale, la clasa profesorilor Eugenia Popovici si George Carabin. In 1972, fiind inca student, a debutat pe scena Teatrului National din Bucuresti, cu rolul lui Jeff in spectacolul Jocul de-a vacanta, de Mihail Sebastian (regia Mihai Berechet). La TNB, actorul a mai fost distribuit in productii precum: Dulcea pasare a tineretii, de Tennessee Williams; Imblanzirea scorpiei, de William Shakespeare (ambele in regia lui Mihai Berechet); Casatoria, de N. V. Gogol (regia Sanda Manu); Tamerlan cel Mare, de Christopher Marlowe (regia Victor Frunza).

Cariera sa in teatru este legata de Teatrul Mic, al carui angajat devine imediat dupa absolvire. Pe scena acestui teatru a interpretat numeroase roluri pentru 30 de ani, in spectacole precum: Sa imbracam pe cei goi, de Luigi Pirandello; Maestrul si Margareta, de Mihail Bulgakov; Dama cu Camelii, de Alexandre Dumas; Pescarusul, de A. P. Cehov (toate in regia Catalinei Buzoianu). De-asemenea, Gheorghe Visu a lucrat si cu Silviu Purcarete in productiile semnate de cunoscutul regizor, precum: Richard al III-lea, de William Shakespeare; Mielul turbat, de Aurel Baranga; O scrisoare pierduta, de I. L. Caragiale; dar si cu regizorii: Vlad Mugur (Sfarsitul Troiei, de Walter Jens); Griogre Gonta (Maidanul cu dragoste, de G. M. Zamfirescu); Nona Ciobanu (Cum va place, de William Shakespeare). In ultimii ani, Gheorghe Visu a fost distribuit in spectacolele: Volpone, de Ben Jonson; Numele, de Jon Fosse (ambele in regia lui Vlad Cristache); Vania si Sonia si Masa si Spike, de Christopher Durang (regia Horia Suru), 89.89. Fierbinte dupa `89 si Anul disparut. 1989, de Stefan Peca (ambele in regia Anei Margineanu).

Gheorghe Visu este in prezent si actor colaborator al Teatrului de Comedie din Bucuresti si a jucat in productii precum: Stapanii rulotei, de Gerald Muprhy; Suflete moarte, de N. V. Gogol; Nina, de Matei Visniec. De asemenea, actorul a colaborat si cu Teatrul Metropolis pentru productia Badaranii, de Carlo Goldoni (regia Dan Tudor).

Debutul in cinematografie l-a avut in anul 1975, cu un rol in pelicula Tatal de duminica (regia Mihai Constantinescu); iar de atunci pana in prezent, a jucat zeci de filme si seriale de televiziune, interpretand roluri memorabile in: Singuratatea florilor (1976); Toate panzele sus (serial TV, 1977); E atat de aproape fericirea (1977); Profetul, aurul si ardelenii (1978); Un om in Loden (1979); Mihail, caine de circ (1979); Mireasa din tren (1980); Bietul Ioanide (1980); Sa mori ranit din dragoste de viata (1984); Toate panzele sus! – Secretul epavei (1986); Toate panzele sus! – Misterele marilor (1987); Toate panzele sus! – Intalnire in Atlantic (1987); Balanta (1992); Innebunesc si-mi pare rau (1992); Nostradamus (1994); Faimosul Paparazzo (1999); Golem (2001); Turnul din Pisa (2002); Dulcea sauna a mortii (2003); Camera ascunsa (2004); Iubire cu pumnul (2006); Condamnat la viata (2013). Un rol care i-a adus popularitatea pe micul ecran in ultimii ani este cel al protanistului State, din seriile State de Romania, in care formeaza un cuplu comic alaturi de actrita Carmen Tanase.

Gheorghe Visu a jucat si in spectacole de teatru radiofonic, iar dintre piesele de teatru radiofonic in care a fost distribuit se numara: Cursa de soareci, de Agatha Christie (regia Leonard Popovici) si Poveste de iarna, de William Shakespeare (regia Cezarina Udrescu). De-asemenea, Gheorghe Visu a facut dublajul pentru vocea Bagherei – apartinand in original actorilor Sebastian Cabot si Bob Joles, in productiile Cartea Junglei, respectiv Cartea Junglei 2.

Cel mai recent proiect al Gheorghe Visu este rolul lui Hogas interpretat de acesta in productia Caini (regia Bogdan Hogas), pentru care a primit, in 2016, trofeul Heart of Sarajevo pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Sarajevo. De asemenea, actorul are in palmares si Diploma de onoare acordata in 1984 de Asociatia Cineastilor din Romania, pentru rolul sau din filmul Sa mori de dragoste de viata (regia Mircea Veroiu). Iar in anul 1996 a fost recompensat cu Premiul Uniunii Cineastilor din Romania, pentru rolul din filmul Innebunesc si-mi pare rau (regia Ion Gostin).

In teatru, Gheroghe Visu a obtinut in 2004, Premiul pentru cel mai bun actor in cadrul Festivalului de Dramaturgie Contemporana de la Brasov, pentru rolul interpretat in 89.89. Fierbinte dupa `89, de Stefan Peca (regia Ana Margineanu). In acelasi an, Gheorghe Visu a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural in grad de Ofiter, categoria D – Artele Spectacolului, in semn de apreciere a intregii activitati si pentru daruirea si talentul interpretativ pus in slujba artei scenice si a spectacolului.

Data actualizarii: 13/10/2016