Olga Delia Mateescu este o actrita apreciata de teatru si film, scriitoare si profesor universitar la UNATC, cunoscuta pentru activitatea de pe scena Teatrului National din Bucuresti si din aparitiile in filme, fiind una dintre cele mai credibile actrite intr-un rol negativ. Este membru al Uniunilor Scriitorilor din Romania si a UNITER, iar din anul 2002, societar de onoare al Teatrului National Ion Luca Caragiale din Bucuresti.
S-a nascut la data de 6 noiembrie 1949, in comuna Livezile din judetul Bistrita-Nasaud, dar de la varsta de 3 ani a fost crescuta de bunici, la Bucuresti, in urma divortului dintre tatal sau (medic) si mama, de profesie actrita. A intrat la Sectia Limbi romanice si clasice din cadrul Facultatii de Filologie a Universitatii din Bucuresi, iar in paralel cu filologia, intre anii 1968-1969 a facut parte din trupa Teatrului Studentesc Podul unde i-a avut colegi pe Florin Zamfirescu, Gelu Colceag, Mircea Diaconu.
Dupa absolvirea Facultatii de Filologie (promotia 1969), Olga Delia Mateescu se inscrie la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica I. L. Caragiale, pe care l-a absolvit in anul 1973, la clasa profesorului Dem Loghin. La absolvire a obtinut Premiul Scolilor de Teatru. In acelasi an, a debutat pe scena Teatrului National din Bucuresti, cu rolul Caterinei din Furtuna, de Nikolai Alekseevici Ostrovski, regia George Teodorescu. Dupa absolvire, pe langa activitatea de pe scena TNB, Olga Delia Mateescu isi continua studiile in cadrul Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica, iar in anul 1999, sub coordonarea profesoarei Ileana Berlogea, obtine doctoratul in Istoria Teatrului si devine profesor universitar la UNATC.
Pana in anul 2003, Olga Delia Mateescu a jucat pe scena Teatrului National din Bucuresti, in numeroase roluri precum: Doamna Ruxanda in Alexandru Lapusneanu, de Virgil Stoenescu; Kristina Chlebovska in Examenul, de Jan Pawel Gawlik (regia Cristian Munteanu); linca in Tineretea lui Moromete, dupa Marin Preda (regia Anca Ovanez Dorosenco); Sora Ratched in Zbor deasupra unui cuib de cuci, de Dale Wasserman (regia Horea Popescu); Rachel in Vassa Jeleznov, de Maxim Gorki, (regia Ion Cojar); Medeea in Trilogia antica, dupa Euripide si Seneca (regia Andrei Serban); Elizabeth Proctor in Vrajitoarele din Salem, de Arthur Miller (regia Felix Alexa); Ranievskaia in Masinaria Cehov, de Matei Visniec (regia Cristian Ioan) si Auditie pentru Medeea, a carui autoare este (regia Silviu Jicman).
A colaborat si cu Teatrul Radu Stanca din Sibiu, in productia Comedie de moda veche, de Aleksei Arbuzov (regia Puiu Serban). De asemenea, a sustinut recitaluri si spectacole de poezie, precum: Miniaturi lirice si coregrafice (regia Miriam Raducanu), Ion Caraion (regia Gavril Pinte); Pe la ceasul cinci spre seara, de Federico Garcia Lorca si Scrisori basarabene (in adaptare si regie proprie).
Olga Delia Mateescu are o bogata activitate editoriala, concretizata prin publicarea unor volume proprii si lucrari de teatru, printre care piesele de teatru: Urme, Capricii, Medeea in razboi cu timpul, Statuia Libertatii, Ferma de struti, Fantoma de la Coventry, Asta seara nu moare nimeni, volumul de proza scurta Sampanie in lanul de grau si romanele Manuscrisul si Cainele doctorului.
Debutul in cinematografie l-a avut in anul 1975, fiind distribuita in filmul Cercul magic, iar de-a lungul carierei sale a avut cu roluri in filme de referinta in cinematografia romaneasca, precum: Tatal de duminica, Domnisoara Nastasia, Dumbrava minunata, Asteptand un tren, Miezul fierbinte al painii, Masca de argint, Colierul de turcoaze, Astept provincia, Misterele Bucurestilor, De ce eu?. In anul 2008, Olga Delia Mateescu a dublat vocea cunoscutei actrite Judi Dech, pentru rolul Doameni Calloway in filmul O ferma trasnita (Home on the Range).
Pentru bogata sa activitate in domeniul teatrului, atat pentru rolurile interpetate pe scena, cat si pentru dramaturgie, Olga Delia Mateescu a obtinut urmatoarele premii , nominalizari si distinctii:
- Premiul Scolilor de Teatru (1973);
- Premiul de Creatie al Teatrului National, pentru rolul Inocenta, din Gimnastica sentimentala, de V. Voiculescu (1980)
- Nominalizare UNITER pentru piesa Grenada, pentru concursul Cea mai buna piesa a anului 1998
- Nominalizare Ministerul Culturii pentru piesa Statuia Libertatii (1998)
- Nominalizare la concursul de dramaturgie Camil Petrescu, organizat de Ministerul Culturii, pentru piesa In cautarea unui rol pierdut sau Auditie pentru Medeea (2000)
- Premiul UNITER pentru Cea mai buna piesa a anului, pentru piesa Capricii (1997)
- Premiul C. Bratianu, la Concursul National de Literatura Nihil Sine Deo, Brasov, pentru piesa Fantoma de la Coventry (1997)
- Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania pentru dramaturgie, pentru volumul Ferma de struti (2003)
Mai mult de atat, in anul 2004, actrita Olga Delia Mateescu a fost decorata de Presedintele Romaniei cu Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler, Categoria D – Arta Spectacolului, in semn de apreciere a intregii activitati si pentru daruirea si talentul interpretativ pus in slujba artei scenice si a spectacolului. In anul 2009 a devenit cetatean de onoare al judetului Caras-Severin.
Cu peste 80 de roluri interpretate in teatru, film, televiziune si radio, Olga Delia Mateescu a jucat in ultimii ani pe scena Teatrului Masca si Teatrului Metropolis din Bucuresti, dar si in zona independenta intr-o productie a Teatrului Coquette. De-asemenea, actrita continua sa fie distribuita in filme (cea mai recenta aparitie fiind in 2015, in pelicula De ce eu?) si scurtmetraje. Totodata, Olga Delia Mateescu preda in prezent la Facultatea de Teatru din cadrul UNATC I.L. Caragiale Bucuresti.