Rodica Popescu Bitanescu s-a nascut la data de 5 august 1938, in localitatea Rasuceni din judetul Giurgiu si este o actrita de teatru si film celebra pentru interpretarile pline de haz, atat pe scena de teatru, cat si in film si televiziune.
In anul 1960 a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, la clasa profesorului A. Pop Martian. Populara interpreta de comedie a jucat roluri memorabile pe scena Teatrului National din Bucuresti, a carui angajata este si in prezent, dar si la Teatrul National din Iasi si fostul Teatru Barbu Delavrancea din Bucuresti, cunoscut si sub numele de Teatrul Regional. A mai colaborat cu Teatrul Metropolis din Bucuresti, facand parte din distributia spectacolului Gaitele, de Alexandra Kiritescu (regia Dan Tudor).
Cariera sa in teatru este legata de activitatea la Teatrul National din Bucuresti, pe scena caruia debuteaza in anul 1966 cu rolul lui Ines din Castilliana, de Lope de Vega (regia Horea Popescu). Pe scena acestui teatru, Rodica Popescu Bitanescu a interpretat numeroase roluri, printre care:
- Soacra – Micul infern de Mircea Stefanescu, regia Mircea Cornisteanu, 2013
- Bonita – Asteptand la Arlechin de Noel Coward, regia Ion Cojar, 2002
- Rendez-vous, one woman show pe texte de Tudor Musatescu, regia Victor Moldovan, 2001
- Bucatareasa – Legenda ultimului imparat de Valentin Nicolau, regia Alice Barb, 2002
- Lepa brutareasa – Taramul celalalt de Dusan Kovacevic, regia Horea Popescu, 2001
- Olga – O batista in Dunare de Dumitru Radu Popescu, regia Ion Cojar, 1998
- Lucy – Rivalii de Richard Sheridan, regia Horea Popescu, 1993
- Dabby Briant, Reverendul Johnson – Cine are nevoie de teatru de Timberlake Wertenbaker, regia Andrei Serban, 1990
- Liuba – Faleza de Julius Edlis, regia Anca Ovanez Dorosenco, 1986
- Liza – Inocentul de Cristian Munteanu, 1982
- Fifica Profirel – Hagi Tudose de Barbu Stefanescu Delavrancea, regia Ion Cojar, 1980
- Bianca – Imblanzirea Scorpiei de William Shakespeare, regia Mihai Berechet, 1975
- Argentina – Trei frati gemeni venetieni de Aldo Mattiuzi Collalto, regia David Esrig, 1973
- Lina – Sa nu-ti faci pravalie cu scara de Eugen Barbu, regia George Teodorescu, 1971
- Monti – Moartea ultimului golan de Virgil Stoenescu, regia Ion Fintesteanu, 1970
- Manuela – Travesti de Aurel Baranga, regia Aurel Baranga, 1969
- Calipsita – Coana Chirita dupa Vasile Alecsandri, regia Horea Popescu, 1969
- Lucetta – Badaranii de Carlo Goldoni, regia Victor Moldovan
In anul 2003, Rodica Popescu Bitanescu scrie si semneaza regia comediei Cinci femei de tranzitie, spectacol care se joaca si in prezent la TNB, iar in 2008, tot la TNB, monteaza al doilea text scris de aceasta – Inca-i bine, urmat de al treilea: Viata de cimitir.
In film, Rodica Popescu Bitanescu a debutat in anul 1975 in Comedia fantastica (regia Ion Popescu Gopo). Cariera cinematografica a Rodicai Popescu Bitanescu include distributii in filmele: Coana Chirita, Eu, tu si Ovidiu, Colierul de turcoaze, Zbor periculos, Sosesc pasarile calatoare, Dumbrava minunata, Casatorie cu repetitie, Iarba verde de acasa. In televiziune, actrita a jucat in Escu de Tudor Musatescu, Stafeta nevazuta, de Paul Evrac, Fata si caruselul, de Alexandru Voitin, Bolnavul inchipuit, de Moliere, Noaptea marilor sperante, de Tudor Popescu dar si intr-un spectacol tv Commedia dell’Arte.
Rodica Popescu Bitanescu este una dintre cele mai apreciate actrite de publicul roman, cu o activitate bogata in teatru, teatru radiofonic, televiziune si film. Actrita detine premii de creatie pentru spectacolele Rendez-vous, de Tudor Musatescu (1995) si Aventura in banal, de Teodor Mazilu si Dumitru Solomon (1985). In anul 2002, Rodica Popescu Bitanescu a fost decorata cu Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Cavaler pentru crearea si transmiterea cu talent si daruire a unor opere literare semnificative pentru civilizatia romaneasca si universala.