Articole

Ord. dupa
(Catalin Constantin)

Sub bagheta lui Tiberiu Soare si in regia lui Alexander Radulescu, pro...

(Catalin Constantin)

Am asistat la avanpremiera operei Don Giovanni in vechea cladire a ONB...

(Catalin Constantin)

Sunt multe voci care spun ca, invers proportional cu digitalizarea, ve...

(Catalin Constantin)

Cu totii suntem familiari cu drogurile, fie ca nu le spunem asa (vin, ...

(Catalin Constantin)

Originea cuvantului simfonie vine din grecescul symphonos (armonios). ...

(Catalin Constantin)

Adesea numit "Ultimul romantic", Serghei Rachmaninov le-a facut pe toa...

(Catalin Constantin)

Cultura populara abunda de mituri despre marele Mozart, poate cel mai ...

(Catalin Constantin)

Seara de 27 Martie, Gala Laureatilor Concursului National Mihail Jora ...

(Catalin Constantin)

M-am abtinut prea mult sa scriu despre Bach astfel ca, iata-ma, cedand...

(Catalin Constantin)

Libertatea nu este ceva ce iti poate oferi Statul sau orice alta insti...

1 comentarii
(Articole)

In 12 ianuarie am fost la Sala Radio sa ii ascult pe Razvan Stoica si ...

(Cosmina Cornea)

Inspirat de “tabloul” parizienilor care patinau in iarna lui 1...

1 comentarii
(Cosmina Cornea)

In “Dictionnaire de litterature japonaise” (Paris, Editions PU...

(Catalin Constantin)

in Re major Am avut placerea sa asist recent la Oratoriul Messiah d...

(Cosmina Cornea)

“Haydn reprezinta modelul clasic al povestitorului muzical. El are a...

(Catalin Constantin)

...sau cum sa fim mai buni Am fost placut surprins sa aflu recent d...

(Cosmina Cornea)

Cu  o voce ferma, extinsa, agila, nativ timbrata special pentru g...

(Cosmina Cornea)

Prezentata publicului  candva – cel mai probabil – in prima parte...

(Cosmina Cornea)

Prima lucrare pe care Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610) o ...

(Cosmina Cornea)

BBC Classical Music si BBC Drama au produs in 2003 filmul “Eroic...

(Catalin Constantin)

Si vis amari, ama!  (Seneca) Aprinzi TV-ul, lumea pare in deriva -...

1 comentarii
(Cosmina Cornea)

“Lucid mysteries”/ “mysteres limpides” aude filosoful francez ...

(Cosmina Cornea)

In  1998 Ry Cooder, un bun prieten al lui Wim Wenders (foto), ii reun...

(Cosmina Cornea)

"Toate filmele mele sunt despre dragoste." (Nikita Mihalkov) In...

(Cosmina Cornea)

"… Chopin tusea intr-un fel ingrijorator si se temea de scandalul un...

Afiseaza
comentarii

În Sibiul ultimilor ani, festivalurile de folclor și concertele muzicale, concretizate în spectacole de anvergură, multe dintre ele desfășurate în spațiul generos al Pieței Mari din oraș, par să dovedească adevărul că redutabila tradiție istorică a cetății artelor se amplifică rodnic cu ecoul viu al prestigiului dobândit în anul 2007 de capitală culturală europeană. Cetățenii urbei sunt mai receptivi ca oricând la această efuziune artistică. Desigur că orașul de pe Cibin are și un public fidel muzicii clasice, care își are locașurile ei speciale, ascultată sub bolți de catedrale, în saloanele și curțile interioare ale muzeului Brukenthal, în săli cu acustică optimă cum este Thalia sau Aula barocă a Colegiului Național German din Sibiu.

Anotimpurile vieții muzicale sibiene se nutresc din acțiunile bine structurate ale instituțiilor consacrate și din inițiativele unor ONG-uri, care nu-și pierd entuziasmul nici atunci când problemele organizatorice par la un moment dat insurmontabile, nici în condițiile când solicitările unui ajutor financiar nu găsește înțelegere în urbe la comisiile acreditate, care distribuie milioane de euro mai ales pentru spectacolele de amploare, dar nu și pentru activitățile de nișă, cu rezultate de perspectivă, nu imediate. Da, trebuie să aflați că la Sibiu se pregătesc tineri artiști ai belcantoului, care vor urca pe marile scene lirice ale țării și chiar ale lumii. Desigur, dacă vor avea pe lângă talent și oportunitățile oferite de destin. Nu ne îndoim că ele vor apărea la timpul potrivit și pentru tinerii de real talent pe care tocmai i-am cunoscut recent, asistând la o întâlnire panromânească a vocilor tinere la Sibiu, în orașul muzicii.

Liga culturală “România-Franța”, activă la Sibiu din 1990, și-a făcut în ultimul deceniu un target onorant din încurajarea tinerilor porniți pe drumul spinos al muzicii instrumentale, vocale și, nu mai puțin, al celei corale. An de an, sibienii au putut să asculte la Sala Thalia, în Biserica Ursuline, la Centrul Habitus, în holul de marmură al Universității “Alma Mater” și în Sala festivă de la Biblioteca Astra din Sibiu recitaluri ale docenților și ale tinerilor participanți la acest gen special de instruire muzicală, intrarea fiind totdeauna liberă.

Ar fi inexact să se creadă că inițiativa a aparținut Ligii noastre culturale, când în realitate cu 11 ani în urmă un “copil minune” ca pianist cândva al Sibiului, Iustin Oprean, stabilit la Bonn în Germania, ne-a mărturisit prietenește intenția sa de a face un dar tinerelor generații de pianiști români, oferind cu generozitate experiența sa profesională vlăstarelor afirmate în acest gen artistic. Astfel, am fost solicitați ca organizație culturală nonguvernamentală să ne implicăm în realizarea la Sibiu a unor cursuri anuale de pian, dar nu mai puțin de vioară și violoncel, susținute câtva timp de eminenta profesoară Adelina Oprean de la Conservatorul din Basel, Elveția, și de maestrul Cristian Florea din Spania.

Spectrul s-a lărgit mai târziu cu un moment dedicat trompetei și cu un excelent curs de flaut la cea de-a X-a ediție; rugămintea era formulată de profesorii Cristina Bojin și Sebastian Frățilă, sosiți din Germania și susținuți de pianista coreeană Heejung Kim, la fel de bună profesionistă cum au fost, de altfel, și ceilalți corepetitori ai edițiilor precedente. Deloc întâmplător, a prins contur în ultimii ani un profil necesar zonei sibiene, anume dirijoratul coral, care are în istorie o îndelungă tradiție și beneficiază de aportul unor prestigioși specialiști, ca profesorii Vasile Grăjdian, Florin Soare, Sorin Dobre și alții, antrenând anual îndeosebi tineri profesori pentru învățământul primar și preșcolar din satele învecinate Sibiului, majoritatea studenți sau absolvenți ai Universității “Alma Mater“ din localitate.

Masterclass la Sibiu 2015Anul acesta a debutat și masterclass-ul de măiestrie vocală, chiar cu o strălucire impresionantă, întrucât inițiativa a aparținut unei distinse personalități muzicale, Dr. Claudia Codreanu de la Universitatea Națională de Muzică București, acompaniată de pianista Inna Oncescu, iar orașul ales a provocat entuziasm. La Sibiu au sosit tineri cântăreți din cele mai diferite centre muzicale ale țării, învățăcei de diferite vârste și stadii de instruire, de la liceeni, la studenți, absolvenți de conservator cu masterat în domeniul muzicii vocale, dar uniți printr-o aceeași voință de a performa în arta cântului sub îndrumarea unui pedagog de excepție și de o rară modestie morală, a cărei magnetică atracție a fost unanim confirmată. “Fără doar și poate, va mărturisi Monica Valentina Scurtu, profesoară acum, la 31 de ani, în Liceul de Muzică ,,Victor Giuleanu” din Rm. Vâlcea, licențiată și master UNMB, în artă vocală, parcă încredințată că poate fi purtătoarea de cuvânt a tuturor cursanților, doamna profesor Claudia Codreanu reprezintă omul care m-a adus „acasă”. Domnia Sa a reușit să îmi retrezească marea dragoste și să-mi deschidă drumul la care visam încă din copilărie. Nu este numai un pedagog deosebit, ci Domnia Sa a avut grijă de noi, de emoțiile și sentimentele noastre, oferindu-ne un imens suport în tot ceea ce am realizat. Pe această cale îi mulțumesc, asigurând-o încă odată de dragostea și prețuirea noastră”. Nici Oana Florentina Neagoe nu rămâne mai prejos, încredințându-ne că la Sibiu tocmai s-a petrecut în vara lui 2015 un moment sărbătoresc dintr-un periplu prelungit în timp per aspera ad astra: “Pot să afirm cu mare bucurie şi recunoştinţă că în cei 10 ani de muzică a existat un singur profesor care mi-a fost model din toate punctele de vedere, mi-a îndrumat paşii cu multă răbdare şi afecţiune către elucidarea „misterului vocal” şi a reuşit să mă transforme cu mare măiestrie şi rafinament într-un artist liric. Aşadar, îi sunt pe deplin recunoscătoare doamnei lect. univ. dr. Claudia Codreanu, un om fabulos şi un profesor extraordinar.”

Am înțeles să ne alăturăm și în acest an, ca ONG cu profil cultural, celor la fel de încredințați ca și noi de necesitatea unui asemenea demers, anume profesoarele doctor de la Universitatea Națională de Muzică din București, mezzosoprana Claudia Codreanu și pianista Inna Oncescu, tonice și neobosite pe istovitorul traiect al lecțiilor desfășurate timp de o săptămână, când experiența lor profesională și generoasa aplecare asupra tinerelor talente și-au spus din plin cuvântul. Pentru cursanții ediției a XI-a la Sibiu Aula Colegiului Național German “Samuel von Brukenthal” a fost o binecuvântare ca acustică, astfel că, pășind pe sub geamurile cele înalte, trecătorii auzeau vocile cursanților în orele de lecție, și exclamau cu admirație:”Va fi un concert frumos, pentru că se repetă…“Așteptările le-au fost împlinite în cele două recitaluri desfășurate la Biserica Ursuline și la Thalia, unde sibienilor și turiștilor veniți de pretutindeni li s-au oferit programe de muzică sacră, lieduri și arii din opere.

Tinerii înscriși la a XI-a ediție a cursului de măiestrie vocală ne-au dezvăluit traiectul artistic pe care s-au înscris. Alexandra Tărniceru are 28 ani și este absolventă a Universității Naționale de Muzică București, clasa lector univ. Dr. Claudia Codreanu. Apropierea de cântul clasic s-a produs încă din copilărie: “Cântam mereu acasă, la grădiniță, în ocazii speciale ale familiei și prezentam mereu un interes aparte pentru muzica de Operă. Astfel, după finele clasei a I-a, am intrat în contact cu d-na prof. Elena Botez, care a confirmat talentul și posibilitățile vocale de a urma o carieră solistică. Însă, până la împlinirea vârstei când puteam începe studiul Belcantoului, am fost îndrumată să studiez un instrument. Era moment în care am întâlnit-o pe d-na prof. Mihaela Spiridon. Totodată, am început studiul Teoriei Muzicale cu d-nul prof. Ionel Ceobanu.

Am urmat apoi cursurile Universității Naționale de Muzică București, unde am fost studenta d-nei Sanda Șandru, apoi din anul 3, studenta d-nei Lect. Univ. Dr. Claudia Codreanu.
Doresc să o menționez și pe mezzosoprana Liliana Nikiteanu, solistă a Operei din Zürich- Elveția, care mi-a fost îndrumătoare pe perioada celor doi ani petrecuți la Studioul de Operă al aceleiași Instituții.” Iată traiectul exemplar al unei speranțe pentru marile scene lirice ale lumii, a cărei performanță viitoare se datorează modului responsabil în care pas cu pas talentul i-a fost îndrumat de adevărați profesioniști ai domeniului. În timpul excursiei făcute prin Mărginimea Sibiului am constatat că fiecare dintre acești tineri talentați are propria poveste în cursa cu obstacole pe care au început-o, ad augusta per angusta. Astfel, la unii au trebuit înduplecați părinții, neîncrezători în viitorul profesiei artistice visate, la alții tocmai familia a venit în ajutor, așa ca la Andrei-Lucian Ionescu, la Monica Scurtu și la Andrei Hâncu.

A aduce la unison atâtea destine pregătite printr-un efort prelungit în ani spre a urca pe scenele lirice ale țării și pe cele din lumea cea mare este pentru noi un țel plin de noblețe și în viitor. Cursul de canto de la Sibiu a fost o reușită, în opinia tinerilor. Neagoe Florentina conchidea cu mulțumire:“Masterclass-ul vocal de la Sibiu mi-a încărcat bagajul de cunoştinţe cu noţiuni stilistice interpretative extrem de valoroase, mi-a îmbogăţit viziunea artistică şi m-a ajutat să-mi sedimentez noţiunile de tehnică vocală. Pe lângă aceste cursuri extrem de valoroase, am avut marea plăcere să vizităm locuri minunate şi să cunoaştem oameni deosebiţi.”

Nu ne îndoim că acest curs și-a atins ținta, care pe lângă obiectivul principal artistic- profesional a cuprins și o latură turistică, de cunoaștere a specificului medieval al orașului-cetate și a zonei Mărginimii Sibiului, cu istoria ei milenară și tradiții arhaice.

Au fost 7 zile minunate, consideră Monica Scurtu, în care nu aș fi schimbat nimic. Am muncit, ne-am relaxat, am învățat unii de la alții, ne-am încântat cu frumusețea Sibiului și am fost înconjurați de oameni minunați.Totul a fost deosebit, iar din întregul prezent, dacă ni s-ar fi permis să fi schimbat ceva, sunt cele 24 de ore ale zilei (absolut insuficiente) pe care le-aș fi făcut măcar 48.Amintindu-și de zilele petrecute la Sibiu, Andrei Hâncu, 21 ani, student la Universitatea Națională de Muzică din Bucuresti, opinează:” Masterclassul a fost o plăcere. Simt că am evoluat din punct de vedere al tehnicii vocale. Singurul regret a fost faptul că nu am putut să beneficiez din plin de el din cauza răcelii, dar am fost mai mult decât bucuros să iau parte la acest masterclass, care m-a dus cu un pas mai aproape de obiectivul meu: un loc pe scena operei ca și solist.”

Ediția a XI-a a Cursului de canto din 2015 dovedește că la Sibiu funcționează un filtru al exigenței în instruirea muzicală, o testare a viitorilor artiști ai scenelor lirice. Cu această convingere am plecat de la Concertul absolvenților Cursului de Canto desfășurat la Thalia, unde interpreții au primit diplome de participare și cărți, precum Prefix 101 de Mircea Ștefan, Memorandistul Nicolae Cristea și epoca sa, Lectura și studiul de Anca Sîrghie, Opera măiastra de Costin Popa, Dăltuiri de Radu Stanca etc.

Ne-am despărțit de cursanții ediției a XI-a, adică de Alexandra Tărniceru, Andrei-Lucian Ionescu, Teodora-Ecaterina Ilionescu, Al Samman-Al Madani Nermin-Sarah, Teodora Constantinescu, Andreea-Maria Sali, Adina Rojas-Oprean, Ana-Maria Bărăscu, Oana-Florentina Neagoe, Monica Scurtu și Andrei Hâncu, având speranța că peste un an evoluția lor artistică va fi marcată în cadrul unui nou curs la Sibiu. Încredințarea mea este că aceste nume se vor regăsi în viitor pe afișele de spectacol ale teatrele de operă lirică din România și de peste hotare, în egală măsură.


Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close