Articolele lui Catalin Constantin

Ord. dupa

Sub bagheta lui Tiberiu Soare si in regia lui Alexander Radulescu, pro...

Am asistat la avanpremiera operei Don Giovanni in vechea cladire a ONB...

Sunt multe voci care spun ca, invers proportional cu digitalizarea, ve...

Cu totii suntem familiari cu drogurile, fie ca nu le spunem asa (vin, ...

Originea cuvantului simfonie vine din grecescul symphonos (armonios). ...

Adesea numit "Ultimul romantic", Serghei Rachmaninov le-a facut pe toa...

Cultura populara abunda de mituri despre marele Mozart, poate cel mai ...

Seara de 27 Martie, Gala Laureatilor Concursului National Mihail Jora ...

M-am abtinut prea mult sa scriu despre Bach astfel ca, iata-ma, cedand...

Libertatea nu este ceva ce iti poate oferi Statul sau orice alta insti...

1 comentarii

in Re major Am avut placerea sa asist recent la Oratoriul Messiah d...

...sau cum sa fim mai buni Am fost placut surprins sa aflu recent d...

Si vis amari, ama!  (Seneca) Aprinzi TV-ul, lumea pare in deriva -...

1 comentarii

...declaratie de dragoste Pentru multi muzicieni, Bach este legiuit...

1 comentarii

Cateva ganduri despre cultura predominanta a secolului nostru  ...

De ce sa studiem muzica? Sa facem un exercitiu de imaginatie: cum a...

Oare ne mai bucuram de muzica, acum ca a devenit atat de accesibila? ...

Afiseaza
comentarii

…sau cum sa fim mai buni

Am fost placut surprins sa aflu recent despre organizarea Festivalului de Jazz din Ferentari.

In contextul unei polarizari sociale crescande, atat in Romania cat si in lume, salut initativa si sper sa fie inceputul unei serii de initiative culturale in cartierele mai putin norocoase, respectiv in vechile cartiere muncitoresti comuniste.

Cred ca includerea claselor sociale dezavantajate in lumea culturala a elitelor poate crea o punte intre cele doua lumi, o punte care sa aduca beneficii intregii societati – nu in sensul unei uniformizari leniniste ci, mai degraba, in perspectiva dezvoltarii unor puncte si valori comune intre elitele educate si cei cu acces redus la educatie si cultura.

Vedem zilele acestea evidentiata aceasta falie educationala in Statele Unite ale Americii.

Aruncand un ochi pe statisticile electorale, observam ca votantii celor doua tabere (Trump vs Clinton) provin, in linii mari, din doua lumi diferite. Sigur, risc sa generalizez, dar folosind statistica, generalizarea vine cumva mai usor.

Desigur, „galetile” de votanti ale celor doi candidati la Presidintia SUA nu sunt omogene insa e notabil faptul ca cei cu studii putine au preferat, majoritar, sa il voteze pe Trump.

Dincolo de mesajele aberante cum ar fi construirea unui zid la granita cu Mexic sau renuntarea la protectia mediului, Trump a adus in discutie ideea de „candidat anti-sistem”.

Cumva, acest mesaj a facut ca toate celelalte aberatii politice propuse de Trump sa para minuscule.

Nevoia omului de rand de a se ridica din statutul lui de „muncitor” si de a deveni egalul elitelor a prevalat.

Contextul social din SUA cumva a pregatit aceasta revolta electorala, diferentele sociale si de educatie fiind imense. Accesul redus la educatie si indeosebi la cultura al maselor „muncitoresti” a dus la acest soc politic.

Nu e prima data in istorie cand se intampla ca majoritatea saraca si neinstruita sa fie manipulata de oameni interesati de putere, de “entertaineri”, pe motivul diferentelor clare de statut si privilegii.

Uniunea Sovietica a fost cladita pe principiul clasei muncitoare conducatoare (in mod nedemocratic, teribil de violent, e drept) iar rezultatele au fost dezastruoase pentru populatie dar si pentru umanitate – aici fiind vorba de o mana de teroristi cu o educatie rudimentara care au pus mana pe putere,  bazandu-se pe diferentele majore de clasa si educatie din societatea Rusa, impunand o structura politica alergica la cultura si la umanism.

Principala problema pe care ar trebui sa si-o puna statele civlizate si nu numai este accesul generalizat la educatie si cultura. In categoria “state civilizate” intra si Romania, da.

Cunostintele despre istorie, geografie, literatura si arta duc la o intelegere mai buna a lumii in care traim, transforma omul dintr-o fiinta orientata exclusiv pe supravietuire intr-o fiinta cu adevarat sociala, empatica si curioasa.

Arta, cultura – as spune lectura, in general, il fac pe om mai frumos, ii dau o noblete care se asterne armonios pe bazele lui de animal, o noblete care il imblanzeste.

Elitizarea societatii si, implicit, excluderea maselor dezavantajate din procesul cultural, din educatie, duce la dezechilibre grave care se vor traduce in miscari sociale si, intr-un final, in violenta si ura – in contextul globalizarii accelerate in care mobilitatea tehnologica faciliteaza interactiunea dintre popoare si aduce noi probleme de identitate si apartenenta.

Flacara Revolutiei Franceze e mai vie ca niciodata.

Sa facem deci un efort sa ne imprumutam papionul si semenilor nostri care au nevoie de el.

Data actualizarii: 22/12/2016