Mari muzicieni si alti importanti profesionisti ai culturii care au murit dupa lansarea site-ului Societatii

Ord. dupa

Adrian Enescu (31 martie 1948-19 august 2016) s-a remarcat in mod deo...

Membru al unei generatii stralucitoare, Dan Iordachescu este unul dint...

Prezenta constanta pe scena Operei Nationale Bucuresti mai bine de dou...

Unul dintre cei mai importanti compozitori avangardisti si dirijori ai...

Personalitate marcanta a vietii muzicale romanesti, are preocupari in ...

Unul dintre cei mai importanti dirijori si cercetatori din ultima juma...

Pascal Bentoiu s-a născut la 22 aprilie 1927 la Bucureşti. A studiat...

Iscusit mester in confectionarea copiilor dupa modele celebre de viori...

"Cu profunda tristete scriu in numele familiei Masur si al Filarmonici...

Avand o cariera desfasurata in principal la pupitrul Orchestrei Radio...

Afiseaza

Adrian Enescu (31 martie 1948-19 august 2016) s-a remarcat in mod deosebit prin creatia de muzica electronica si de muzica usoara, avand, insa, o importanta si valoroasa creatie in domeniul muzicii de film. Absolvent al Conservatorului „Ciprian Porumbescu (a studiat compozitia cu Aurel Stroe, armonia cu Alexandru Pascanu), Adrian Enescu a fost unul dintre primii compozitori romani de muzica electronica, frecventand si cursurile Facultatii de muzica electronica din cadrul celebrei universitati Stanford din California in perioada 1985-1986.

Membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, Adrian Enescu isi face debutul discografic in anul 1975 in calitate de orchestrator de muzica jazz. A urmat  apoi succesul cu albumul „Buna seara, iubite” realizat pentru Loredana Groza, interpreta cu care a mai colaborat la albumele „Un buchet de trandafiri” si „Diva inamorata”. Dincolo de activitatea discografica in domeniul muzicii usoare si al muzicii electronice, Adrian Enescu s-a remarcat si ca un foarte bun compozitor de muzica de teatru si de film, colaborand cu regizori romani de prima clasa precum Dan Pita, Mircea Veroiu, Sergiu Nicoalescu sau Alexandru Darie, in productii celebre precum „Profetul, aurul si ardelenii”, „Artista, dolarii si ardelenii”, „Pruncul, petrolul si ardelenii”, „Faleze pe nisip”, „Noi, cei din linia intai”, „Ciuleandra”, „Mircea”, „Pas in doi”, „Hotel de lux”.

Iata ce spune Adrian Enescu despre muzica sa: „Arta compozitiei este pentru mine o mare pasiune. Conditia de creator de muzica a fost cheia cu care am deschis multe usi si modul meu de supravietuire. Pentru mine muzica este cea mai frumoasa si complexa arta. Pot sa ascult muzica la infinit. A fi compozitor inseamna rezistenta fizica si psihica. Sa nu te doboare nici insuccesele, dar nici succesele. In arta nu exista concluzii, exista doar premise pe care trebuie sa le spui corect si pentru aceasta ai nevoie de un proiect foarte bine alcatuit. Pina la sfirsit, rezista numai cine iubeste cu adevarat arta. Muzica nu-mi ofera toate raspunsurile cautate, dar ma ajuta sa formulez mai limpede anumite intrebari. Prin muzica ma familiarizez cu propriile mele confuzii. Dupa ce termin de scris o muzica sunt mai linistit, dar nu neaparat mai lamurit. Arta compozitiei nu te vindeca si nu-ti ofera semnul pe care il cauti, dar te ajuta sa-ti contemplezi limitele si, mai ales, iti da dreptul sa treci la urmatoarea intrebare.”

Lucrari:

  • Muzica de film, aprox. 65 de titluri
  • Muzica de balet (Italia, Olanda, Australia, Japonia, China)
  • Muzica de teatru (Romania, Beligia, Japonia, Canada, Australia)
  • Muzica pop, electro-acustica, simfonica si muzica pentru orchestra jazz

A obtinut:

  • 20 de premii oferite de Uniunea Cineastilor din Romania
  • 15 premii oferite de Uniunea Compozitorilor din Romania
  • Medalia „Meritul Cultural Clasa I” oferita de Presedintia Romaniei
  • Premiul pentru Intreaga Activitate la Festivalul de Film TIFF 2013
  • Premiul „George Enescu” oferit de Academia Romana in 2014

Discografie:

  • 1977 Basorelief (pop simfonic – Electrecord)
  • 1976 –1981 Orchestrator/ Compozitor pe mai multe discuri de jazz
  • 1981 Funky Synthesizer vol 1 (electroacustic – Electrecord)
  • 1983 STEREO GRUP (pop – Electrecord)
  • 1984 Funky Synthesizer vol 2 (electronic – Electrecord)
  • 1988 Cred in Tine (pop – Electrecord)
  • 1988 Buna seara iubite
  • 1989 Un buchet de trandafiri (pop – Electrecord)
  • 2001 November Dreams (ambiental -Axel Springer Company – Germany)
  • 2001 Invisible Movies (electronic – EarthTone Sonic Images Records USA)
  • 2002 Invisible Movies (ambiental – Buddha Bar)
  • 2013 Bird in Space (jazz – A&A Records)
  • 2014 Invisible Movies (film music – A&A Records)
  • 2014 Funky Synthtesizer 2.0 (electronic – A&A Records)

 

Dan Dediu: Legatura nebanuita dintre compozitorii Adrian Enescu si George Enescu (Presa romaneasca - 19-Aug-2016)

Creator in sfera unor stiluri muzicale extrem de diverse, de la muzica electronica la cea simfonica si de jazz, Adrian Enescu a fost un compozitor complex si sensibil, un profesionist si un "om sensib...

Data actualizarii: 24/08/2016

  • Adrian Enescu :

    Multumesc

  • Adrian Enescu :

    Buna ziua
    Eu nu am scris muzica la filmul „revansa” , ati alaturat un video cu acest continut numelui meu , va rog sa il stergeti , sunt pe youtube mai multe video cu muzica de film la care am lucrat , va multumesc pentru intelegere