Cei mai importanti coregrafi romani

Ord. dupa

Adina Cezar este unul dintre pionierii dansului contemporan romanesc c...

Cu o prodigioasa cariera internationala, este astazi considerat unul d...

Gigi Caciuleanu este unul dintre acei artisti care starneste deopotri...

Unul dintre cei mai mari balerini romani si coregraf cu preocupari ata...

Coregraf cu preocupari aproape exclusive in zona dansului contemporan,...

Nascut la 21 iunie 1974, Razvan Mazilu este un coregraf si dansator, c...

Personalitate marcanta a artei coregrafice romanesti, Sergiu Anghel s...

Coregrafa si dansatore cu o bogata activitate artistica si teoretica, ...

Afiseaza
comentarii

Unul dintre cei mai mari balerini romani si coregraf cu preocupari atat in sfera baletului clasic cat si in cea a dansului contemporan, s-a nascut la 19 noiembrie 1937 si  a urmat cursurile liceului de coregrafie din Bucuresti avandu-i profesori pe eminentii Floria Capsali si Mitita Dumitrescu. Si-a desavarsit apoi pregatirea in cadrul cursurilor universitare de dans, de 2 ani pentru coregrafi initiate in anul 1975, si mai tarziu la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica “I.L.Caragiale” din Bucuresti.

Personalitate marcanta a coregrafiei romanesti, Ion Tugearu a debutat ca prim balerin la Opera Nationala din Bucuresti dar a avut aparitii si alte mari scene din tara si din strainatate in roluri memorabile din spectacole celebre ca “Mandarinul Miraculos” de Bartok, “Spargatorul de nuci” si “Lacul lebedelor” de Ceaikoski, “Sarbatoarea primaverii” de Stravinski, “Bolero” de Ravel, s.a.,  in coregrafii ce au purtat semnaturile lui Oleg Danovski sau Floria Capsali, dar si in productii moderne ale unor colegi mai tineri.

Din 1977 incepe si activitatea de coregraf in care semneaza atat productii moderne ale unor titluri devenite clasice ale genului, cat si originale, in care de multe ori porneste de la piese de teatru celebre carora le ofera o varianta muzical-coregrafica dar apeleaza si la tehnica colajului muzical pentru a ilustra o tema anume aleasa.

Avand si o interesanta activitate didactica, Ion Tugearu este detinatorul a numeroase premii si distinctii, una dintre cele mai importante fiind Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Cavaler.

Data actualizarii: 10/06/2015