Studiaza Teologia din perspectiva dezvoltarii sale istorice, marcand evenimentele decisive ale Bisericii in istorie....

Ord. dupa

Parintele Alexandru Moraru s-a nascut la 16 august 1948, in satul Poia...

Constantin Patuleanu s-a nascut la data de 4 martie 1962 in localitate...

Daniel Benga este un cunoscut preot ortodox, profesor universitar, pro...

Daniel Buda este preot ortodox, dar si cadru didactic universitar la F...

Emanoil Babus este un bine-cunoscut preot ortodox, dar si profesor uni...

Emilian Popescu s-a nascut la 20 februarie 1929 in localitatea Oriesti...

Gheorghe Anghelescu este un renumit teolog, cadru didactic universitar...

1 comentarii

Preot, istoric, teolog, publicist si profesor universitar roman, Gheor...

Ioan Caraza este un cleric ortodox si profesor universitar la Facultat...

Ioan Vasile Leb s-a nascut la data de 30 ianuarie 1953 in localitatea ...

Ion Vicovan s-a nascut in localitatea Capu Campului din judetul Suceav...

Mihail Sasaujan (Mihail-Simion Sasaujan) s-a nascut la data de 9 mai 1...

Mircea Pacurariu s-a nascut la 30 iulie 1932 in localitatea Rusi din j...

Nicolae Chifar s-a nascut in localitatea Bran din judetul Brasov la 4 ...

Nicu Dumitrascu este un profesor de Teologie, cadru didactic al Facult...

Paul Brusanowski (Paul Lucian Brusanowski) este un cunoscut profesor d...

Nascut la 18 octombrie 1945, in Dumbravita, jud.  Brasov, Parintele ...

Afiseaza
comentarii

Paul Brusanowski (Paul Lucian Brusanowski) este un cunoscut profesor de Teologie, specializat in Istoria Bisericii Ortodoxe Romane, care activeaza la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Sibiu.

Paul Brusanowski s-a nascut la 4 februarie 1972 in municipiul Focsani din judetul Vrancea. Ciclul primar si gimnazial l-a absolvit in orasul Medias, pentru ca clasele IX-XI sa le efectueze la Liceul Axente Sever, tot din Medias. Ulterior, intre 1989-1992, Paul Brusanowski a urmat cursurile Seminarului Teologic din Cluj-Napoca, pentru ca intre 1992-1996 sa devina licentiat al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Sibiu.

In anul universitar 1996-1997 Paul Brusanowski a efectuat studii aprofundate la sectia Teologie Istorica si Practica, Disciplina Istoria Bisericii Romane, sustinand Disertatia cu titlul “Uniatia din Transilvania in istoriografia romaneasca si straina”. La 1 noiembrie 1997 a fost acceptat in programul de doctorat al Facultatii de Teologie din Sibiu, la Disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe Romane. Teza de doctorat, cu titlul Invatamantul confesional ortodox din Transilvania intre 1848-1918 (intre exigentele Statului centralizat si principiul autonomiei bisericesti), a sustinut-o la 14 iulie 2004, obtinand calificativul Magna cum Laude.

De asemenea, Paul Brusanowski are si o bogata activitate didatica, activand de-a lungul vremi pe diferite posturi si functii didactice: preparator (1996-1999), asistent (1999-2003), lector (2003-2008), conferentiar (2008-2013) si profesor universitar (2013-prezent). In paralel, Paul Brusanowski este si cadru didactic asociat la Facultatea de Stiinte Politice si Relatii Internationale.

Pentru competentele sale stiintifice, academice si profesionale, Paul Brusanowski a fost implicat in numeroase proiecte, activitati si demersuri educationale, dintre care amintim:

– membru in Comitetul de Dialog cu Musulmanii in Europa (CRME), intre anii 2007-2009. Comitetul a activat sub auspiciile Consiliului Bisericilor Europene si al Consiliului Conferintelor Episcopale Catolice din Europa.

– coordonator, alaturi de Prof. Dr. Marc van Wijnkoop Luthi de la Facultatea de Teologie Evanghelica din Sibiu, al proiectului de cercetare “Crestinismul in Sibiu. Ghid al confesiunilor si al lacasurilor de cult. Christentum in Hermannstadt. Wegweiser zu Konfessionen und Kirchen” (2001-2002). Acest grant a fost finantat de Fondul National Elvetian din Berna, de Fundatia pentru Teologie Istorica si Ecumenica din Berna, precum si de Fundatia „Stanley Thomas Johnson” din Berna. Grantul a fost incheiat prin redactarea lucrarii bilingve (romano-germana), cu acelasi titlu, publicata la Sibiu, ed. Hora, 2002, 216 p.

– membru in proiectul stiintific (grantul) international: “Unirea bisericeasca a romanilor din Transilvania (1698-1761)” – grant finantat de Fundatia „Pro Oriente” – Viena, (2001-2007). Prima intalnire: Viena, iulie 2001, a doua intalnire – Alba-Iulia, iulie 2003, a treia intalnire: Alba-Iulia, iulie 2005). Director de proiect: prof. Univ. Dr. Ernst Chr. Suttner, Facultatea de Teologie Catolica a Universitatii din Viena (Austria).

– membru in proiectul stiintific (grantul) international: “Reconcilation Project . Interdisciplinary Research and Consultation of Comparative Depiction of Church History in Romania as a Religious-Cultural Borderland in Central Europe” – grant finantat de Community of Protestant Churches in Europe – Leuenberg Church Fellowship (CPCE), cu sediul la Berlin, si Conference of European Churches (CEC), cu sediul la Geneva – Elvetia (2004-2007). Director de proiect Dieter Brandes (CPCE), in cooperare cu Dr. Dr. Andreas-Abraham Thiermeyer de la Collegium Orientale, Eichstatt – Germania, si Prof. Dr. Renhard Thoele, Institutul de Studii si Cercetari Ecumenice, Bensheim.

– membru in proiectul stiintific (grantul) national , din tipul AT, cu titlul „Repertoriul cartii de patrimoniu din colectii sibiene”, condus de Dna. Conf. Dr. Doina Liliana Covaci, Maura Giura, cod CNCSIS 35/2007-2008.

– coordonator al parteneriatului ERASMUS intre Facultatea de Teologie Ortodoxa din Sibiu si Facultatea de Teologie Ortodoxa din Sofia;

– coordonator al parteneriatului ERASMUS intre Facultatea de Teologie Ortodoxa din Sibiu si Institutul pentru Teologie Evanghelica Landau, din cadrul Universitatii Koblenz-Landau;

– responsabil pentru partneriatul dintre Facultatea de Teologie Ortodoxa din Sibiu si Facultatea de Teologie Ortodoxa din Foca, din cadrul Universitatii Sarajevo Est din Bosnia si Hertegovina;

– al doilea responsabil al Facultatii de Teologie Ortodoxa “Andrei Saguna” din Sibiu pentru parteneriatul cu Facultatea de Teologie Evanghelica a Universitatii din Berna;

– membru al Institutului pentru Dialog Inter-Ortodox, Inter-Confesional si Inter-Religios INTER, condus de dl. Radu Preda;

– coordonator, impreuna cu Prof. Dr. Stefan Tobler, al Domeniului „Religie si societate” din cadrul Centrului de cercetare ecumenica Sibiu.