Studiaza Teologia din perspectiva dezvoltarii sale istorice, marcand evenimentele decisive ale Bisericii in istorie....

Ord. dupa

Parintele Alexandru Moraru s-a nascut la 16 august 1948, in satul Poia...

Constantin Patuleanu s-a nascut la data de 4 martie 1962 in localitate...

Daniel Benga este un cunoscut preot ortodox, profesor universitar, pro...

Daniel Buda este preot ortodox, dar si cadru didactic universitar la F...

Emanoil Babus este un bine-cunoscut preot ortodox, dar si profesor uni...

Emilian Popescu s-a nascut la 20 februarie 1929 in localitatea Oriesti...

Gheorghe Anghelescu este un renumit teolog, cadru didactic universitar...

1 comentarii

Preot, istoric, teolog, publicist si profesor universitar roman, Gheor...

Ioan Caraza este un cleric ortodox si profesor universitar la Facultat...

Ioan Vasile Leb s-a nascut la data de 30 ianuarie 1953 in localitatea ...

Ion Vicovan s-a nascut in localitatea Capu Campului din judetul Suceav...

Mihail Sasaujan (Mihail-Simion Sasaujan) s-a nascut la data de 9 mai 1...

Mircea Pacurariu s-a nascut la 30 iulie 1932 in localitatea Rusi din j...

Nicolae Chifar s-a nascut in localitatea Bran din judetul Brasov la 4 ...

Nicu Dumitrascu este un profesor de Teologie, cadru didactic al Facult...

Paul Brusanowski (Paul Lucian Brusanowski) este un cunoscut profesor d...

Nascut la 18 octombrie 1945, in Dumbravita, jud.  Brasov, Parintele ...

Afiseaza
comentarii

Ion Vicovan s-a nascut in localitatea Capu Campului din judetul Suceava, la data de 22 inuarie 1960, si este preot ortodox si profesor de Teologie, specializat in Istoria Bisericii Ortodoxe Romane.

Intre 1977-1982, Parintele Ion Vicovan a urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox de la Manastirea Neamt, pentru ca intre anii 1983-1987 sa frecventeze Institutul teologic Universitar din Bucuresti, pe care l-a absovit cu o lucrare in domeniul istoriei, sub indrumarea profesorului Emilian Popescu.

Intre 1988-1991 acesta urmeaza cursurile de doctorat ale Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, specializarea Istoria Bisericii Ortodoxe Romane, iar intre 1993-1994 a beneficiat de o bursa de studii la Universitatea din Heidelberg (Germania).

In anul 1999 Ion Vicovan devine doctor in Teologie, cu lucrarea: „Activitatea filantropica a Bisericii in secolele al IV-lea si al V-lea. Modele si criterii pentru activitatea filantropica a Bisericii Ortodoxe Romane in trecut si astazi”, coordonata de pr. prof. dr. Viorel Ionita.

Incepand cu anul 1991 Parintele Ion Vicovan debuteaza si in activitatea didactica, fiind incadrat ca asistent suplinitor la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Iasi (1991-1992), apoi asistent titular (1992-1996), lector (1996-2005), conferentiar (2005-2009), profesor universitar (2009-prezent).

In acest sens, Parintele Ion Vicovan a pregatit si predat urmatoarele cursuri si seminarii:

Cursuri:

 • Disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe Romane, la anul I si II, specializarile Teologie Pastorala, Teologie-Litere limba romana, Teologie-Litere limba straina, Teologie-Asistenta sociala si Teologie-Conservare-Restaurare – cursuri de zi.
 • Disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe Romane, anii I, II si III, specializarea Teologie Pastorala, cursuri frecventa redusa. Disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe Romane, anii I si II, Master.
 • Disciplina Patrologie si literatura postpatristica, in anul universitar 2003-2004, semestrul II, pentru anul II, specializarea Teologie Pastorala, cursuri de zi, si anul III, specializarea Teologie Pastorala, cursuri frecventa redusa.
 • Cusrsuri de Istoria Bisericii, culturii si spiritualitatii ortodoxe romane, Fundamentele teologice ale asistentei sociale in istoria Bisericii si Asistenta sociala in Biserica Ortodoxa Romana, cu seminariile aferente, la Master, directia de specializare Viata Bisericii – istorie si actualitate, anii I si II.

Seminarii:

 • Disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe Romane, anul II, specializarea Teologie Pastorala, cursuri de zi;
 • Disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe Romane, anul III, specializarea Teologie Pastorala, cursuri frecventa redusa. In anul universitar 2003-2004, semestrul II
 • Disciplina Patrologie si literatura postpatristica, anul II, specializarea Teologie Pastorala, cursuri de zi, si anul III, specializarea Teologie Pastorala, cursuri frecventa redusa.

Totodata, Parintele Ion Vicovan a ocupat si o serie de functii administrative in cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Iasi:

 • 2012, martie – prezent – Decan al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Iasi.
 • 2005 – 2012, martie – Prodecan al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Iasi.
 • 2010 – prezent – Presedinte al Cercului de Istorie Bisericeasca „Arhiereu Narcis Cretulescu” din cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Iasi.
 • 2009 – in prezent – Consilier pentru invatamant universitar in cadrul Arhiepiscopiei Iasilor. 2011- pana in prezent – Referent stiintific la Editura Doxologia a MMB.
 • 2006 – 2008 – Expert evaluator CNCSIS (in anul universitar 2006-2007 am evaluat 4 proiecte; 2007-2008 – 4 proiecte IDEI) Redactor corespondent la revista „Studii Teologice”.
 • 2013 – Membru al Delegatiei Bisericii Ortodoxe Romane la Dialogul cu Biserica Evanghelica a Germaniei. 2004-2012 – Membru in Consiliul de redactie al publicatiei „Analele Stiintifice ale Universitatii «Alexandru Ioan Cuza» din Iasi”, (Teologie) Teologie Ortodoxa.
 • 2012- prezent – Membru ADVISORY BOARD – „Analele Stiintifice ale Universitatii «Al.I.Cuza» Iasi”, Teologie Ortodoxa.
 • 2013- prezent – Membru in Consiliul Consultativ al Inspectoratlui Scolar Judetean Iasi.

Pentru intreaga sa activitate, Parintele Ion Vicovan a primit numeroase distinctii si premii de-a lungul anilor:

 • Disctintia de Iconom stavrofor acordata de I.P.S. Mitropolit Daniel, al Moldovei si Bucovinei in data de 30 ianuarie 1998.
 • Diploma de onoare „Stefan cel Mare si Sfant” (5 decembrie 2004). – „Crucea Moldava” – cea mai inalta distinctie conferita de Mitropolia Moldovei si Bucovinei, acordata de Prea Fericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si loctiitor de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, 15 octombrie 2007.
 • Ordinul « Management performant in dezvoltarea relatikilor in mediul academic – 2013 », acordat de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara «Ion Ionescu de la Brad» din Iasi, Iasi, 25 aprilie 2013.
 • Diploma «Gold Metal», in recognitoo of high scientific contribution and loyalty to The XVIIth International Conference «Inventica 2013», acordat de Institutul de Inventica din Iasi, Iasi, 19-21 iunie 2013. 20.
 • Diploma si placheta omagiala Sfintii Martiri Brancoveni, acordata de PF Parinte Patriarh Daniel, 23 mai 2014.
Data actualizarii: 13/10/2016