Studiaza Teologia din perspectiva dezvoltarii sale istorice, marcand evenimentele decisive ale Bisericii in istorie....

Ord. dupa

Parintele Alexandru Moraru s-a nascut la 16 august 1948, in satul Poia...

Constantin Patuleanu s-a nascut la data de 4 martie 1962 in localitate...

Daniel Benga este un cunoscut preot ortodox, profesor universitar, pro...

Daniel Buda este preot ortodox, dar si cadru didactic universitar la F...

Emanoil Babus este un bine-cunoscut preot ortodox, dar si profesor uni...

Emilian Popescu s-a nascut la 20 februarie 1929 in localitatea Oriesti...

Gheorghe Anghelescu este un renumit teolog, cadru didactic universitar...

1 comentarii

Preot, istoric, teolog, publicist si profesor universitar roman, Gheor...

Ioan Caraza este un cleric ortodox si profesor universitar la Facultat...

Ioan Vasile Leb s-a nascut la data de 30 ianuarie 1953 in localitatea ...

Ion Vicovan s-a nascut in localitatea Capu Campului din judetul Suceav...

Mihail Sasaujan (Mihail-Simion Sasaujan) s-a nascut la data de 9 mai 1...

Mircea Pacurariu s-a nascut la 30 iulie 1932 in localitatea Rusi din j...

Nicolae Chifar s-a nascut in localitatea Bran din judetul Brasov la 4 ...

Nicu Dumitrascu este un profesor de Teologie, cadru didactic al Facult...

Paul Brusanowski (Paul Lucian Brusanowski) este un cunoscut profesor d...

Nascut la 18 octombrie 1945, in Dumbravita, jud.  Brasov, Parintele ...

Afiseaza
comentarii

Ioan Vasile Leb s-a nascut la data de 30 ianuarie 1953 in localitatea Mihaileni din judetul Sibiu, din parintii Ioan si Minerva, si este un preot ortodox si profesor de Teologie, specializat in Istorie bisericeasca.

Cursurile scolii elementare le incepe in localitatea natala, clasele I-V, iar clasele VI-VIII le urmeaza la Scoala generala nr. 2 din Medias. Studiile liceale le urmeaza la liceul de mare prestigiu din Medias, Liceul „Stephan Ludwig Roth“ in perioada l968-1972, absolvind cu examen de bacalaureat in anul 1972.

Parintele Ioan Vasile Leb se inscrie la Institutul Teologic Universitar din Sibiu, urmand cursurile universitare intre anii 1972-1976, absolvind cu teza de licenta Relatiile dintre Rasarit si Apus in secolul al XV- lea, Sinodul de la Ferrara-Florenta (1438- 1439), sub indrumarea pr. prof. dr. Milan P. Sesan.

Se inscrie in 1976 la examenul de admitere la cursurile de doctorat de la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, disciplina Istoria bisericeasca universala, fiind declarat admis, isi incepe studiile doctorale in acest prestigios institut. In anul urmator, 1977, obtine o bursa de studii de la Diakonisches Werk der EKD-Stuttgart, din Germania, cu specializare la Facultatea de Teologie Evanghelica din Heidelberg. Aceste studii se deruleaza pe perioada 1977-1981 si la finalul lor ii este conferit titlul de „Doctor in Teologie” (1981), specialitatea Konfessionskunde, cu teza Die orthodox-altkatholischen Beziehungen, bilateral und im Rahmen der Okumenischen Bewegung, pe care a lucrat-o sub indrumarea lui Friedrich Heyer, al doilea referent fiind prof. dr. Adolf Martin Ritter.

Incepand cu 1982, Parintele Ioan Vasile Leb isi incepe cariera didactica universitara, la inceput ca asistent suplinitor la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1982-1987), iar mai apoi asistent titular la acelasi institut de la 1 decembrie 1987 pana la 20 martie 1990. Din 20 martie functioneaza ca lector suplinitor tot aici pana la 20 martie 1991.

Devine conferentiar titular in cadrul Facultatii de Teologie din Cluj-Napoca in cadrul Universitatii Babes-Bolyai din 24 septembrie 1991, activand in aceasta functie pana in ianuarie 1999, cand devine profesor titular la catedra de Istoria Bisericeasca Universala in cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa a Universitatii Babes-Bolyai, functie pe care o detine pana in prezent.

Aici, Parintele Ioan Vasile Leb indeplineste si functii administrative: 1991-1992 – prorector al Institutului Teologic Universitar din Cluj-Napoca; 1992-1996 – prodecan la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Universitatea Babes-Bolyai; 2000-2004 decan al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Universitatea Babes-Bolyai; 2006 membru fondator si, pina in 2009, director al Centrului de Studii Ecumenice si Interreligioase al Universitatii Babes-Bolyai.

In calitate de cleric, Ioan Vasile Leb a fost hirotonit diacon in anul 1985 si preot in anul 1991 si distins cu rangul de iconom si apoi cu cel de iconom stavrofor. A primit, de asemenea, Crucea patriarhala (2002) si Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Ofiter, Categoria G. „ Cultele”, conferit de Presedintele Romaniei (2004).

Pe langa aceste functii ocupate, Parintele Ioan Vasile Leb a fost desemnat membru in mai multe asociatii si comisii, dintre care amintim:

 • Membru in colectivul de redactie al revistei „Renasterea” a Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane Cluj;
 • Coordonatorul colectiei „Restituiri” a Editurii Arhidiecezane din Cluj si al revistei „Dynamis”.
 • Coordonator al Programului SOCRATES al Facultatii de Teologie Ortodoxa a Universitatii Babes-Bolyai;
 • Directorul Proiectului de cercetare „Grant”, cu tema „Teologie si cultura transilvana in contextul culturii europene in sec. XVI-XIX”;
 • Director Grant IDEI Nr. 529: Institutiile Bisericii Ortodoxe Romane din Transilvania (1850-1918);
 • Membru in Grantul International „Healing of Memories”;
 • Membru al Consiliului National al Reformei Invatamantului din cadrul Ministerului Educatiei Nationale din Romania 1998-2004;
 • Membru al „Seminarului Teologic International Sud-Est European” (Heidelberg),
 • Membru al Asociatiei Romano-Americane din Cluj-Napoca;
 • Membru al Asociatiei Culturale Romano-Germane din Cluj-Napoca;
 • Membru in comitetul stiintific al „Proiectului International Socrates-Gratianus”, Facultatea Jean-Monet, Universitatea Paris XI si Institutul Catolic din Paris;
 • Membru al Comisiei Nationale pentru Istorie Eclesiastica Comparata;
 • Membru in Comisia Bisericii Ortodoxe Romane pentru dialogul cu Biserica Veche-Catolica;
 • Membru al Asociatiei Internationale de Studii Patristice din Oxford;
 • Membru al „Societas Oecumenica”, Tübingen;
 • Membru fondator al Asociatiei Medical-Crestine „Christiana”, filiala Cluj-Napoca si director 2006-2009;
 • Membru al Societas Leibnitiana Berolinensis (Leibniz-Societat, din 2004);
 • Evaluator la Deutsche Forschungsgemeinschaft;
 • Membru in Comisia pentru doctorate a Institutului de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii Ludwig-Maximilian din München;
 • Membru in Comisiile pentru doctorate a Facultatilor de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatilor din Cluj-Napoca, Bucuresti si Sibiu;
 • Membru in Consiliul profesoral al Institutului de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii Ludwig-Maximilian din München;
 • Membru al The American Biographical Institute. The Research Board of Advisory, din anul 2000.

Activitatea de cercetare stiintifica s-a concretizat printr-o serie extrem de consistenta de carti si studii, pe care Parintele Ioan Vasile Leb le-a publicat de-a lungul carierei sale, dintre care enumeram selectiv:

Carti:

– Die Entwicklung der orthodox-altkatholischen Beziehungen, bilateral und im Rahmen der okumenischen Bewegung. Teza de doctorat, Heidelberg 1981, 471 p.

– Editia in limba romana: Relatiile ortodoxo-vechi-catolice, bilateral si in cadrul miscarii ecumenice, Bucuresti, 1985, 425 p.

– Orthodoxie und Altkatholizismus. Eine hundert Jahre okumenische Zusammenarbeit, Presa Universitara Clujeana, „Babes-Bolyai“ Universitat, Cluj-Napoca,1995, 262 p.

– Die Rumanische Orthodoxe Kirche im Wandel der Zeiten, Presa Universitara Clujeana, Cluj-Napoca, 1998, 167 p.

– Ortodoxie si vechi-catolicism sau Ecumenism inainte de Miscarea Ecumenica, Presa Universitara Clujeana, Cluj-Napoca 1995, 330 p.

– Teologie si istorie. Studii de Patristica si Istorie bisericeasca, Editura Arhidiecezana, 1999, 270 p.

– Biserica si implicare. Studii privind istoria Bisericii Ortodoxe Romane, Editura Limes, Cluj- Napoca 2000, 194 p.

– Dialogul Ortodoxo-Vechi-Catolic. Stadiul actual si perspectivele sale, Editura Renasterea, Cluj-Napoca, 2001.

– Biserica in actiune, Editura Limes, Cluj-Napoca, 2001.

Volume in colaborare

– Actualitatea conceptiei Sfantului Ciprian al Cartaginei privind Unitatea Bisericii, in vol. Unitatea Bisericii. Aspecte eclesiologice pentru mileniul III, coord. Ioan-Vasile Leb & Radu Preda, Editura Limes, Cluj-Napoca, 2005, p. 79-97.

– Biserica Ortodoxa si societatea civila, in vol. Religia si societatea civila, coord. M. Flonta, H. K. Keul, J. Rüsen, Editura Paralela 45, Pitesti, 2005, p.117-128.

– Andrei Saguna. Corespondenta I/1 si 2; II, III (cu N. Bocsan, Gabriel Gardan et alii), Presa Universitara Clujeana, Cluj-Napoca, 2005, 2007, 2008, 2009.

– Institutii ecleziastice. Compendiu de legislatie bisericeasca (Secolul al XIXlea), Presa Universitara Clujeana, Cluj-Napoca, 2010, 360 p. (impreuna cu G.Gardan, M. Eppel si P. Vesa).

– Integrarea europeana si valorile Bisericii, Editura Renasterea, Cluj-Napoca 2011 (coordonator volum impreuna cu Gabriel-Viorel Gardan si Dacian But-Capusan).

– Trei natiuni si patru confesiuni recepte in Transilvania secolului al XVII-lea si statutul juridic al romanilor, care nu erau recunoscuti nici ca natiune si nici nu aveau nicio religie recepta, in vol. Johann Marte, Viorel Ionita & altii: Die Union der Rumanen Siebenbürgens mit der Kirche von Rom; Unirea romanilor transilvaneni cu Biserica Romei, Band-Vol. 1, Editura Enciclopedica, Bucuresti, 2010, p. 24-32 si traducerea germana: Die drei anerkannten Nationen und vier Konfessionen im Siebenbürgen des 17. Jahrhunderts und der Rechtsstatus der Rumanen, die weder als Nation anerkannt waren noch eine rezipierte Religion besaßen, p. 25-33.

– Integrarea europeana si valorile Bisericii, Editura Renasterea, Cluj-Napoca, 2011 (Impreuna cu Gabriel Gardan si Dacian But-Capusan).

– Ortodoxie si ecumenism (coord.), Editura Renasterea, Cluj-Napoca, 2009.

Studii aparute in diferite reviste si alte publicatii

– Relatiile husitilor cehi cu Patriarhia Constantinopolului in secolul al XV- lea, in rev. Studii Teologice, nr. 3-4/1978, p. 254-263;

– Mitropolitul Marcu Eugenicul al Efesului, aparator al Ortodoxiei la Conciliul de la Ferrara-Florenta (1438-1439), in rev. Glasul Bisericii, nr. 5-6/1979,p. 535-543;

– Relatiile Bisericii Ortodoxe cu Bisericile necalcedoniene in vederea pregatirii dialogului teologic pentru unitatea crestina, in rev. Studii Teologice, nr. 5-6/1982, p. 423-438;

– Biserica Ortodoxa Romana din Transilvania si infiintarea Patriarhiei Romane, in rev. Biserica Ortodoxa Romana, nr. 9-12/ 1985, p. 856-867;

– Legaturile romanilor cu manastirea Sfanta Ecaterina din Sinai, in rev. Studii Teologice,nr. 4/1987, p. 97-106;

– Presa bisericeasca transilvaneana, in vol. Contributii transilvanene la teologia ortodoxa, Sibiu 1988, p. 318-333;

– Biserica crestina in mileniul al doilea, in vol. Credinta ortodoxa si viata crestina, Sibiu 1992, p. 97-130;

– Biserica, stat, societate. Consideratii asupra statutului actual al cultelor din Romania, in “Analele Stiintifice ale Facultatii de Teologie Ortodoxa”, Tomul VI, 2000-2002, p. 85-92.

– Identitat und Konfession in Rumanien in dem Globalisierungskontext. Ein orthodoxer Standpunkt, in rev. Orthodoxes Forum, Eos Verlag ST. Ottilien, 19.Jahrg., 2005, Hefte 1-2, p. 133-142;

– Kardinal Ratzinger und die Theologie der Kirchenvater, in vol. Benedikt XVI und die Orthodoxe Kirche, Eos Verlag, St. Ottillien, 2008, p. 42-60;

– Biserica Ortodoxa Romana intr-o epoca istorica noua, in vol. Cultele si Statul in Romania, editie de Ioan Vasile Leb si Radu Preda, Editura Renasterea, Cluj- Napoca, 2003, p. 36-54;

– Biserica Ortodoxa si Biserica catolica in Romania Mare: convergente si contraste, in vol. Omagiu parintelui profesor universitar doctor Ioan I. Ica, Editura Renasterea, Cluj-Napoca, 2007, p. 491- 500;

– Stefan cel Mare in constiinta romanilor ardeleni, in vol. Structura etnica si confesionala a Transilvaniei Medievale (sec IX-XIV), coord. Ioan Chirila, Editura Renasterea, Cluj-Napoca, 2007, p. 236- 256;

– Cuvant inainte la vol. Ortodoxie si Ecumenism, Editura Renasterea, Cluj- Napoca, 2008, p. 7-10;

– Nationality and Confession in Orthodoxy (cu G.V.Gardan), JSRY, 7/21 (Winter 2008), p. 66-78.

– Identitate personala si Koinonia in ecumenismul actual din perspectiva Bisericii Ortodoxe Romane, in vol. Un neobisnuit slujitor al Bisericii: Preasfintitul Episcop-Vicar Vasile Somesanul, editie I. Chirila, C. Barsan, Editura Renasterea, Cluj-Napoca, 2008, p. 171-180;

– Personale Identitat und Koinonia in der gegenwartigen Okumene aus der Sicht der Rumanischen Orthodoxen Kirche, in vol. Markus Mühling (Hg.), Gezwungene Freiheit? Personale Freiheit im pluralistischen Europa,  Vandenhoeck & Ruprecht, Gottingen 2009, p. 181-190;

– Die Einheit der Kirche im Vestandnis des heiligen Basilius des Großen (329-379), in vol. Einheit und Katholizitat der Kirche, editat de Theresia Hainthaler, Franz Mali & Georg Emmenegger, Tyrolia Innsbruck & Pro Oriente, 2009, p.163-172;

– Église et Société dans la Roumanie d’aujourd’hui, in: UBB. Facultatea de Teologie Ortodoxa. „Anuar” XI, 2007-2008, Cluj-Napoca, 2009, p. 59-70;

– Sfantul Vasile cel Mare (329-379) si papa Damasus al Romei (366-384), un moment din cadrul relatiilor crestinismului rasaritean cu cel apusean, in vol. Studia Basiliana 3, Editura Basilica, Bucuresti, 2009, p. 222-233;

– A Byzantine Humanist between Catholicism and Islam: Georgius Ghemistos Plethon (ca. 1360-1452), in vol. Ana Dumitran, Lorand Madlz, Alexandru Simon, Extincta est lucerna orbis: John Huniady and his Time, Romanian Academy, Center of Transylvanian Studies, Cluj-Napoca, 2009, p. 313-322);

– Ignaz von Dollinger si reunirea Bisericilor, in vol: S. Andea, I.A.Pop, A. Simon (coord.), Pe urmele Trecutului Profesorului Nicolae Edroiu la 70 de ani. Academia Romana. Centrul de Studii Transilvane, Cluj-Napoca, 2009, p. 535-549.

– Prefata la Pr. Dr. Achim Sarasan, Sinodul I Ecumenic de la Niceea (325) si actualitatea sa in contextul ecumenismului actual, Editura Crisserv, Medias,2009.

– Laudatio pentru Adolf Martin Ritter (p. 84-87), Bartolomeu Anania (p. 121-132), Theodor Nikolaou (p. 171-177), Günther Wenz (p. 364-372), in vol. Doctores Honoris Causa, Testimonia Oecumenica, coord. Ioan Chirila, Cluj-Napoca, 2011;

– Dialogul interreligios. O sansa pentru viitor, in Studia Universitatis „Babes-Bolyai”, Theologia orthodoxa, nr.2/2011, p. 273-282;

– Nicolae Ivan (1855-1936), intaiul episcop al Vadului, Feleacului si Clujului, in rev. Tabor, anul V, nr. 9, decembrie 2011, p. 9-18;

– Le défi de la famille pour le futur de la société et du monde, in vol. La comunione nuziale. Oriente e Occidente in dialogo sull’amore umano e la famiglia, Cantagalli editore, Siena, 2011;

– Teme prioritare de cercetare in teologia istorica, in Studia Universitatis, Theologia Orthodoxa, anul LVI, nr. 1/ 2011, p. 77-78;

Traduceri

– Michel Quesnel, Daruita-mi vesnicie, (trad. Ioan Vasile Leb & Rodica Georgeta Leb), Editura Limes, Cluj-Napoca 2007;

– Memoriul din 1743 al lui Inochentie Micu, (trad. din latina, impreuna cu: Vasilica Cristea, Adrian Podaru) in vol: Deznationalizarea si maghiarizarea romanilor din Ardeal prin biserica si scoala, inainte de 1 decembrie 1918, editie de Ioan Strajan, Editura Altip, Alba-Iulia, 2009, p. 156-169.

– Miguel de Salis Amaral, Doua viziuni ortodoxe cu privire la biserica: Bulgakov si Florovsky, editie de Ioan Vasile Leb, Gabriel Gardan, trad. de Daniela Chetan, Presa Universitara Clujeana, 2009;

Pe langa lucrarile amintite, teologul si istoricul Ioan Vasile Leb a mai scris si alte articole, recenzii, note, etc., publicate in revistele Mitropolia Ardealului si Telegraful Roman de la Sibiu, revista Mitropolia Banatului de la Timisoara, revista Renasterea din Cluj-Napoca, buletinele unor comunitati romane de peste hotare si in alte publicatii bisericesti, toate in ansablul lor fiind rodul muncii fara de timp, dar si al dragostei de cercetare. Tot ce a scris a daruit tuturor celor dornici de cunoastere si de lumina. Alte amanunte se pot gasi in:

Who’s Who in Romania, Editie princeps, Pegassus Press, Bucuresti, 2002, p.352-353;

Mircea Pacurariu, Dictionarul Teologilor Romani, Editura Enciclopedica, Bucuresti, 2002, p. 247; Dan Fornade (Ed.), Personalitati clujene.

Dictionar ilustrat, Editura Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca, 2007, p. 8-9;

Ralph Hubner (Fondator si editor), Enciclopedia Personalitatilor din Romania.

Editia a IV-a, 2009, Who is Who, Verlag für Personenenzyklopadien AG, Zug, Schweiz, p. 738-739.


Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close