Cei mai importanti regizori si scenografi romani de opera si de alte spectacole cu muzica clasica

Ord. dupa

Reputat regizor pe plan international cu o personalitate artistica imp...

Unul dintre varfurile generatiei sale in domeniul regiei de opera,  A...

Nascut la 21 iunie 1942, in Bucuresti, Andrei Serban este un celebru r...

In creatia sa, Calin Ioachimescu este preocupat indeosebi de fenomenul...

Nascut la Bucuresti, intr-o familie de artisti, tatal sau fiind cunosc...

Regizor de renume international cu o bogata activitate, ce se bucura d...

Unul dintre cei mai cunscuti regizori romani de opera in afara tarii (...

Dedicat total regiei de opera, are o activitate profesionala legata ap...

Specializata in scenografia de opera si cea de film, cu apreciate real...

Afiseaza
comentarii

Unul dintre cei mai cunscuti regizori romani de opera in afara tarii (cunoscut si cu numele Petrika Ionesco) cu o impresionanta cariera si cu realizari de inalt nivel artistic si logistic,  s-a nascut la 13 octombrie 1946 la Bucuresti si a absolvit Academia de Teatru si Film (actuala U.N.A.T.C).

Dupa terminarea studiilor a incercat sa-si faca debutul cu montarea piesei “Conu’ Leonida fata cu reactiunea” de I.L.Caragiale pe scena Teatrului “Nottara” din capitala, nereusind insa din cauza cenzurii.

Dezamagit fiind, s-a hotarat sa paraseasca Romania pentru a se stabili mai intai in Italia, iar apoi in Franta. Acolo si-a construit o cariera de anvergura ca regizor de teatru, montand piesele ale unor autori celebri si incurajat de succesul avut a abordat si regia de opera, punand in scena spectacole la mari teatre lirice precum Operele “Bastille”, “Garnier” din Paris, “Teatro alla Scala” din Milano, “Metropolitan” din New York, “Opera de Stat” din Viena, ajungand in ultimii ani sa experimenteze montarea unor opere in spatii nonconventionale cum ar fi stadioanele.

Printre titlurile ale caror spectacole au purtat semnatura regizorala a lui Petrica Ionescu pot fi amintite “Boris Godunov” de M. Musorgski, “Parsifal” de R. Wagner, “Dama de pica” de P.I. Ceaikovski,  “Aida” si “Nabucco” de G. Verdi, “Oedip” de G. Enescu.

In ultimii ani, Petrica Ionescu, pentru mult timp profesor la Conservatorul National din Paris si director artistic al celor doua Disneyland-uri de la Paris si Los Angeles, a revenit cu montari de teatru si de opera si pe scenele din tara.

Data actualizarii: 10/06/2015