Cei mai importanti si cunoscuti regizori de teatru din Romania

Ord. dupa

Nascut pe 9 noiembrie 1947, in Botosani, Alexa Visarion este unul dint...

Alexandru Dabija s-a nascut la 13 februarie 1955 si este unul dintre c...

Alexandru Darie, cunoscut ca Ducu Darie este un regizor de teatru si o...

Nascut la 21 iunie 1942, in Bucuresti, Andrei Serban este un celebru r...

Catalina Buzoianu face parte din categoria celor mai importanti regizo...

Cristi Juncu s-a nascut la 8 ianuarie 1968 in Bucuresti si este un reg...

David Esrig s-a nascut la 23 septembrie 1935 la Haifa, in Israel si es...

Nascut la 18 octombrie 1935 in Bucuresti, Dinu Cernescu este unul dint...

Dragos Galgotiu s-a nascut la 14 septembrie 1956 si este un important ...

Nascut la 18 noiembrie 1967 in Bucuresti, Felix Alexa este un regizor ...

Florin Piersic Jr, fiul celebrului actor Florin Piersic si al actritei...

Gianina Carbunariu s-a nascut la 9 august 1977 si este unul dintre cei...

Horatiu Malaele (Horatiu-Valentin Malaele) este una dintre cele mai co...

Ion Caramitru (Ion Horia Leonida Caramitru) s-a nascut pe data de 9 ma...

Nascut la 6 octombrie 1958, la Targu Mures, Laszlo Bocsardi este un re...

Nascut la 30 octombrie, 1954 in Cluj-Napoca, Mihai Maniutiu este un re...

Mircea Cornisteanu este un regizor de teatru, cu o activitate bogata p...

2 comentarii

Nascut la 2 iunie 1968, in orasul Beclean din Bistrita-Nasaud, Radu Af...

Sanda Manu (Alexandra-Ioana Manu) s-a nascut la 6 august 1933 si este ...

Nascut la 5 aprilie 1950 in Bucuresti, Silviu Purcarete este unul dint...

Nascut la 8 august 1957 in Targu-Mures, Tompa Gabor este un regizor ...

Victor Ioan Frunza este unul dintre cei mai apreciati directori de sce...

Afiseaza
comentarii

Nascut la 21 iunie 1942, in Bucuresti, Andrei Serban este un celebru regizor de teatru si opera din Romania. A pus in scena spectacole de teatru si opera in peste 40 de tari si a lucrat cu artisti internationali precum Meryl Streep si Placido Domingo.

Andrei Serban a absolvit in anul 1968 Institutul de Teatru si Cinematografie Bucuresti, la clasa profesorului Radu Penciulescu. A debutat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt cu spectacolele Arden of Feversham, Iulius Cezar, Omul cel bun din Siciuan.

In anul 1971 este invitat de Ellen Stewart, director al companiei La MaMa, in SUA, la New York, cu o bursa Ford. A obtinut un succes imediat, in urma caruia Peter Brook il invita la centrul sau de cercetari teatrale, unde Andrei Serban a colaborat la realizarea mai multor spectacole.  Pe langa colaborarea cu La MaMa Theatre, regizorul  a montat spectacole in SUA pe scenele The Public Theatre, Lincoln Centre, Circle in the Square, Yale Repertory Theatre, the Guthrie Theatre, A.C.T. si cu New York City, Seattle si Los Angeles Opera.

In Europa,  a lucrat pentru Opera din Paris, Geneva, Viena si Bologna, cu Welsh National Opera, Covent Garden, Theatre de la Ville, Helsinki Lilla Teatern, Teatrul National Bucuresti, La Comédie Francaise. In Japonia a pus in scena spectacole pentru Shiki Company of Tokyo.

Intre anii 1990-1993, Andrei Serban a ocupat functia de director al Teatrului National din Bucuresti. Cea mai importanta montare a sa este Trilogia Antica – considerata drept cea mai originala punere in scena a tragediei grecesti a sfarsitului de secol XX.  Cu acest spectacol a fost invitat la festivalurile internationale de teatru de la Milano, Paris, Sao Paolo, Salzburg si Edinburg.

Andrei Serban a fost si este profesor la numeroase universitati: Yale School of Drama, Harvard University, Le Conservatoire de Paris, Stockholm Dramatic School, Theatre School of Tokyo, University of California – San Diego, Pittsburgh Theatre Institute and San Francisco State University, Carnegie-Mellon, Sarah Lawrence, Paris Conservatoire d”Art Dramatique si A.R.T. Institute for Advanced Theatre Training Director al Oscar Hammerstein Centre for the Performing Arts at Columbia University, New York, din 1992

Societatea directorilor de teatru si a coregrafilor i-a acordat distinctia pentru impactul major avut in teatru in ultimii 20 de ani, impreuna cu alti 20 de regizori. Majoritatea productiilor sale au fost nominalizate pe Broadway. De asemenea, multe dintre spectacolele din Romania semnate de Andrei Serban au fost nominalizate si au castigat Premii Uniter. Andrei Serban este detinator al premiilor Obie Awards si Tony Award. De-asemenea, regizorul a obtinut premii la Festivalurile de la Avignon, Shiraz si Belgrad.

 

Data actualizarii: 25/10/2016