Cei mai importanti dirijori de cor din Romania

Ord. dupa

Recent castigator al concursului pentru functia de dirijor al Corului ...

Nume de referinta pentru arta dirijatului coral din Romania, Cornel Gr...

4 comentarii

Personalitate marcanta a lumii muzicale banatene, Diodor Nicoara a fos...

De aproape doua decenii, dirijor al Corului Filarmonicii “George Ene...

Reprezentant al scolii muzicale transilvanene, Nicolae D. Bica este as...

Fondator al Corului de camera “Preludiu”, este una dintre personal...

Dirijeaza  din 1988  Corul de Copii al Radiodifuziunii Romane,  din...

Afiseaza
comentarii

Reprezentant al scolii muzicale transilvanene, Nicolae D. Bica este astazi unul dintre cei mai apreciati profesori si dirijori de cor, in ultima ipostaza ducand mai departe traditia ansamblurilor vocale din vestul Romaniei.

Nascut in 1943, in comuna Teregova, judetul Caras-Severin, Nicolae D. Bica a inceput studiul muzicii la Scoala Medie din Timisoara, pentru ca desavarsirea pregatirii sale artistice sa se realizeze in cadrul Universitatii de Arte George Enescu din Iasi. Dupa terminarea studiilor, Nicolae D. Bica incepe atat cariera didactica, initial in mediul preuniversitar, cat si activitatea de dirijor de cor, in ambele calitati construindu-si imaginea unui bun profesionist.

In ipostaza de dirijor , Nicolae D. Bica a fondat in 1970 Corul de copii „Camerata infantis“ al Filarmonicii „Gheorghe Dima“ din Braşov la pupitrul căruia va rămâne până în anul 1995. De altfel, cu acest ansamblu, a cucerit numeroase premii si distinctii, fiind laureat la toate editiile Festivalului „Cantarea Romaniei”, castigator al premiului „Colierul de argint” al Festivalului de folclor de la Dijon, al premiului al III-lea la Festivalul Mondial al Tineretului pentru muzica si arta interpretativa de la Viena, Premiul I ” Absolut ” la Concursul International Coral Cardigan,  Premiul II la Concursul International Coral Llangollen, Premiul I  si Trofeul ” W. S. Gwynn Williams ” Concursul international coral Llangollen, Premiul II la Festivalul Coral International ” Tineretul si Muzica in Viena ” (obitnut cu Corul Universitatii Emanuel) , etc. Datorita activitatii avute la conducerea corului „Camerata infantis”, Nicolae D. Bica a fost invitat sa conduca si alte formatii vocale precum Corul Filarmonicii George Enescu din Bucuresti (intre 1985-987), Corul de camera Gheorghe Dima din Brasov (infiintat chiar de el), si mai recent Corul de camera al Universitatii Emanuel din Oradea, singura formatie corala din Romania ce a oncertat alaturi de Orchestra simfonica “D. Sostakovici” din St. Petersburg, in 2005 si 2007. Cu majoritatea dintre ele a realizat numeroase inregistrari pentru posturi de radio, televiziune si case de discuri din tara si strainatate si a efectuat turnee artistice in foarte multe tari europene, Canada si Japonia.

Director artistic al Filarmonicii Gheorghe Dima din Brasov intre 1987-1990, Nicolae D. Bica are si o apreciata cariera didactica, atat in mediul preuniversitar cat, mai ales dupa 1990, in mediul universitar, unde a activat la Universitatea Transilvania din Brasov intre 1991-2005 si la Universitatea Emanuel din Oradea, unde profeseaza si in prezent, detinand si functiile de decan si prorector.

Data actualizarii: 30/07/2015