Cei mai importanti dirijori de cor din Romania

Ord. dupa

Recent castigator al concursului pentru functia de dirijor al Corului ...

Nume de referinta pentru arta dirijatului coral din Romania, Cornel Gr...

4 comentarii

Personalitate marcanta a lumii muzicale banatene, Diodor Nicoara a fos...

De aproape doua decenii, dirijor al Corului Filarmonicii “George Ene...

Reprezentant al scolii muzicale transilvanene, Nicolae D. Bica este as...

Fondator al Corului de camera “Preludiu”, este una dintre personal...

Dirijeaza  din 1988  Corul de Copii al Radiodifuziunii Romane,  din...

Afiseaza
comentarii

Personalitate marcanta a lumii muzicale banatene, Diodor Nicoara a fost timp de  peste cinci decenii dirijorul corului Filarmonicii din Timisoara, pe care l-a pregatit cu rigurozitate si cu care a obtinut aprecieri pentru calitatea aparitiilor sale din cadrul concertelor vocal-simfonice si corale.

Născut la 2 septembrie 1942 în localitatea Băteşti din judeţul Timiş, Diodor Nicoara a inceput studiul muzicii sub indrumarea profesorului Nicolae Ursu, desavarsindu-si apoi pregatirea la Conservatorul din Iaşi. Revenit la Timişoara, intră în corul Filarmonicii bănăţene (1968) şi îşi completează aici instruirea alaturi de I. Românu, al cărui asistent a fost la Institutul Pedagogic.

Dupa retragerea acestuia, Diodor Nicoara primeste postul de dirijor, devenind asistentul lui Mircea Hoinic la conducerea Corului Filarmonicii timisorene, al carui unic dirijor va ramane dupa trei ani, activand aici până la pensionare. De-a lungul anilor Diodor Nicoara a pregatit si prezentat peste 600 de lucrări a cappella din cele mai diverse epoci de creaţie, aproape 50 de lucrări vocal-simfonice din literatura muzicala universala, precum şi lucrări vocal-simfonice in prima auditie semnate de compozitori romani precum Marţian Negrea, Paul Constantinescu, Gheorghe Dumitrescu, ş.a. De asemenea, a efectuat înregistrări pentru radio, televiziune şi discografice, pentru unele dintre acestea obţinand şi două premii internaţionale, ambele la Vatican (Premiul III-1994 şi Premiul II-1995), la concursul „G. P. da Palestrina“.

Nu in ultimul rand, Diodor Nicoara a trecut si in fotoliul dirijorului de orchestra conducand realizarea oratoriilor Samson şi Mesia de catre corul şi orchestra Filarmonicii timişorene si a fost si deputat FSN in prima legislatura a Parlamentului de dupa Revolutie.

 

Data actualizarii: 30/08/2015