Cei mai importanti baritoni romani

Ord. dupa

Solist de renume mondial, cu o activitate desfasurata  pe marile scen...

Tanarul solist este poate cel mai bine cotat bariton roman pe plan int...

Cu o intensa activitate atat pe plan national cat si pe plan internati...

2 comentarii

Reprezentant al generatiei actuale de baritoni, considerat a fi cel ma...

Afiseaza
comentarii

Tanarul solist este poate cel mai bine cotat bariton roman pe plan international, numarandu-se deja printre vedetele artei lirice contemporane.

Nascut la Cluj-Napoca, a absolvit  Academia de Muzica “Gheorghe Dima” din orasul natal, la sectia canto, ulterior, specializandu-se cu ilustrii Vicente Sardinero si Giorgio Zancanaro.

Castigator al marelui premiul al Concursului International “Haricleea Darclee” de la Braila, face primii pasi in cariera pe scena Operei din Cluj, pentru ca debutul sau international sa se produca la Opera din Roma in “Boema” de G.Puccini. Urmeaza apoi perioada petrecuta ca solist permanent al Operei din Hamburg si aparitiile pe scenele altor institutii importante precum Opera Nationala din Paris, “Covent Garden” din Londra, Opera de Stat din Viena, “Metropolitan Opera” din New York sau Opera din Monte Carlo. In cadrul acestora a colaborat mari personalitati ale vietii muzicale internationale, exemple in acest sens fiind dirijorul Riccardo Muti sau tenorul Placido Domingo.

Avand un glas cald dar ferm si cu o deosbita grija la detalii, Geroge Petean s-a remarcat cu precadere in roluri de referinta din operele lui Giuseppe Verdi, avand succese importante in titluri ca “Simon Boccanegra”, “Don Carlos”, “Trubadurul”, “Rigoletto”, “La Traviata”, “Un bal mascat” sau “Luisa Miller”. Pe langa acestea a mai cantat in “Elixirul dragostei” si “Lucia di Lammermoor” de G. Donizetti, “Carmen” de G.Bizet si “Barbierul din Sevilla” de G.Rossini, s.a.m.d.

 

Data actualizarii: 10/06/2015