Despre bunuri arheologice si istorico-documentare (descoperiri arheologice, monede, inscripti, ceramica, bijuterii,...

Ord. dupa

Enciclica Patriarhiei Ecumenice catre P...

1 comentarii

Enciclica Patriarhiei Ecumenice catre P...

Nr. 43 1885, mai 30

Inaltpreasfinti...

No. Prot. 1759 Inaltpreasfintite si preaonorate Mitropolit al Ungro...

Dintotdeauna, Sfanta Biserica Ortodoxa cinsteste dupa cuviinta pe oame...

 Stim ca, pe cei pe care i-a cunoscut mai inainte, Dumnezeu mai inain...

Stim ca, pe cei pe care i-a cunoscut mai inainte, Dumnezeu mai inainte...

† In numele Tatalui si al Fiulu...

Afiseaza
comentarii

No. Prot. 1759

Inaltpreasfintite si preaonorate Mitropolit al Ungrovlahiei si Exarh al intregii Romanii, preaiubite si multdorite frate in Hristos Dumnezeu, si impreuna slujitor al Smereniei Noastre, Domn Calinic, onorat si inaltpreasfintit prieten al Nostru, Va imbratisam cu sarutare sfanta.

Excelenta Sa, Ministrul Cultelor si al Instructiunii Publice al Romaniei, Domnul Dimitrie Sturza, ne-a remis de curand, la 20 ale lunii aprilie, anul curent, scrisoarea frateasca a multdoritei si onoratei Voastre Inaltpreasfintii, prin care, in numele sfintei adunari a arhiereilor din Romania, cu aprobarea Maiestatii Sale, Regele Romaniei si a Guvernului sau Regal, cereti ca Marea Noastra Biserica a lui Hristos sa daruiasca binecuvantarea sa Preasfintei Biserici a Regatului Romaniei si Guvernului sau Regal si sa o recunoasca drept autocefala si sora impreuna ortodoxa si de aceeasi credinta intru toate, si sa comunice ceea ce s-a realizat si celorlalte trei Tronuri patriarhale rasaritene si tuturor celorlalte Biserici Ortodoxe autocefale.

Luand la cunostinta aceasta solicitare a preacinstitei si a preaonoratei Voastre Inaltpreasfintii, impreuna cu Sfantul Sinod al preasfintitilor mitropoliti dimprejurul Nostru, iubiti frati ai Nostri in Duhul Sfant si impreuna slujitori, si, dupa ce am dezbatut-o impreuna, am gasit-o legitima, dreapta si in armonie cu legile bisericesti. Din acest motiv, acceptand-o cu frateasca dragoste, am trecut la alcatuirea si semnarea acestui indreptatit si sfant tomos patriarhal si sinodal, prin care, cu bucurie sufleteasca, binecuvantam Preasfanta Biserica a Romaniei, recunoscand-o autocefala si autoadministrata in toate, si proclamam pe Sfantul ei Sinod iubit frate in Hristos. Iar acest sfant Tomos il trimitem Preacinstitei Voastre Inaltpreasfintii, instiintandu-Va ca am comunicat aceasta mare bucurie, care a avut loc, si celorlalte Biserici Ortodoxe autocefale, potrivit celor stabilite inca de la inceput.

Cu acest prilej, felicitam in duh de dragoste frateasca si prieteneasca pe iubita si preaonorata Voastra Inaltpreasfintie si pe sfanta adunare a sfintitilor arhierei dimprejurul Vostru, si ne rugam Incepatorului si Intemeietorului Bisericii Noastre ca sa ocroteasca cu bratul Sau cel Preainalt pe preasfanta si iubita Noastra sora intru Hristos, Biserica din de Dumnezeu pazitul Regat al Romaniei, care tine cu statornicie dumnezeiestile dogme, sfintele canoane si traditii ale credintei noastre celei neprihanite, stralucind in fapte bune si propasind in credinta sub neadormita carmuire duhovniceasca si de Dumnezeu iubitoare a Sfantului ei Sinod, prezidat de onorata Voastra Inaltpreasfintie, ai carei ani sa fie nenumarati, cu sanatate si desavarsita mantuire.

1885, aprilie 25

Al preacinstitei si onoratei Voastre Inaltpreasfintii,

iubit frate in Hristos si intru totul binevoitor,

† Ioachim al Constantinopolului


* Arhiva Sfantului Sinod, Dosar 78/1885, f. 21-22; Biserica Ortodoxa Romana, IX (1885), nr. 5 (mai), pp. 341-344 (original grecesc); Ministerul Cultelor si Instructiunii Publice, Acte privitoare la autocefalia Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti, Tipografia Cartilor Bisericesti, 1885, pp. 13-14 (original grecesc); extras din: Autocefalia: libertate si demnitate, Bucuresti, Ed. Basilica, 2010, pp. 581-583.