Despre bunuri arheologice si istorico-documentare (descoperiri arheologice, monede, inscripti, ceramica, bijuterii,...

Ord. dupa

Enciclica Patriarhiei Ecumenice catre P...

1 comentarii

Enciclica Patriarhiei Ecumenice catre P...

Nr. 43 1885, mai 30

Inaltpreasfinti...

No. Prot. 1759 Inaltpreasfintite si preaonorate Mitropolit al Ungro...

Dintotdeauna, Sfanta Biserica Ortodoxa cinsteste dupa cuviinta pe oame...

 Stim ca, pe cei pe care i-a cunoscut mai inainte, Dumnezeu mai inain...

Stim ca, pe cei pe care i-a cunoscut mai inainte, Dumnezeu mai inainte...

† In numele Tatalui si al Fiulu...

Afiseaza
comentarii

Nr. 43

1885, mai 30

Inaltpreasfintite Stapane,

Epistola din 25 aprilie expirat nr. 1.759, cu care Sanctitatea Voastra m-a onorat si Tomosul relativ la binecuvantarea si la recunoasterea din partea sfintei si marii Biserici Ortodoxe rasaritene, a autocefaliei sfintei Biserici Ortodoxe Romane a Regatului Romaniei, au fost primite cu cea mai mare bucurie de Smerenia Noastra si s-au comunicat Sfantului Sinod de pe langa noi in sedinta de la 6 ale lunii curente.

Sfantul Sinod al Bisericii Autocefale a Romaniei a primit citirea acestor acte cu o adevarata bucurie sufleteasca, ca o netagaduita si solemna proba de dragoste ce acea sfanta mare Biserica ecumenica poarta pentru tot ceea ce poate asigura prosperitatea si intarirea sfintei noastre religiuni ortodoxe, prin prosperarea tuturor sfintelor Biserici, care la un loc constituie acea una, sfanta, soborniceasca si apostolica Biserica Rasariteana al carei cap si stapan suprem este Domnul nostru Iisus Hristos, Mantuitorul lumii.

Sfanta Biserica Ortodoxa a Regatului Romaniei, tare in credinta nepatata si mantuitoare, mostenita de la stramosii natiunii noastre si neclintit intemeiata pe dumnezeiestile dogme si sfintele canoane, va trage din aceasta binecuvantare a Sanctitatii Voastre o noua putere pentru a indeplini a sa sfanta misiune, caci Biserica din Romania a fost piatra din capul unghiului totdeauna nedeslipita de destinele tarii.

Aducand cele de mai sus la cunostinta Sanctitatii Voastre, Smerenia Noastra se simte intr-adevar fericita ca a putut vedea indeplinindu-se sub pastoria sa un act de asa mare importanta pentru Biserica Ortodoxa Romana.

Prin autocefalia Bisericii s-a intemeiat pe bazele cele mai solide si relatiunile cu Preasfantul, preavenerabilul si intaiul Tron patriarhicesc al Bisericii Rasaritului, s-au stabilit pe o intelegere frateasca izvorand din singurul, adevaratul, limpedele si nesecatul Izvor la care ne adapam si ne vom adapa din sfintele percepte ale Mantuitorului lumii, depuse in Sfintele Evanghelii.

Despre notificarea autocefaliei Bisericii Regatului Romaniei catre celelalte Biserici surori se va grabi a face formalitatile cerute in asemene imprejurari.

Din parte-mi, exprimand Sanctitatii Voastre calduroasele mele multumiri pentru dragostea crestineasca si frateasca aratata cu aceasta ocaziune, Va rog sa binevoiti a primi smeritele mele inchinaciuni si am onoarea de a ramanea al Inalt Sanctitatii Voastre frate mai mic in Domnul nostru Iisus Hristos si impreuna slujitor.

 

† Calinic,

Arhiepiscop, mitropolit si primat al Romaniei, presedinte al Sfantului Sinod


* Arhiva Sfantului Sinod, Dosar 78/1885, f. 308-308v; Biserica Ortodoxa Romana, IX (1885), 8, pp. 553-554; extras din: Autocefalia: libertate și demnitate, București, Ed. Basilica, 2010, pp. 587-588.