Stiri din cadrul cultelor, asociatiilor si organizatiilor religioase din tara noastra; informatii care privesc...

Ord. dupa

Biserica din Dâmbul Morii – Brașov își prăznuiește hramul dumi...

Agentia de stiri Basilica a Patriarhiei Romane informeaza  ca miercur...

Agentia de stiri Angelus Communicationis ne informeaza ca a aparut un ...

PREACUVIOSULUI CIN MONAHAL, PREACUCERNICULUI CLER SI PREAIUBIŢILOR CR...

Agentia de stiri Angelus Communicationis ne informeaza ca duminica, 26...

Implinirea a doua sute de ani de la deschiderea pentru public a Muzeu...

Agentia de stiri Basilica a Patriarhiei Romane informeaza ca in perioa...

Agentia de stiri Basilica a Patriarhiei Romane informeaza ca Arhiepisc...

Trupa muzicala „Not an Idol” da startul unui proiect de anvergura ...

Agentia de stiri Basilica a Patriarhiei Romane informeaza ca miercuri,...

Domnului Dumitru Ionescu, Fiul regretatei doamne Lidia STANILOAE ...

Agentia de stiri Basilica a Patriarhie Romane informeaza ca duminica, ...

Portalul de stiri Angelus Communicationis ne informeaza ca sambata, 18...

Agentia de stiri Basilica a Patriarhiei Romane informeaza ca in dimine...

Agentia de stiri Basilica a Patriarhiei Romane anunta ca postul oficia...

Agentia de stiri Basilica informeaza ca la Editura Institutului Bibl...

Reprezentanți ai Caritas Internationalis și Caritas Europe, particip...

Sambata, 11 februarie 2017, la Colegiul Matei Basarab din Capitala, a ...

Agentia de stiri Basilica a Patriarhiei Romane informeaza ca a aparut ...

Afiseaza
comentarii

„Cuvantul tau e faclie pentru pasii mei si lumina pentru cararile mele” (Ps 119,105).

Sfintiile Voastre, dragi frati si surori, dragi iubitori ai cuvantului divin,

In scrisoarea apostolica Misericordia et misera (MM), data la Roma la 20 noiembrie 2016, cu ocazia incheierii Jubileului Extraordinar al Milostivirii, Sfantul Parinte papa Francisc a venit cu cateva decizii si totodata cu unele sugestii menite sa ne ajute sa continuam sa ne lasam invaluiti de milostivirea lui Dumnezeu, sa o percepem, sa o primim si sa dam marturie cu viata noastra despre frumusetea intalnirii cu Dumnezeu cel milostiv. Cu siguranta acesta este motivul deciziilor considerate indraznete ale Sfantului Parinte; acesta este motivul pentru care Sanctitatea Sa vine si cu unele sugestii practice referitoare la continuarea initiativelor pastorale incepute in Anul Jubiliar al Milostivirii.

In acest sens, papa sugereaza ca fiecare crestin sa caute si sa faciliteze intalnirea cu milostivirea divina. Se poate remarca usor faptul ca scrisoarea amintita este inspirata din episodul evanghelic al intalnirii dintre Isus si femeia pacatoasa, dintre milostivirea lui Dumnezeu si mizeria omului, o intalnire unde „nu se intalnesc pacatul si judecata abstracta, ci o pacatoasa si Mantuitorul” (MM 1). Tot in acest numar al scrisorii, suveranul pontif afirma: „Isus a privit-o in ochi pe acea femeie si a citit in inima ei: a gasit acolo dorinta de a fi inteleasa, iertata, eliberata. Mizeria pacatului a fost invaluita de milostivirea iubirii” (MM 1). De altfel, intreaga scrisoare este imbibata de cuvantul lui Dumnezeu, atat de familiar papei.

Sfantul Parinte nu ezita sa ne indemne sa continuam lucrarea de evanghelizare a comunitatilor noastre, anuntand totdeauna si in orice ocazie iubirea milostiva a lui Dumnezeu. In acest sens – spune papa – o semnificatie aparte o are ascultarea cuvantului lui Dumnezeu (MM 6). De aceea, la nr. 7 al scrisorii, papa Francisc exprima o dorinta poate surprinzatoare pentru intreaga Biserica Catolica: „Este dorinta mea vie ca acest cuvant al lui Dumnezeu sa fie mereu mai celebrat, mai cunoscut si mai raspandit, pentru ca prin el sa fie inteles mai bine misterul iubirii care iese din acel izvor al milostivirii” (MM 7).

Spunand acestea, papa vine cu o initiativa pastorala frumoasa: „Ar fi oportun ca fiecare comunitate, intr-o duminica din anul liturgic, sa poata reinnoi angajamentul pentru raspandirea, cunoasterea si aprofundarea Sfintei Scripturi: o duminica dedicata in intregime cuvantului lui Dumnezeu.

Luand act de dorinta exprimata de Sfantul Parinte papa, la sugestia Oficiului pentru Pastoratia Biblica, a profesorilor de la Seminarul nostru de la Iasi, consultand si membrii Comisiei episcopale a diecezei noastre si Oficiul pentru Pastoratia Liturgica si Sacramente, hotaram sa instituim si noi:

Duminica Bibliei
in
Duminica a IV-a din Postul Mare (26 martie 2017), Duminica „Laetare”.

E o invitatie si o fericita ocazie de a experimenta bucuria intalnirii cu Domnul in cuvantul sau, intalnirea cu milostivirea sa care ne este atat de frumos si bogat transmisa in intreaga Sfanta Scriptura, in Biblie.

Ne unim si noi, asadar, cu Sfantul Parinte si cu dorinta lui pentru intreaga Biserica Catolica de a celebra in fiecare an, in duminica mai sus amintita aceasta Duminica a Bibliei.

Stim cu totii ca misiunea noastra, a preotilor, este sa anuntam evanghelia, cuvantul lui Dumnezeu: aceasta slujire este semnificata de gesturile de inmanare a evangheliei in ziua hirotonirii noastre, precum si in ziua inceperii misiunilor noastre pastorale. De aceea, fiecare parinte paroh este invitat sa tina cont de aceasta initiativa, sa pregateasca respectiva duminica in asa fel incat cuvantul lui Dumnezeu – Biblia – sa fie cu adevarat celebrat, anuntat si venerat, asa cum ne sugereaza Sfantul Parinte.

Din punctul de vedere al celebrarii si venerarii cuvantului, Duminica Bibliei este ocazia cea mai potrivita pentru a savarsi gesturile liturgice care scot in evidenta Sfanta Scriptura: in cadrul procesiunii de la intrare sa fie inclus si Evangheliarul care va fi asezat apoi pe altar; amvonul sa fie ornat cu flori si pus in valoare printr-o iluminare speciala; la proclamarea evangheliei Duminicii, care ar putea avea loc si prin cantare, sa se organizeze o procesiune cu Evangheliarul de la altar catre amvon, gest care sa includa folosirea lumanarilor si a tamaierii; dupa proclamarea evangheliei, cartea liturgica sa fie lasata deschisa intr-un loc vizibil din spatiul altarului; la predica sa fie subliniata necesitatea citirii, meditarii si intelegerii cuvantului lui Dumnezeu. S-ar putea, de asemenea, pregati un moment de Lectio divina pentru toata comunitatea parohiala sau pentru diferitele categorii de varsta, moment celebrat eventual in timpul adoratiei sau vecerniei, cu scopul de a sublinia relatia de nedespartit dintre cuvantul lui Dumnezeu si Euharistie, dar si caracterul evident de rugaciune al citirii, ascultarii si meditarii cuvantului”

Pentru toate acestea, se va putea face referinta la diferitele materiale ajutatoare existente deja sau se vor putea da curs initiativelor semnalate de Oficiul pentru Pastoratia Biblica sau de materialele puse la dispozitie de site-urile cunoscute sau de cel al oficiului, precum si de cele in forma tiparita. Avem increderea ca pr. Patrascu Eduard, responsabil al acestui oficiu atat de important in viata diecezei noastre, se va ingriji de pregatirea acestei duminici, dorita si recomandata de Sfantul Parinte papa Francisc care ne cheama sa nu uitam ca iubirea si milostivirea Parintelui ceresc continua si ca trebuie sa inflacareze toata trairea noastra de credinta.

Aducandu-ne aminte de grija Maicii Domnului, Maica cuvantului si de atitudinea ei fata de tot ce i-a descoperit Domnul prin mesagerii sai cu privire la Fiul ei, Cuvantul „care s-a facut trup si a locuit intre noi” (In 1,14), suntem chemati cu adevarat sa o urmam si sa acordam mesajului divin adeziunea si pretuirea noastra, meditandu-l in inima noastra si transformandu-l in fapte pentru care am fost si suntem alesi sa-l vestim fara incetare la toate popoarele. Cu acel „da” de la Buna-Vestire, Fecioara Maria „s-a lasat total in bratele lui Dumnezeu, fara nicio rezerva, si s-a consacrat in intregime pe sine, in calitate de slujitoare a Domnului, persoanei si operei Fiului sau” (Redemptoris Mater, nr. 13). Ea a stiut sa pastreze fara incetare toate acele cuvinte meditandu-le in inima ei (cf. Lc 2,19).

Suntem increzatori ca aceasta duminica a bucuriei, anticipare a marii sarbatori a Pastelui poate deveni o ocazie – an de an – de a-i multumi lui Dumnezeu impreuna cu comunitatile noastre parohiale pentru darul cuvantului sau transmis noua prin Biblie. Totodata, poate fi un bun prilej de a reinflacara darul lui Dumnezeu pe care l-am primit prin impunerea mainilor (cf. 2Tim 1,6), devenind astfel apostoli ai evangheliei lui Cristos. Si nu in ultimul rand, poate fi un bun semnal dat credinciosilor nostri sa se hraneasca – asa cum suntem chemati sa facem si noi zi de zi – din cuvantul lui Dumnezeu, sa-l citeasca, sa-l iubeasca si sa-l traiasca, dupa cum ne indeamna si psalmistul: „Cuvantul tau e faclie pentru pasii mei si lumina pentru cararile mele” (Ps 119,105).

Cu bucuria si binecuvantarea noastra.

Iasi, 1 ianuarie 2017

Petru Gherghel,
episcop de Iasi


Sursa: Site-ul Episcopiei Romano-Catolice de Iasi (aici)