Stiri din cadrul cultelor, asociatiilor si organizatiilor religioase din tara noastra; informatii care privesc...

Ord. dupa

Biserica din Dâmbul Morii – Brașov își prăznuiește hramul dumi...

Agentia de stiri Basilica a Patriarhiei Romane informeaza  ca miercur...

Agentia de stiri Angelus Communicationis ne informeaza ca a aparut un ...

PREACUVIOSULUI CIN MONAHAL, PREACUCERNICULUI CLER SI PREAIUBIŢILOR CR...

Agentia de stiri Angelus Communicationis ne informeaza ca duminica, 26...

Implinirea a doua sute de ani de la deschiderea pentru public a Muzeu...

Agentia de stiri Basilica a Patriarhiei Romane informeaza ca in perioa...

Agentia de stiri Basilica a Patriarhiei Romane informeaza ca Arhiepisc...

Trupa muzicala „Not an Idol” da startul unui proiect de anvergura ...

Agentia de stiri Basilica a Patriarhiei Romane informeaza ca miercuri,...

Domnului Dumitru Ionescu, Fiul regretatei doamne Lidia STANILOAE ...

Agentia de stiri Basilica a Patriarhie Romane informeaza ca duminica, ...

Portalul de stiri Angelus Communicationis ne informeaza ca sambata, 18...

Agentia de stiri Basilica a Patriarhiei Romane informeaza ca in dimine...

Agentia de stiri Basilica a Patriarhiei Romane anunta ca postul oficia...

Agentia de stiri Basilica informeaza ca la Editura Institutului Bibl...

Reprezentanți ai Caritas Internationalis și Caritas Europe, particip...

Sambata, 11 februarie 2017, la Colegiul Matei Basarab din Capitala, a ...

Agentia de stiri Basilica a Patriarhiei Romane informeaza ca a aparut ...

Afiseaza
comentarii

Implinirea a doua sute de ani de la deschiderea pentru public a Muzeului Brukenthal din Sibiu reprezinta un moment solemn si semnificativ din istoria culturii si spiritualitatii romanesti contemporane.

Ceremonia de deschidere a programului Bicentenar Brukenthal 2017 ne ofera prilejul omagierii memoriei unui mare colectionar si ocrotitor al patrimoniului cultural si artistic, baronul Samuel von Brukenthal, din ale carui pretioase colectii s-a constituit si dezvoltat institutia aniversata astazi. Totodata, acest moment este si un prilej de aducere aminte de generatiile de cercetatori, muzeografi, conservatori, restauratori si ghizi care au pastrat, imbogatit si pus in valoare aceasta inestimabila mostenire culturala pe care o adaposteste Muzeul Brukenthal.

Pentru Biserica Ortodoxa Romana, creatoare si pastratoare a unei parti considerabile a patrimoniului nostru national cultural, aniversarea Muzeului Brukenthal reprezinta un moment deosebit de important.

In acest sens, ne bucuram sa constatam ca din bogata biblioteca Brukenthal fac parte aproximativ 1.500 volume de carte romaneasca veche, multe atestand circulatia permanenta a cartilor bisericesti intre cele trei tari romanesti, Muntenia, Moldova si Transilvania, precum si contributia lor la pastrarea si cultivarea unitatii de limba, de credinta si cultura a tuturor romanilor. Cazania lui Varlaamde la Iasi (1643), Noul Testament de la Balgrad (1648) sau Biblia lui Serban Cantacuzino de la Bucuresti (1688) aduc, alaturi de unele manuscrise bisericesti sau vase liturgice aflate in colectiile de aici, un plus de stralucire Muzeului Brukenthal.

Constatam, de asemenea, cu bucurie, ca, printre ostenitorii de astazi ai Muzeului Brukenthal, se afla si cativa absolventi ai Facultatii de Teologie Ortodoxa Andrei Saguna din Sibiu.

Preocuparea Bisericii Ortodoxe Romane pentru promovarea patrimoniului cultural religios s-a intensificat dupa anul 1990. De pilda, in timpul arhipastoririi noastre ca Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, am infiintat in cadrul Facultatii de Teologie din Iasi, inca din anii ’90, sectia de Teologie – Patrimoniu cultural, devenita apoi Teologie – Arta sacra, cu scopul de a forma specialisti conservatori ai bunurilor de patrimoniu, restauratori carte-document si icoana – lemn policrom (pictura pe suport de lemn), precum si pictori bisericesti. Aceasta specializare noua a fost preluata si de alte facultati de teologie ortodoxa din tara, avand in vedere ca un imens volum din patrimoniul cultural national al Romaniei este reprezentat de patrimoniul cultural bisericesc.

Tot dupa anul 1990, la Iasi, am pus bazele Centrului de Conservare si Restaurare a Patrimoniului de Arta Crestina Resurrectio, care desfasoara de mai bine de doua decenii o activitate deosebita.

La Bucuresti, in cadrul Administratiei Patriarhale s-a infiintat, in anul 2010, Centrul pentru Patrimoniul Cultural Sfantul Constantin Brancoveanu, care prin laboratoarele sale de conservare si restaurare salveaza si pune in valoare o multime de obiecte de patrimoniu afectate de degradare, iar prin Centrul de Pregatire Profesionala, infiintat in anul 2007, au fost organizate cursuri periodice intensive, cu scopul de a forma specialisti in domeniile gestionarii, administrarii, protectiei, conservarii, restaurarii si valorificarii bunurilor culturale detinute de unitatile noastre de cult.

Astfel, Patriarhia Romana a devenit, pentru mai multi ani (2007-2015), furnizor autorizat de formare profesionala in domeniul patrimoniului cultural, incat in cadrul programelor sale de pregatire pentru specializarile Muzeologie generalaConservator bunuri culturale si Gestionar custode-sala s-au format peste 300 de absolventi atat din unitatile noastre bisericesti, cat si din unitatile muzeale de stat din diverse orase ale tarii. Precizam ca in Patriarhia Romana functioneaza in prezent un numar de 319 unitati cu activitate in domeniul patrimoniului bisericesc mobil, dintre care 277 sunt muzee si colectii muzeale, iar 42 sunt centre de ocrotire a patrimoniului.

Amintim, de asemenea, buna colaborare dintre specialistii din domeniul Patrimoniului cultural din institutiile de profil ale statului si institutiile noastre bisericesti. Desigur, sunt inca foarte multe de facut in domeniul conservarii patrimoniului cultural mobil si imobil, dar urgenta este elaborarea unui Cod al Patrimoniului Cultural.

Din interiorul acestor preocupari pentru salvarea, pastrarea, conservarea, restaurarea, valorificarea si promovarea patrimoniului nostru cultural national, bisericesc si laic, apreciem si pretuim in mod deosebit eforturile tuturor celor care, in cadrul Muzeului Brukentlal, vreme de doua secole, au desfasurat o activitate pe cat de necesara, pe atat de valoroasa.

Felicitam conducerea Muzeului Brukenthal din Sibiu, pe toti ostenitorii si sustinatorii acestuia, impartasindu-le, totodata, binecuvantarea si aprecierea noastra pentru straduinta de a pune in valoare si a face atractive pentru noile generatii aceste nepretuite comori spirituale si culturale.

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane


Sursa: aici