Lista Bisericilor si Cultelor religioase recunoscute oficial de catre Secretariatul de Stat pentru Culte din cadrul...

Ord. dupa

Biserica Apostolica Armeana este biserica nationala a poporului armean...

Biserica Evanghelica Romana este unul dintre cele 18 culte recunoscute...

Biserica Ortodoxa Romana cuprinde totalitatea comunitatilor crestin-or...

Biserica Romano-Catolica are 1.062.429 de credinciosi (la recensamantu...

Cultul Crestin Baptist, reprezentat in Romania prin Uniunea Bisericilo...

Cultul Crestin dupa Evanghelie, sau Crestinii dupa Evanghelie, conside...

Cultul Crestin Penticostal, sau Biserica lui Dumnezeu Apostolica din R...

In prezent, Cultul Mozaic din Romania, are aproximativ 6.000 de membri...

Organizatia religioasa Martorii lui Iehova din Romania e o organizatie...

Afiseaza
comentarii

Biserica Ortodoxa Romana cuprinde totalitatea comunitatilor crestin-ortodoxe de pe teritoriul Romaniei, dar si din afara tarii (diaspora), care sunt in jurisdictia canonica a Patriarhiei Romane, forma administrativ-bisericeasca centrala de conducere a cultului crestin-ortodox roman.

BOR face parte din randul Bisericilor ortodoxe autocefale. In anul 1925, Biserica Ortodoxa Romana a fost ridicata la rangul de patriarhie, dupa ce in 1885 ii fusese recunoscuta oficial autocefalia sa.Biserica Ortodoxa Romana

Biserica Ortodoxa Romana cuprinde 86,7% din populatia Romaniei, adica aproximativ 18,8 milioane de credinciosi, fiind cultul cu numarul cel mai mare de credinciosi de pe teritoriul Romaniei. De asemenea, in cadrul celorlalte Biserici ortodoxe, Biserica Ortodoxa Romana este pe locul al doilea ca numar de credinciosi (dupa Rusia).

BOR este autocefala, autonoma si unitara in ceea ce priveste organizarea, fiind in unitate dogmatica, cultica, canonica si in comuniune liturgica cu celelalte Biserici ortodoxe surori.

Limba oficiala de cult in cadrul cultului este limba romana. La 31 decembrie 2011, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, autoritatea deliberativa suprema a cultului crestin-ortodox roman, cuprindea 53 de ierarhi. La aceeasi data, BOR detinea 15.596 de unitati de cult (catedrale, biserici parohiale, filii, biserici de manastire, capele de cimitir, capele parohiale, paraclise, capele in diverse institutii).