Maddalena de Mezari (aprox. 1544-1590), numita si Casulana sau Casulana Vicentina, dupa numele locului sau natal, Casole D’Elsa si al orasului in care a profesat apoi, Vicenza (Italia) este prima femeie-compozitor (din istoria muzicii europene) care si-a vazut publicate creatiile: compune patru madrigaluri, inscrise in prima antologie “Il Desiderio” (1566), iar in 1568 le publica in Venetia in “Il primo libro di madrigali” – prima lucrare muzicala tiparita de o femeie ! (Au urmat publicarile antume din 1570, 1583 si 1586.)
Aceste prime scrieri ii sunt dedicate Isabellei de Medici, cea care ii incurajeaza, prin mecenat, studiile si activitatile muzicale, in Florenta. Maddalena isi incepuse educatia muzicala in Casole, un orasel medieval in care muzicii ii era rezervat un loc special, in plina inflorire a civilizatiei renascentiste.
Portofoliul componistic al Maddalenei Casulana contine madrigaluri, cele mai multe dintre acestea oferindu-ne informatii referitoare la contextul biografic al creatoarei (de pilda, aflam din dedicatia notata pe cea de-a doua carte de madrigaluri ca Maddalena se bucura deja de o recunoastere aparte, intr-o epoca in care femeilor nu le era atribuit cu usurinta titlul de compozitor; astfel sunt cateva madrigaluri dedicate unei oficialitati a orasului(-stat) Milano, Antonio Londonio, altele lui Philippe de Monte, un prolific muzician al vremii!)
Talentul de compozitor al Maddalenei Casulana a fost apreciat de numerosi artisti ai acelui timp: Antonio Molino (unul dintre parintii commedia dell’arte), Giambattista Maganza, Orlando di Lasso, Stefano Rossetto…Aceasta personalitate renascentista a fost nu doar o inspirata “compozitoare”, ci si o interpreta apreciata, fiind un virtuoz al lautei! Si nu doar o artista a vremii, ci si o femeie-diplomat, dotata cu o inteligenta iesita din comun!
Muzica Maddalenei Casulana impresioneaza prin dramatism si originalitatea stilului personal, chiar daca tuse manieriste – uneori prea groase – o marcheaza. Spre deosebire de povestea poetei Veronica Franco (o contemporana venetiana a Maddalenei!), referitor la care se stie ca facea parte din “casta” cortigiana onesta, despre Maddalena Casulana nu ni s-au transmis marturii in acest sens, ea ramanand in istorie ca sotie a lui Giacomo Mezari, unul dintre fondatorii Accademiei alla Vittoria, devenita Accademia Filarmonica din Verona (1564). Insa o imagine a artistei, destul de expresiva, ne este comunicata de catre A. Molino, in “Ricordo di Maddalena Casulana de Mezarii”, cel care i se adreseaza acesteia cu vorbele: “sunteti o raritate in muzica, cu lauta cantand chiar divin!”
Portretul Maddalenei Casulana (reprodus pe coperta din imagine) dateaza din 1583, atunci cand a fost pictata cu prilejul unei intalniri de la Accademia Olimpica di Vicenza.
Madrigalul este un gen cultivat asiduu in Renastere. Alte nume prestigioase care au compus madrigaluri in secolul al XVI-lea sunt: Nicholas Yonge, William Byrd, Thomas Morley.
Cele 66 de madrigaluri scrise de Maddalena Casulana (si pastrate in timp) sunt caracterizate de un stil contrapunctic moderat, departe de cel al scolii din Ferrara (reprezentata de Gesualdo si Luzzaschi). Textele madrigalurilor apartin unor poeti precum Petrarca, Annibale Caro, Luigi Tansillo, Jacopo Sannazaro, Serafino Aquilano, Vincenzo Quirino, Bernardo Tasso, Giulio Strozzi.
(de Cosmina Cornea; Surse: La mediatheque.be; “Historical Anthology of Music by Women”, James R. Briscoe (vol. 1); Enciclopediadelledonne.it)