Laureatii Concursului National Mihail Jora 2016 in Turneul Societatii Muzicale
Soprana Gloria Tronel isi incepe formatia muzicala la Conservatorul din Bordeaux (Franta) in clasele de balet, pian, teorie si in Corul de Copii a Operei Nationale din Bordeaux. In anul 2012, Gloria Tronel este admisa la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, in clasa de canto a doamnei prof. univ. dr. Eleonora Enachescu, iar din anul 2015, in clasa doamnei prof. univ. dr. Bianca Manoleanu. In decursul anilor de studiu, Gloria a sustinut numeroase concerte in cadrul Universitatii, dar si in alte Sali, precum Filarmonica „George Enescu” din Bucuresti, Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiesti sau la Opera din Bordeaux. Din anul 2015, Gloria colaboreaza cu Opera Comica pentru Copii din Bucuresti, unde a debutat in rolul Reginei Noptii din Flautul Fermecat de W.A. Mozart. Gloria a castigat Premiul I la Concursul „Paul Constantinescu” din Ploiesti, Premiul Jeune Espoir Opera la Concursul International de Canto Robert Massard din Bordeaux (Franta), Premiul I la sectia Canto a Concursului „Mihail Jora”, editia a XXVI-a (2016) si Premiul Special de Incurajare al juriului la Concursul International de Canto din Marmande (Franta). Tot in 2016, Gloria a jucat in opera Rapirea din Serai de W.A. Mozart, in rolul Blondei. In afara acestei institutii, va avea diferite recitaluri, dintre care unul este prevazut la Opera Nationala din Bordeaux (Franta), si va debuta la Opera Nationala Romana Cluj-Napoca in rolul lui Cotosman din opera Motanul Incaltat de Cornel Trailescu.
Tenorul George Ionut Virban este in prezent student in anul IV la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, la clasa conf. univ. dr. Mariana Colpos, dar studiul belcanto-ului l-a inceput la Galati in anul 2009, in Liceul de Arte ,,Dimitrie Cuclin”, indrumat de profesoara Rodica Koler. In periada de liceu, participa la numeroase concursuri nationale de canto, olimpiade si recitaluri. Dintre premiile obtinute amintim: Marele Premiu la Concursul National de Canto „Crai Nou” Brasov (2012), Marele Premiu la Concursul National de Canto „Achim Stoia” Iasi (2013) si Locul I la Olimpiada Nationala de Muzica/ Canto la Alba Iulia (2013), ultimul premiu asigurandu-i admiterea la Universitatea Nationala de Muzica. In anul 2013, George a obtinut Bursa „Tinere Talente” din cadrul Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei, fapt ce a contribuit in mod vizibil la evolutia tanarului tenor. Au urmat serii de masterclass-uri cu nume de rezonanta internationala in lumea operei precum: Vasile Moldoveanu, Marcello Giordani, Leontina Vaduva, Viorica Cortez, in paralel sustinand concerte la Opera Nationala Bucuresti, Filarmonica „George Enescu”, Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica „Mihail Jora” Bacau, Sala Radio si participarea la competitii de rang national si international precum: Concursul International de Canto „Vox Artis” Sibiu, Concursul International de Canto „George Enescu” Paris, Concursul International de Canto „Jeunes Espoirs” Avignon, Le Grand Prix de l’Opera Bucuresti, Concursul National „Mihail Jora” Bucuresti. Anul acesta, George a debutat la Teatrul de Opera si Balet din Saransk (Rusia) in rolul lui Lensky din opera Evgheni Oneghin de P.I. Ceaikovski.
Pianistul Dimitri Malignan s-a nascut la Paris in anul 1998, intr-o familie de origine romana. A inceput sa studieze pianul la varsta de 5 ani cu primul sau profesor Nicolas Horvath. S-a remarcat foarte repede in cadrul concursurilor nationale si internationale de pian din Franta, fiind laureatul a 20 de premii. A inceput sa studieze la Ecole Normale de Musique de Paris „Alfred Cortot” in 2009, fiind inscris direct in ciclul profesional si obtinand diplomele de pian, muzica de camera si analiza muzicala cu brio. In aprilie 2017 va sustine, la numai 19 ani, examenul final pentru obtinerea „Diplôme Supérieur de Concertiste”. De asemenea, a obtinut Certificatul de Studii Muzicale (C.E.M.) de compozitie cu mentiunea „foarte bine” avandu-l ca indrumator pe compozitorul si organistul Stéphane Delplace, care i-a incurajat placerea de a compune, permitandu-i astfel sa mearga pe urmele bunicului sau, compozitorul si omul de teatru Henry Malineanu. Studiaza cu Ludmila Berlinskaïa, iar la Conservatorul Regal din Haga (unde a fost admis in anul trei), cu Naum Grubert. De asemenea, Dimitri lucreaza cu pianistul si profesorul francez Jean-Paul Sevilla, cu care are o relatie privilegiata. Dimitri este laureatul multor concursuri internationale, printre care Concursul Mihail Jora, Romania (2016); Concursul Anton Garcia-Abril, Spania (2011); Concursul Bradshaw & Buono, New-York, (2010) s.a. Dimitri este invitat sa cante in recital sau in formatii de muzica de camera atat in Franta cat si in strainatate, in cadrul diverselor festivaluri de muzica clasica. A cantat la Paris, Talcy, Villejuif, La Frette-sur-Seine, etc.. Dimitri a avut placerea sa concerteze in locuri prestigioase ca Ateneul Roman sau in Rusia, la Muzeul Ceaikovski, la Kaufmann Center din New-York, dar si in Danemarca, Italia sau Croatia. A avut, de asemenea, ocazia sa cante in cadrul unor concerte caritabile (pentru copiii din Fukushima, case de batrani, spitale). Dimitri prezinta programe variate si isi indreapta in special atentia asupra pieselor putin cantate sau chiar necunoscute. Astfel, are in repertoriu peste 120 de lucrari compuse de 30 de compozitori diferiti.
Violoncelistul Cornelius Zirbo s-a nascut in Cluj-Napoca, unde a inceput studiul violoncelului la Scoala Gimnaziala de Muzica „Augustin Bena”. Ulterior si-a continuat studiile la Colegiul de Muzica „Sigismund Toduta”, in orasul sau natal, iar in prezent studiaza la Colegiul National de Arte „Dinu Lipatti”, Bucuresti la clasa prof. Octavian Lup. Cornelius Zirbo a beneficiat de indrumarea a numerosi violoncelisti de talie internationala precum: Gautier Capuçon, Frans Helmerson, Götz Teutsch, Emeric Kostyák, Razvan Suma, Marin Cazacu, Jan-Erik Gustafsson, Maximillian Hornung, Jacob Shaw, Wendy Warner, Romain Garioud si Denis Severin. Tanarul muzician este unul dintre cei sase violoncelisti selectati pentru cel de-al 3-lea sezon al Clasei de Excelenta de Violoncel a lui Gautier Capuçon, desfasurata la Fundatia “Louis Vuitton – Paris”, Franta. Fiind bursier SoNoRo, a participat la masterclass-urile SoNoRo – Interferente (Bad-Endorf, Germania in 2014 si la Portul Cultural Cetate in 2016). In iulie 2016 a fost selectat ca participant activ la masterclass-ul lui Frans Helmerson in Montepulciano, Italia. In septembrie 2016 a participat la masterclass-urile de violoncel din cadrul Academiei Kronberg, Germania. A concertat in mai multe orase din Cehia in cadrul „South Bohemian Festival 2016”. Este laureat a numeroase concursuri in tara si in strainatate precum: Concursul International StreichWerk (Germania), Concursul International de Violoncel „Antonio Janigro” (Croatia), Concursul International „Concertino Praga” (Cehia), Concursul International „Young Virtuosos” (Bulgaria). Concursul National „Mihail Jora” (Bucuresti) si Olimpiada Nationala de Interpretare Instrumentala. A concertat in postura de solist cu orchestre precum: Prague Radio Symphony Orchestra, Filarmonica de Stat „Transilvania”, Filarmonica de Stat „Moldova”, Camerata Regala, Orchestra Nationala de Tineret a Fundatiei “Principesa Margareta a Romaniei” si Orchestra Nationala „Junior”. Cornelius este detinatorul unui violoncel Streichwerk Domenico Montagnana.