Ord. dupa

Sala Media a Teatrului National Bucuresti a fost gazda recitalului sus...

Abel - Edison Corban was born in Bacau (Romania) and began piano lesso...

Adina Cocargeanu was born in 1985 in Constanta (Romania). She started ...

Ostad (Master) ALI ASGHAR RAHIMI

I...

”A chant of worlds – a blend of blues and songs with a drawl” is...

Ana and Marius Boldea are PhD students and graduates of bachelor and m...

Andreea Stoica: Andreea Stoica’s journey in music began at the ag...

The Dutch mezzo soprano Anne Marieke Evers studied at the Conservatory...

Inregistrarea video si galeria foto a concertului Autumn Mood de pe 29...

Avanpremiera spectacolului The Fever de la Teatrul National, care a in...

Liviu IFTENE Tenorul brașovean Liviu IFTENE, născut în 13 m...

Inregistarea video a concertului Chants of Lights, sustinut de Ali As...

CHRISTIAN BADEA – Symphony and Opera Conductor Christian Bade...

Banca Transilvania Deloitte Mobexpert

HE Han Chunlin, Ambassador of the People’s Republic of China in Roma...

HE Kap-soo Rim, Ambassador of the Republic of Korea in Romania, The Mi...

Therese Hyden, Ambassador of The Kingdom of Sweden, The Ministry of Fo...

Tineri muzicieni au concertat în  celebra biserică St. Martin-in-th...

Societatea Muzicala, The Cotroceni National Museum and The Ministry...

The Farewell concert that HE Arthur Mattli, Ambassador of Switzerland,...

  Conf. Dr. Dragos Calin si-a desfasurat activitatea stiin...

Constantin Borodin s-a nascut la Chisinau, Republica Moldova si studia...

Cornelius Zirbo, 20, was born in Cluj-Napoca where he began his musica...

Afiseaza
comentarii

 

Dragos Calin

Conf. Dr. Dragos Calin si-a desfasurat activitatea stiintifica si pedagogica in cadrul Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, unde, de-a lungul timpului, a predat cursuri de Didactica Educatiei Muzicale, Arte Integrate, Muzicologie, Istoria muzicii sau Estetica, dar si la Carleton University din Ottawa – Canada, unde a predat cativa ani cursuri de pian. Totodata, este Director al Departamentului pentru Pregatirea Personalului Didactic al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti si coordonator al mai multor Programe si Proiecte Culturale, desfasurate in parteneriat cu Ministerul Culturii si Ministerul Invatamantului. De asemenea, este expert A.R.A.C.I.S. pentru invatamant universitar.

Nascut in Bucuresti, Romania, in 1971, Dragos Calin incepe studiul muzicii si al pianului la varsta de 4 ani cu profesoara Mira Ghisoiu. In anul 1977 Dragos Calin este admis la Liceul de Muzica “George Enescu” din Bucuresti, unde studiaza muzica sub indrumarea unor profesori eminenti precum: Constantin Nitu, Viorica Platon, Erna Glant, Andrei Podlacha, Ana-Motora Ionescu s.a. Aceasta perioada aduce cu sine primele premii nationale si internationale: Premiul I la concursurile de interpretare pianistica: Citta di Stresa – Italia, Hariclee Darclee– Romania, Citta di Marsalla – Italia, Concursul National de Interpretare a Muzicii Romantice, Concursul National al Liceelor de muzica etc.

In anul 1991 este admis la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, facultatea de “Interpretare muzicala” – sectia pian, unde lucreaza sub indrumarea marilor pianisti si profesori Aurora Ienei, Dana Borsan si Viniciu Moroianu. In paralel, Dragos Calin incepe cursurile de dirijat-orchestra si forme muzicale cu maestrul Constantin Bugeanu, unul dintre cei mai reputati pedagogi europeni in domeniu. Perfectionarea pianistica o desavarseste cu pianista Maria Fottino, personalitate proeminenta a muzicii internationale.

Inca din perioada studentiei, Dragos Calin incepe sa fie o prezenta des intalnita pe programele filarmonicilor, cu recitaluri si concerte sustinute in tara dar si in Olanda, Spania, Austria, Italia. Totodata el debuteaza in activitatea pedagogica, predand pianul la Liceul de Muzica “G. Enescu”, din anul 1991.

Dupa absolvirea Facultatii de Interpretare (1996), Dragos Calin isi continua cariera didactica la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, ca Preparator si apoi Asistent Universitar. Este invitat sa faca parte din asociatia muzicala Gesellschaft Fur Musiktheater din Viena, Austria. De asemenea este numit Artistic Adviser la PRO ARTE – Viena, Austria.

In paralel cu acestea, Dragos Calin continua cercetarea muzicala si, incepand din 1995, urmeaza cursurile celei de-a doua facultati, aceea de Muzicologie din cadrul aceleiasi UNMB. Aici isi perfectioneaza cunostintele muzicale sub indrumarea profesorului si muzicologului Grigore Constantinescu, dar si a altor mari personalitati muzicale si reputati profesori precum: Vasile Iliut, Dan Buciu, Teodor Tutuianu, Alexandru Leahu, Dan Dediu, Veturia Dimoftache, Irina Odagescu, Dinu Ciocan, Gheorghe Oprea, Mihai Cosma sau Cristina Radulescu-Pascu.

In anul 1999, Dragos Calin absolva si Facultatea de Muzicologie cu medie maxima (10) si se inscrie la Doctorat cu proiectul, “Univers Muzical Shakespearian”, sub indrumarea Prof. univ. dr. Alexandru Leahu.

Continua sa sustina concerte si recitaluri atat in tara cat si in strainatate, publica prima carte, “Muzica pentru Shakespeare” si, in paralel, preda pianul, estetica si istoria muzicii la UNMB.

In 2001 Dragos Calin sustine Teza de Doctorat in urma careia primeste titlul de Doctor in Muzica si Muzicologie. Intre anii 2001 si 2004, Dragos Calin este profesor asociat al Facultatii de Muzica al Carleton University din Ottawa, Canada, unde preda analiza muzicala si pianul. Este, de asemenea, admis in Ontario Registering Music Teacher Association (ORMTA) devenind Registered Music Teacher. In aceasta perioada sustine mai multe recitaluri si concerte in diverse orase canadiene, castiga numeroase premii cu studentii pe care ii pregateste si este invitat sa sustina cursuri de master-class. In anul 2002, in calitate de pianist, castiga Kiwanis Festival, cel mai mare concurs de interpretare din Canada, iar in anul 2004 publica, tot in Canada, cartea Univers Muzical Shakesperian.

Din toamna anului 2004, Dragos Calin revine in Romania ca profesor al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti unde preda pianul si estetica muzicala, fiind si corepetitor al catedrei de Dirijat.

In anul 2005, Dragos Calin este numit in functia de secretar executiv al Asociatiei “Dan Constantinescu”, entitate culturala de promovare si sustinere a proiectelor si manifestarilor muzicale. In aceasta calitate, in 2006, initiaza programul cultural “Fundamentarea unei estetici muzicale romanesti”, proiect care, condus de Dragos Calin, castiga finantarea Ministerului Culturii din Romania si se finalizeaza cu volumul Estetica muzicala, un alt fel de manual, carte ce are printre autori personalitati de prestigiu ale muzicologiei romanesti.

Din 2006, Dragos Calin este Director Adjunct al Departamentului de Pregatire a Personalului Didactic (D.P.P.D.), activand ca Lector universitar in cadrul catedrei de Teorie Muzicală şi Ştiinţe pedagogice, unde preda Didactica educatiei muzicale, Estetica muzicala, Citire de partituri si Practica pedagogica.

Incepand cu anul 2012, Dragos Calin este numit Director al Departamentului de Pregatire a Personalului Didactic (D.P.P.D.), post pe care il ocupa si in prezent. In acelasi timp este bursier al Musical Institute for Doctoral Studies (MIDAS) pentru studii postdoctorale, pe care le absolva in iunie 2012.

Dragos Calin coordoneaza mai multe proiecte culturale finantate de Ministerul Culturii, publica cateva volume de carte si partituri, precum si numeroase studii si articole in reviste de specialitate. Este organizator al mai multor Simpozioane nationale si internationale, coordonator stiintific de lucrari metodice ale foarte multor profesori, presedinte si membru in mai multe jurii de concursuri. In anul 2015 este numit Director Executiv al Concursului National de Interpretare si Critica Muzicologica “Mihail Jora”.

In prezent, Dragos Calin este Conferentiar universitar la UNMB, membru al International Musicological Society si expert ARACIS pentru Invatamantul Superior.

***
Cursurile de Educație Muzicală organizate de Societatea Muzicală vin să acopere un gol în oferta educațională contemporană din România. Fiind un limbaj specific, complet diferit de celelalte, muzica înseamnă cu mult mai mult decât își imaginează majoritatea și este imposibil de descifrat și de înțeles în lipsa unei îndrumări de specialitate, care să ofere cunoaștere. Și, pentru că nu ai cum să iubești ceea ce nu cunoști, în ultimii ani, cursurile de Educație Muzicală au provocat o adevărată revelație pentru cei ce le-au urmat, mulți descoperindu-și pasiuni și noi preocupări legate de arta sunetelor, devenind melomani pasionați și chiar compozitori, așa cum este cazul fostului nostru cursant Dan Popescu, antreprenor de succes și, de curând, autor al unui CD cu muzică cultă. Realizând calitățile și frumusețea muzicii clasice, dar, mai cu seamă, întelegând limbajul, caracteristicile și contribuția la dezvoltarea spiritului, absolvenții cursurilor noastre au devenit ei înșiși promotori ai muzicii culte, și-au îndrumat copiii, prietenii și cunoștințele spre studiul acesteia, îndrăgostiți de o artă pe care până atunci nu o înțelegeau și la care nu aveau acces. Pe de altă parte, în momentul în care am fost solicitat să susțin aceste cursuri și mi s-a spus că ele se adresează oamenilor de business, din zona multinaționalelor, prima reacție a fost perplexitatea, urmată de o mare neîncredere în interesul pe care muzica clasică ar putea să îl stârnească în rândul acestor oameni. Despre Bach și Chopin la Resurse Umane? Despre rolul dirijorului în orchestra simfonică la departamentul de marketing al nu știu cărei bănci? Ei bine, DA ! Și uimirea a fost cu atât mai mare cu cât am descoperit o mare sete de cunoaștere, oameni a căror dragoste pentru cultură și arta în general, pentru muzică – în special – este enormă, persoane extrem de sensibile, receptive și pline de pasiune, oameni care, după cum mi-au destăinuit apoi, au dorit dintotdeauna să cunoască, să stie, să înțeleagă această lume a muzicii, dar nu au știut cum și nu au avut unde! Oameni de care și eu, coordonatorul cursului, m-am legat sufletește, pe care îi apreciez enorm și pentru care am un respect cu totul deosebit! (Conf. Dr. Dragos Calin, iulie 2018)


Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close