Cei mai importanti muzicologi romani

Ord. dupa

Pedagog de exceptie, are o activitate muzicologica nu foarte voluminoa...

Condei de prima marime al criticii muzicale si muzicolog cu o apreciat...

Dr. Corina Kiss este pedagog, muzicolog si compozitor. A urmat studiil...

14 comentarii

Activand pe mai multe planuri ale vietii muzicale romanesti, Cristina ...

Apreciat muzicolog, pianist si profesor, este unul dintre varfurile ac...

1 comentarii

Doamna Prof. univ. dr Elena Chircev este Decanul Facultatii teoretice ...

Reprezentant de seama al scolii de muzicologie de la Cluj, Gabriel Ban...

Eminent pedagog, muzicolog si critic muzical, are o activitate prodigi...

Reprezentanta a scolii de muzicologie din Iasi, Laura Vasiliu este si ...

Riguros observator al vietii muzicale romanesti si formator al noilor ...

Exponenta a scolii muzicale clujene, Nelida Nedelcut este unul dintre ...

Cel mai important exeget al muzicii romanesti, este unul dintre marii ...

1 comentarii

Reprezentant de seama al scolii de muzicologie de la Cluj, Pavel Pusca...

1 comentarii

Unul dintre cei mai important profesori si muzicologi clujeni, Stefan ...

1 comentarii

Exigent pedagog si muzicolog de marca al ultimilor decenii, este una d...

1 comentarii

Unul dintre muzicologii romani cu o insemanata activitate de cercetare...

Supranumit "patriarhul" muzicologiei romanesti, este cel mai prolific ...

Afiseaza
comentarii

Supranumit “patriarhul” muzicologiei romanesti, este cel mai prolific muzicolog roman si printre cei mai prolifici din lume, abordand in activitatea sa multiple aspecte ale activitatii specifice domeniului.

Nascut la 30 martie 1923 la Timisoara,  a inceput studiile muzicale la Conservatorul din orasul natal, continuandu-le in cadrul Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti.

Perfectionandu-se cu Mihail Jora si Paul Constantinescu si participand la cursurile Seminarului de Muzicologie de la Erlangen, Nurnberg, Viorel Cosma a sustinut conferinte, concerte-lectii, comunicari stiintifice, emisiuni de radio si televiziune si a scris numeroase articole, studii, recenzii si cronici muzicale in reviste si ziare de specialitate si nu numai din tara si din strainatate.

Cu o longeviva activitate, Viorel Cosma a scris peste 100 de volume de muzicologie, ce cuprind lucrari de istoriografie, lexicografie muzicala, muzicologie comparata, critica muzicala ori epistologie ce au deschis noi perspective in cercetarea muzicala romaneasca.

Printre cele mai originale contributii ale  sale se numara punerea bazelor lexicografiei moderne din Romania prin lexicoanele “Muzicieni din Romania”, “Compozitori si muzicologi romani. Mic lexicon”, “Interpreti din Romania”, ca si conceperea monumetalelor enciclopedii intitulate “Enciclopedia marilor personalitati din istoria, stiinta si cultura romaneasca de-a lungul timpului” respectiv “Enciclopedia muzicii romanesti din cele mai vechi timpuri pana in zilele noastre”.

Dincolo de acestea, este de mentionat contributia sa covarsitoare, prin cele peste 20 de volume dedicate personalitatii lui George Enescu, la descoperirea cat mai completa a complexitatii artistice a marelui compozitor.

Desfasurand si o intensa activitate didactica atat in mediul preuniversitar cat si in cel academic, Viorel Cosma, Doctor Honoris Causa al Institutului de Arte de la Chisinau, a fost distins cu premiii precum Premiul Academiei Romane, Premiul UCMR, Premiul international al criticii muzicale “Artisjus” de la Budapesta si distictiile Coroana Romaniei, Steaua Romaniei, Steaua RSR si mai recent Ordinul Meritul Cultural in grad de Mare Ofiter, pentru activitatea sa pusa in slujba muzicii si a vietii muzicale romanesti vreme de peste sase decenii.