Cei mai importanti muzicologi romani

Ord. dupa

Pedagog de exceptie, are o activitate muzicologica nu foarte voluminoa...

Condei de prima marime al criticii muzicale si muzicolog cu o apreciat...

Dr. Corina Kiss este pedagog, muzicolog si compozitor. A urmat studiil...

14 comentarii

Activand pe mai multe planuri ale vietii muzicale romanesti, Cristina ...

Apreciat muzicolog, pianist si profesor, este unul dintre varfurile ac...

1 comentarii

Doamna Prof. univ. dr Elena Chircev este Decanul Facultatii teoretice ...

Reprezentant de seama al scolii de muzicologie de la Cluj, Gabriel Ban...

Eminent pedagog, muzicolog si critic muzical, are o activitate prodigi...

Reprezentanta a scolii de muzicologie din Iasi, Laura Vasiliu este si ...

Riguros observator al vietii muzicale romanesti si formator al noilor ...

Exponenta a scolii muzicale clujene, Nelida Nedelcut este unul dintre ...

Cel mai important exeget al muzicii romanesti, este unul dintre marii ...

1 comentarii

Reprezentant de seama al scolii de muzicologie de la Cluj, Pavel Pusca...

1 comentarii

Unul dintre cei mai important profesori si muzicologi clujeni, Stefan ...

1 comentarii

Exigent pedagog si muzicolog de marca al ultimilor decenii, este una d...

1 comentarii

Unul dintre muzicologii romani cu o insemanata activitate de cercetare...

Supranumit "patriarhul" muzicologiei romanesti, este cel mai prolific ...

Afiseaza
comentarii

Unul dintre cei mai important profesori si muzicologi clujeni, Stefan Angi este, in acleasi timp, unul dintre cei mai respectati pedagogi din zona invatamanului muzical superior la nivel national, fiind recunoscut ca parinte al cursului de estetica muzicala din Romania.

Nascut in 1933 in localitatea Ojdula, judetul Covasna , Stefan Angi a aprofundat studiul artei sunetelor in cadrul Academiei de Muzica Gheorghe Dima din Cluj, unde a beneficiat de indrumarea unor eminenti pedagogi precum Markos Alber, Zoltan Aladar, Jodal Gabor sau Max Eisikovits. Dupa terminarea studiilor, Stefan Angi a urmat o a doua specializare universitara in filosofie, la Moscova, unde a sustinut si teza de doctorat in muzica, diplomele obtinute in Rusia fiind echivalate ulterior cu titlul de doctor in filosofie.

Membru al Consiliului Artistic al Operei Maghiare din Cluj si si al Muzeului de Arta din acelasi oras la sfarsitul anilor 1970, Stefan Angi a inceput din jurul anului 1960 o intensa activitate didactica la Academia de Muzica Gheorghe Dima din Cluj unde a parcurs toate treptele ierarhiei academice, fiind in prezent profesor universitar doctor in cadrul catedrei de estetica a Conservatorului clujean, unde a detinut si functia de decan al Facultatii de Compozitie si Muzicologie intre 1976-1984.

De-a lungul activitatii sale didactice Stefan Angi, a mai sustinut si sustine si in prezent cursuri de estetica, estetica muzicala sau teoria muzicii si la alte institutii de invatamant superior precum Universitatea Babes-Boyali din Cluj si Universitatea Crestina “Partium” din Oradea .

Dincolo de activitatea didactica, Stefan Angi, distins cu Premiul Academiei Romane, desfasoara si o apreciata activitate muzicologica concretizata in numeroase comunicari stiintifice sustinute la simpozioane, conferinte sau festivaluri nationale si internationale, studii, cronici, lucrari metodice si cursuri universitare. De asemenea, Stefan Angi semneaza mai multe carti aparute la diverse edituri, din acestea putand fi amintite Muzica si estetica (in 2 volume), Cornel Taranu. Marturisiri mozaicate, studii si eseuri, Prelegeri de estetica muzicala (in 2 volume), Fotografii la minut in atelierele compozitorilor clujeni, s. a.


  • Alina Abraham :

    Va multumesc din suflet pentru toti anii de indrumare (1980-2001) pe aleile esteticii muzicale. Cu putin noroc as indrazni sa sper ca umila mea contributie in aceasta directie sa semnaleze inceputul unei estetici… ale visualizarii acusticii muzicale (?) https://www.researchgate.net/profile/Alina_Abraham