Elita Crestinismului Catolic din Romania

Ord. dupa

Nascut la 15 iulie 1958, loc. Adjudeni, jud. Neamt, Emil Dumea este pr...

Nascut la 16 ianuarie 1953 la Gheraesti, judetul Neamt, Parintele Iosi...

Nascut la  6 noiembrie 1944 in Targu Secuiesc, IPS Ioan Robu este a...

Parintele Isidor Martinca s-a nascut la data de 12 aprilie 1944 la Sab...

Lucian Dinca, nascut la data de 1 aprilie 1971, este membru al Congreg...

Maximilian Pal este preot si profesor doctor al Institutului Teologic ...

Stefan Lupu este preot si conferentiar doctor al Institutului Teologic...

Vladimir Peterca s-a nascut pe 24 aprilie 1944 la Mircesti, judetul Ia...

Nascut pe 18 mai 1959, Wilhelm Danca este un teolog si filozof roman,...

Afiseaza
comentarii

Lucian Dinca, nascut la data de 1 aprilie 1971, este membru al Congregatiei Parintilor Augustinieni Asumptionisti, specialist in crestinismul timpuriu si directorul bibliotecii academice de studii patristice si bizantine a Centrului Sfintii Petru si Andrei din Bucuresti.

Intre 1993-1997, Lucian Dinca a studiat in cadrul programului de licenta in teologie didactica si pedagogica, Facultatea de teologie romano-catolica, Universitatea din Bucuresti, avandu-l coordonator stiintific pe Pr. Budau Anton. Teza de licenta s-a intitulat: “Cateheza in Biserica primara in lucrarea De catechizandis rudibus a sfantului Augustin de Hipona”.

Intre 1997-2001 studiaza in cadrul programului de bacalaoreat canonic in teologie al Facultatii de teologie si stiinte religioase, Institutul Catolic din Lille, Franta. Teza de disertatie intitulata “L’incarnation du Logos chez Athanase d’Alexandrie à travers la querelle arienne au IVe siecle / Intruparea Cuvantului in scrierile sfantului Atanasie de Alexandria prin prisma discutiei ariene in secolul al IV-lea”, a fost coordonata de Prof. univ. dr. Philippe Henne, de la Facultatea de teologie si stiinte religioase, Institutul catolic din Lille.

Studiile in cadrul programului de masterat le urmeaza intre 2001-2003 la Facultatea de teologie si stiinte religioase, Universitatea Laval, Quebec, Canada. Coordonatorii stiintific, Prof. univ. dr. Paul-Hubert Poirier (Universitatea Laval, Facultatea de teologie si stiinte religioase) si Prof. univ. dr. Charles Kannengiesser (Universitatea Concordia, Facultatea de teologie, Montreal, Canada) indruma cercetarea stiintifica de dizertatie a lui Lucian Dinca, cu titlul “La centralite du mystere de l’incarnation dans la pensee d’Athanase d’Alexandrie / Centralitatea misterului intruparii Cuvantului in scrierile sfantului Atanasie de Alexandria”.

Intre 2003-2008, Lucian Dinca urmeaza studiile doctorale si isi sustine teza la Universitatea Laval din Quebec, Canada, avandu-i coordonatori stiintifici pe Prof. univ. dr. Paul-Hubert Poirier, de la Universitatea Laval, Facultatea de teologie si stiinte religioase si Prof. univ. dr. Charles Kannengiesser, de la Universitatea Concordia, Facultatea de teologie, Montreal, Canada, cu titlul tezei “Christocentrisme trinitaire dans la pensee d’Athanase d’Alexandrie / Cristocentrism trinitar in gandirea sfantului Atanasie de Alexandria”.

Activitatea sa profesionala si didactica se contureaza de-a lungul timpului prin functiile pe care le ocupa. Astfel, intre 2001-2008, Lucian Dinca este membru al grupului de cercetare GRECAT, al Facultatii de teologie si stiinte religioase, Universitatea Laval, Quebec, Canada, ocupandu-se de rganizarea de sesiuni, colocvii, simpozioane pe temele crestinismului anticsi redactarea cronicii revistei “Laval theologique et philosophique” pe teme patristice. Intre 2002-2003 este profesor asistent la Facultatea de teologie si stiinte religioase, Universitatea Laval, Quebec, Canada, iar intre 2008-2010 este profesor invitat la Facultatea de teologie din Florenta, Italia. Din 2010, Lucian Dinca este directorul bibliotecii bizantine al “Centrului de studii byzantine Sfintii Petru si Andrei” din Bucuresti, unde organizeaza sesiuni, colocvii, simpozioane, conferinte pe diferite teme, dialoguri interconfesionale si interculturale. Din 2011 este profesor invitat la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de limbi si literature straine, iar di 2013 este Lector universitar al Universitatii din Bucuresti, Facultatea de teologie romano-catolica.

Rodul activitatii sale didactice si academic-stiintifice s-a materializat printr-o serie bogata de materiale publicate de-a lungul anilor, dintre care amintim selectiv:

Carti de autor:

 • Lucian Dinca, Le Christ et la Trinite chez Athanase d’Alexandrie, Editions du Cerf, Paris, iunie, 2012.
 • Lucian Dinca, Atanasiu de Alexandria, Scrisorile pascale, traducere, introducere si note, Sapientia, Iasi 2013;
 • Lucian Dinca, Despre preotie in scrierile sfintilor parinti ai Bisericii: Ioan Gura-de-aur si Grigorie de Nazianz, Sapientia, Iasi 2013;
 • Lucian Dinca, Atanasiu de Alexandria, Contra gentes si De Incarnatione, traducere, introducere si note, Editura Sapientia, Iasi 2013;
 • Lucian Dinca, Conciliile ecumenice: Niceea I si Constantinopol I. Monografii, Galaxia Gutenberg, Targu-Lapus, 2015;
 • Lucian Dinca, Cristos si misterul Sfintei Treimi in scrierile sfantului episcop Atanasie de Alexandria, Galaxia Gutenberg, Targu-Lapus, 2015; s.a.

Contributii :

 • „Asumptionistii: o gura de oxigen patristic in centrul Bucurestiului”, in: “Biserici, secte, erezii? Dialoguri fara prejudecati despre marile traditii crestine”, de Cristian Badilita si Otniel Veres, Editura Vremea, Bucuresti, 2011, p. 169-176.
 • „Faptele martirilor in antichitatea crestina”, in: “Si cerul s-a umplut de sfinti…: actele colocviului desfasurat la Sighetul Marmatiei intre 5-7 iunie 2011”, de Cristian Badilita si Emanuel Contac, Editura Polirom, Bucuresti, 2012, p. 95-126.
 • „Platon reinventat de Vintila Horia: Scrisoarea a saptea“, in: C. Badilita si Basarab Nicolescu (ed.), “In cautarea omului total. Mostenirea literara si spirituala a lui Vintila Horia”, actele colocviului stiintific international desfasurat la Craiova, 3-5 decembrie, 2015, Editura Vremea, Bucuresti, 2016.
 • „Reception d’Athanase d’Alexandrie a travers les siecles“, in: “S. Gregheur et S. Johnson (eds.), Melanges offerts a Paul-Hubert Poirier”, Universite Laval, Quebec, 2016.

Conferinte:

 • Intre 24-27 mai, 2016, grupul de cercetare asupra crestinismului primelor secole al Institutului de studii ecumenica si patristice din Bari-Italia a organizat la Facultatea de teologie ortodoxa din Bucuresti o dezbatere pe tema: „Cult si teologie in primele veacuri ale crestinismului”; am tinut o conferinta pe tema: „Culto e teologia nelle Lettere festali di Atanasio di Alessandria”.
 • Intre 3-5 decembrie, 2015, colocviu international dedicat scriitorului roman Vintila Horia, organizat la Biblioteca judeteana din Craiova; am prezentat o conferinta pe tema: „Platon reinventat de Vintila Horia: scrisoarea a saptea”; conferinta a fost publicata in volumul colectiv.
 • Intre 9-10 mai, 2014: colocviu la Universitatea din Bucuresti organizat de Facultatea de Teologie Romano-Catolica in colaborare cu SITA (Societatea Internationala de Studii Tomiste); am prezentat o conferinta pe tema: „Inteligenta in slujba credintei. Cazul Sf. Augustin”.
 • Intre 25-27 iunie, 2013, colcviul international AIEP, desfasurat la Universitatea ebraica din Ierusalim; am prezentat o conferinta pe tema: „Exemple de reception d’un texte d’Athanase d’Alexandrie dans la querelle theologique entre l’Orient et l’Occident chretien sur le Filioque”
Data actualizarii: 18/10/2016