Elita Crestinismului Catolic din Romania

Ord. dupa

Nascut la 15 iulie 1958, loc. Adjudeni, jud. Neamt, Emil Dumea este pr...

Nascut la 16 ianuarie 1953 la Gheraesti, judetul Neamt, Parintele Iosi...

Nascut la  6 noiembrie 1944 in Targu Secuiesc, IPS Ioan Robu este a...

Parintele Isidor Martinca s-a nascut la data de 12 aprilie 1944 la Sab...

Lucian Dinca, nascut la data de 1 aprilie 1971, este membru al Congreg...

Maximilian Pal este preot si profesor doctor al Institutului Teologic ...

Stefan Lupu este preot si conferentiar doctor al Institutului Teologic...

Vladimir Peterca s-a nascut pe 24 aprilie 1944 la Mircesti, judetul Ia...

Nascut pe 18 mai 1959, Wilhelm Danca este un teolog si filozof roman,...

Afiseaza
comentarii

Nascut la  6 noiembrie 1944 in Targu Secuiesc, IPS Ioan Robu este arhiepiscop, mitropolit romano-catolic de Bucuresti si membru de onoare al Academiei Romane.

Cursurile primare le-a absolvit in satul bunicilor sai, iar pe cele liceale la Iasi, la Seminarul Teologic Romano-Catolic Sf. Iosif. A absolvit Institutul Teologic Romano-Catolic de grad universitar din Iasi in 1968, iar la 15 august, in Solemnitatea Adormirii Maicii Domnului, a fost hirotonit preot de catre episcopul Petru Plesca.

Activitatea sa misionara incepe ca preot vicar in parohia din Craiova, la Catedrala Sf. Iosif, apoi ca preot paroh la Tulcea, Kogalniceanu si Buzau. In perioada 1973-1977 a urmat studii de specializare la Universitatea din Lateran, Academia Alfonsiana, obtinand titlul de Doctor in Teologie.

Activitatea sa didactica incepe in perioada 1977-1983 ca profesor, iar mai apoi rector al Institutului Teologic din Iasi. In decembrie 1983, in contextul detensionarii relatiilor Bisericii Catolice cu Uniunea Sovietica si cu blocul comunist, diplomatii papali si autoritatile comuniste de la Bucuresti au ajuns la un acord in sensul ca IPS Ioan Robu sa conduca Arhiepiscopia romano-catolica din Bucuresti, mai intai ca administrator diecezan, apoi din 1984, ca episcop-administrator apostolic.

In data de 8 decembrie 1984, IPS Ioan Robu a fost consacrat episcop titular de Celle Proconsulari, la Roma, de catre cardinalul secretar de stat al Vaticanului, Agostino Casaroli.

Dupa restabilirea relatiilor diplomatice oficiale intre Romania si Sfantul Scaun, papa Ioan Paul al II-lea l-a numit pe IPS Ioan Robu in functia de episcop la Bucuresti, in data de 22 decembrie 1984., urmand ca la 29 aprilie 1990 sa fie numit si instalat Arhiepiscop Mitropolit de Bucuresti, in Catedrala Sf. Iosif, din Bucuresti, in prezenta delegatului Sfantului Parinte Papa Ioan Paul al II-lea, Arhiepiscopul Angelo Sodano.

Din 1991, IPS Ioan Robu este profesor la Institutul teologic romano-catolic din Bucuresti, apoi conducător de doctorate in teologie la Universitatea din Bucuresti, urmanda ca in anul 2001 sa primeasca distinctia de membru de onoare al Academiei Romane.

In iulie 2010, Papa Benedict al XVI-lea l-a numit in Curia Romana, ca membru al Congregatiei Pontificale pentru Cultul Divin si Disciplina Sacramentelor, in momentul de fata,  IPS Ioan Robu  fiind si presedinte al Conferintei Episcopilor Catolici din Romania.

Rodul activitatii sale didactice si academic-stiintifice s-a materializat printr-o serie bogata de materiale publicate de-a lungul anilor: carti de autor,  referate, traduceri, articole, s.a. dintre care amintim selectiv:

Carti de autor:

  • Itinerarul credintei in viata si opera lui Julien Green, Editura ARCB, 1995
  • Sfintii ne invata, Editura ARCB, 1996
  • Catedrala Sfantul Iosif, Editura ARCB, 2009
  • 50 de ani de la Conciliul Vatican II, Editura ARCB, 2014.

Data actualizarii: 18/10/2016