Ord. dupa

Sala Media a Teatrului National Bucuresti a fost gazda recitalului sus...

Abel - Edison Corban was born in Bacau (Romania) and began piano lesso...

Ostad (Master) ALI ASGHAR RAHIMI

I...

ANA BOLDEA was born on November 08, 1993 in Constanta. Since 2010 she ...

Andreea Stoica: Andreea Stoica’s journey in music began at the ag...

Inregistrarea video si galeria foto a concertului Autumn Mood de pe 29...

Avanpremiera spectacolului The Fever de la Teatrul National, care a in...

Liviu IFTENE Tenorul brașovean Liviu IFTENE, născut în 13 m...

Inregistarea video a concertului Chants of Lights, sustinut de Ali As...

CHRISTIAN BADEA – Symphony and Opera Conductor Christian Bade...

Banca Transilvania Deloitte Mobexpert

Tineri muzicieni au concertat în  celebra biserică St. Martin-in-th...

Societatea Muzicala, The Cotroceni National Museum and The Ministry...

  Conf. Dr. Dragos Calin si-a desfasurat activitatea stiin...

Constantin Borodin s-a nascut la Chisinau, Republica Moldova si studia...

Cântul bizantin își are rădăcinile în tradiția rugăciunii bibl...

Produsele de la sponsorii Societatii Muzicale care au ramas dupa Sapta...

  Romanian baritone Cristian  Ruja is an opera and vocal-symp...

Societatea Muzicala organizeaza un curs de Filosofie Generala, de nive...

Anticii credeau, ba chiar erau convinsi ca daca vrem sa aflam ce sunt ...

Profesorul: Coordonatorul cursului si lectorul principal este Lau...

Societatea Muzicala organizeaza un curs de Filosofie Generala, de nive...

14 comentarii

Dan Popescu, nascut la Londra in decembrie 1968, si-a inceput studiile...

Afiseaza
comentarii

Dan Popescu, compozitorDan Popescu, nascut la Londra in decembrie 1968, si-a inceput studiile de pian la Scoala de Muzica Nr. 5 din Bucuresti cu Prof. Compozitor Liviu Dandara in anul 1974. Pasiunea pentru acest instrument a descoperit-o sub indrumarea Profesorului Dumitrescu, pasiune care il reprezinta si astazi.

Desi viata l-a indreptat catre lumea concreta a ingineriei, terminand in 1993 Facultatea de Electronica si Telecomunicatii din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti, a ramas permanent fascinat de misterul muzicii, exprimat atat in general, dar mai ales de catre marii clasici si mai tarziu de marii romantici, ajutand la conturarea valorilor sale estetice si aspirationale.

Inginer de profesie, antreprenor de ocazie, marii poeti ai pianului au reprezentat o permanenta companie pe parcursul vietii palpitante si mai ales, in Romania, tumultoase, de-a lungul transformarilor sociale, culturale si economice din ultimele doua decade si mai bine. Pianul si muzica, atat in fata clapelor, cat si prin actiunile de sustinere a unor tineri interpreti la studii sau la concursuri, au fost poate ancorele cele mai puternice ale compozitorului in cautarea menirii si a substantei, mai puternice poate chiar si decat inclinatia catre litere.

Inspiratia catre compozitie a venit in mod neasteptat dar miraculos de la fiica sa care este prima compozitoare a familiei Popescu, cu o piesa dedicata tatalui ei.

Astfel, inchizand un cerc inceput in urma cu aproape 40 de ani, in 2015 Dan Popescu a redescoperit lumea muzicii, de data aceasta, ca o expresie a acumularii ascultarii si cantarii operelor si limbajului marilor maestri peste ani, dar si ca o dorinta de exprimare latenta, aparuta in mod surprinzator intr-o seara in fata pianului, inregistrat impromptu.

La incurajarea Domnului Profesor Dr. Dragos Calin si sub indrumarea inteleapta a Compozitorului Domnul Profesor Dr. Dan Dediu, Dan Popescu a inceput drumul sinuos al cautarii formelor de expresie proprii: o combinatie intre curajul exprimarii fara rusinea reverentei fata de ceea ce merita recunoscut si dragostea pentru melodie si frumos.

Convins de puterea onestitatii si a exprimarii directe, fara a neglija nuantele care pot sa dea culoare unei idei, Dan Popescu si-a rafinat mesajul si forma in primele 30 de compozitii, considerand ca este la un inceput de drum in care un singur lucru este cert: desi creatia nu poate fi programata, orice noua explorare, orice noua invatare te ajuta sa iti conturezi din nou limitele, daca ai curajul sa le incerci…

Colaborarea cu Prof. Dr. Dan Dediu i-a deschis portile catre tainele compozitiei si a formelor muzicale, primind o indrumare foarte abil adaptata personalitatii compozitorului, experimentata in ale vietii, dar mai mult intuitiva la inceput in tehnicile si expresiile muzicale.

Caracterul puternic influentat de romatici, poate pe alocuri trimite catre Chopin, insa compozitorul nu se sfieste in a-si recunoaste radacinile inspiratiei indiferent daca sorgintea citata sau amintita este de pe plaiuri mioritice (Enescu) sau din muzica altor scoli nationale (ex. Khachaturian). Dificultatile tehnice din unele piese au fost comparate cu unele creatii ale lui Brahms, Rachmaninov sau Prokofiev.

Pianista concertista Madalina Pasol comenta: Compozitorul Dan Popescu este imaginea omului modern, dornic de exprimare, care prin cautarile sale de a descoperi valorile vietii ajunge sa dea importanta cuvenita pasiunii pentru compozitie, creatia sa fiind interesanta atat pentru ascultatori cat si pentru interpreti.

Cele 12 piese propuse in concertul portret reprezinta o selectie din creatia de inceput si extrase din ciclurile de Nocturne si Preludii care insumeaza 24 de compozitii. Pentru variatia programului, compozitorul a selectat si cateva piese cu un caracter diferit: 2 barcarolle, un vals si o bagatela cu dedicatie speciala fiicei care i-a deschis acest drum.

Data actualizarii: 04/06/2017