Catalogul Societatii Muzicale – dirijori

Ord. dupa

Nascut in 1982, Vlad Agachi este unul dintre cei mai activi dirijori d...

Considerat unul dintre ce mai buni dirijori format in traditia est-eur...

Artist plurivalent, Rasvan Cernat si-a relevat talentul cu precadere i...

Mihaela Cesa-Goje a absolvit Academia de Muzica "Gheorghe Dima" specia...

Avand o cariera artistica desfasurata la inalt nivel artistic atat in ...

Nascut in Republica Moldova, VALENTIN DONI a inceput cariera de dirijo...

Unul dintre dirijorii dedicati lumii operei, Iurie Florea s-a nascut i...

S-a nascut la data de 9 mai 1949, in Cluj-Napoca, fiind astazi unul di...

Nascut in 1983, Constantin Adrian Grigore a inceput studiul muzicii la...

Nascut in 1975 la Cluj, Jozsef Horvath a inceput studiul muzicii in ca...

Dirijor activ in peisajul muzical autohton, Marius Hristescu s-a nascu...

Alexandru Ilie absolvit Universitatea Nationala de Muzica din Bucurest...

Figura proeminenta a scolii interpretative romanesti , Ilarion Ionescu...

Dirijorul Cristian Lupes a studiat initial Chimia la Universitatea din...

Vlad Mateescu este dirijor si momentan ocupa postul de manager al Fila...

Nicolae Moldoveanu este unul dintre muzicienii romani care si-a constr...

Adrian Morar este o prezenta activa pe scenele lirice din Romania, fii...

George Cristian Neagu s-a nascut in 1964 la Timisoara si absolvit mai ...

Tiberiu Oprea este prim-dirijor al Filarmonicii Pitesti, dirijor cola...

Artist cu o ascensiune rapida a carierei de dirijor ce i-a adus apreci...

Nascut in Cluj in anul 1980 intr-o familie de muzicieni, Matei Pop a u...

Nascut in anul 1967, la Iaşi, intr‑o familie de muzicieni, Radu Pos...

Dirijorul Razvan Rados s-a nascut in Tinutul Padurenilor – Hunedoara...

Nascut in 1976 la Galati, Ciprian Teodorascu este absolvent al Univers...

Afiseaza

Gian Luigi Zampieri, nascut in 1965 la Roma, este reprezentant al scolii italiene de dirijat, fiind unul dintre ultimii discipoli ai mastrului Franco Ferrara. A urmat studiile la Accademia di Santa Cecilia si apoi la Accademia Chigiana, obtinand in 1988 Diploma de onoare.

In calitate de organist si dirijor, Gian Luigi Zampieri s-a perfectionat cu muzicieni de prestigiu precum Francesco De Masi, Carlo Maria Giulini, Ghenadi Rojdestvenski si Leonard Bernstein. La varsta de 15 de ani a devenit organist la Basilica di Santa Maria in Trastevere din Roma, unde a activat timp de 20 de ani. In 1997 a castigat Concursul international „A. Pedrotti”, fiind primul dirijor italian laureat al acestui concurs.

Lansat din anii studentiei in cariera dirijorala, Gian Luigi Zampieri a condus prestigioase orchestre din Romania (Filarmonicile din Bucuresti si din Craiova, Orchestra de Camera Radio), precum si din strainatate (Orquestra Sinfonica de Ribeirao Preto – Sao Paulo, Brazilia; Orquestra Sinfonica do Theatro da Paz-Para – Brazilia; Orquestra Sinfonica de Porto Alegre, Rio Grande do Sul – Brazilia; Orquestra Sinfonica Jovem de Goias – Brazilia; Haifa Symphony Orchestra – Israel; Orchestra Filarmonica in Cracovia – Polonia; Orquesta de Euskadi – Tara Bascilor; Orchestra Universitatii Mexico City; Orchestra Sinfonica Radio Moscova, Teatro San Carlo din Napoli, Orchestra din Padova; Orchestra Sinfonica Siciliana; Orchestra Internazionale d’Italia; Orchestra di Roma e del Lazio; Orchestra Sinfonica Abruzzese; Orchestra Sinfonica di Sanremo; I Filarmonici di Verona; Roma Sinfonietta; Opera din Tirana – Albania; Orchestra „Haydn” din Bolzano; Arena din Verona; Opera din Roma; Orchestra „J-Futura” din Trento.

La Londra, Gian Luigi Zampieri a fost asistentul lui Ghenadi Rojdestvenski la orchestrele London Symphony si BBC, precum si la cursurile de la Accademia Chigiana. A fost, de asemenea, asistentul lui Lorin Maazel la realizarea Recviemului de Verdi cu Symphonica Toscanini din Parma.

Gian Luigi Zampieri a colaborat cu numerosi solisti renumiti, printre care Alexandru Tomescu, Razvan Suma, Florin Ionescu-Galati, Filip Papa, Vlad Dimulescu, Oxana Corjos, Adrian Petrescu, Stan Zanfirescu, Mariana Sirbu, Arnaldo De Felice, Peter Soave, Francesco Manara, Francesco Pepicelli, Enrico Dindo, Ricardo Gallen, Nello Salza, Peter Sadlo, Shirley Verrett.

De mai multi de ani se ocupa de repunerea in valoare a repertoriului simfonic italian al secolului XX (Fano, Respighi, Pizzetti, Malipiero, Rota, Ghedini, Ferrara).

De la mijlocul anilor 80, Gian Luigi Zampieri s-a dedicat prezentarii operei lui Astor Piazzolla si este considerat de critica drept unul dintre expertii de seama pe scenele internationale: a realizat transcriptii si orchestratii interpretate in toata lumea (Vladimir Spivakov, Lalo Schifrin, Jorge Calandrelli, Ettore Stratta, etc.).

A fost invitat de Festival Musica in Aulis din Bolzano sa dirijeze concertul oficial de comemorare a zece ani de la moartea pinistului Arturo Benedetti Michelangeli (2005).

Gian Luigi Zampieri a organizat si a condus transmisiuni pentru Radio Vatican, iar concertele sale sunt inregistrate si transmise de Radio Romania, RAI, Radio Vatican, Tv Spaniola, Radio Rusia, Uniunea Radiourilor Europene de la Geneva.

Intrat foarte de tanar in lumea cinematografului, a ingrijit editia italiana a filmului Amadeus de Milos  Forman (1985). Din 1986 este profesor titular de studii orchestrale la conservatoarele italiene de stat.

Gian Luigi Zampieri este realizatorul site-ului dedicat maestrului sau, dirijorul si profesorul Franco Ferrara, la centenarul nasterii acestuia.

In octombrie 2011 a dirijat concertul de deschidere al stagiunii Orchestrei de Camera Radio din Bucuresti, prezentand in prima auditie absoluta propria compozitie „Non nobis Domine, portret al lui Jacques de Molay”, interpretata cu ocazia aniversarii procesului care a hotarat desfiintarea Ordinului Cavalerilor Templieri.

Dirijorul Gian Luigi Zampieri detine titul de merit de Cavaler al „Ordine Constantiniano di San Giorgio”. In prezent este Dirijor oaspete al Filarmonicii din Sao Carlos (Brazilia) si Dirijor permanent al Filarmonicii Oltenia din Craiova (Romania).

Data actualizarii: 28/06/2016