Teologia practica se refera la disciplinele practice ale vietii religioase, cele prin intermediul carora se...

Ord. dupa

Nascut la 29 oct. 1941, in Smeeni, jud. Buzau, Parintele Alexandru Sta...

Ciprian Ioan Streza este un profesor de Teologie ortodoxa, specializat...

1 comentarii

Constantin Necula este un preot ortodox si profesor la Facultatea de T...

Nicolae Dura este un cunscut cleric ortodox si profesor de Teologie, s...

Nicu Moldoveanu s-a nascut la data de 10 noiembrie 1940 si este preot ...

Teofil Tia este un cunoscut teolog ortodox, profesor universitar la Fa...

2 comentarii

Vasile Gordon este un reputat preot ortodox, profesor de Teologie, spe...

Vasile Grajdian este un cunoscut preot, profesor de Telogie, dar si mu...

Viorel Sava s-a nascut la data de 25 august 1963 in comuna Grajduri di...

Afiseaza
comentarii

Nicu Moldoveanu s-a nascut la data de 10 noiembrie 1940 si este preot ortodox, profesor de muzica bisericeasca, compozitor si dirijor de cor, dar si autor a numeroase carti de muzica bisericeasca, atat corala cat si bizantina.

Parintele Nicu Moldoveanu si-a inceput studiile sale teologice in anul 1961, cand a intrat la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, pe care l-a absolvit in anul 1965, cu lucrarea: Cantarea corala in Biserica Ortodoxa Romana in secolul al XX-lea, sub indrumarea celebrului muzician si compozitor de muzica bisericeasca, Nicolae Lungu.

Ulterior, intre anii 1965-1968, Parintele Nicu Moldoveanu a urmat cursurile de doctorat la catedra de muzica bisericeasca si ritual, din cadrul Sectiei de Teologie Practica, iar la 22 octombrie 1974 a sustinut lucrarea: Izvoare ale cantarii psaltice in Biserica Ortodoxa Romana – manuscrise muzicale vechi bizantine din Romania (grecesti, romanesti si romano-grecesti), cu care a obtinut titlul de doctor in Teologie, sub indrumare profesorului Nicolae Lungu de la Institutul Teologic din Bucuresti si a preotului Gheorghe Soima de la Institutul Teologic Universitar din Sibiu.

Intre 1970-1975, Parintele Nicu Moldoveanu s-a specializat in paleografie muzicala bizantina cu profesorul Gheorghe Ciobanu si cu arhidiaconul Pantiru. De asemenea, Parintele Moldoveanu a fost bursier al Patriarhiei Ecumenice (Constantinopol) in cadrul sectiei de dirijat coral si compozitie, din cadrul Hochschule fur Musik und darstellende Kunst din Viena (Austria).

Pe langa perfectionarea si cercetarea academica, Parintele Nicu Moldoveanu a parcurs si etapele si functiile didactice, dupa cum urmeaza: intre 1968-1975 asistent universitar, apoi lector (1975-1976), conferentiar (1976-1995), pentru ca din 1995 sa fie profesor deplin in cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa Justinian Patriarhul a Universitatii din Bucuresti, fiind in paralel si indrumator de doctorat, dar si sef de catedra (Sectia Teologie Practica, Catedra de Muzica bisericeascasi Ansamblu coral).

Totodata, Parintele Nicu Moldoveanu a fost hirotonit diacon la data de 5 octombrie 1969, pentru ca la 27 mai 1990 sa fie hirotonit preot. In prezent, Parintele Nicu Moldoveanu slujeste la Parohia Sfantul Elefterie din Capitala.

Incepand cu anul 1998, Parintele Nicu Moldoveanu este si membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (UCMR), el fiind unul dintre cei mai prolifici compozitori si muzicologi din Biserica Ortodoxa Romana.

Dintre lucrarile sale tiparite amintim:

Catalogul general al manuscriselor muzicale vechi-bizantine din Romania, 1972;

Repertoriu coral pentru voci egale si formatii barbatesti, 1983;

Gramatica muzicii psaltice, 1992;

Profesorul, dirijorul si compozitorul Nicolae Lungu, Ed. Basilica, 2013;

Cantarile Sfintei Liturghii, Editura Institutului Biblic si de Misiune Ortodoxa, 2014;

Cantari omofone la Sfanta Liturghie si alte Cantari Bisericesti, Editura Institutului Biblic si de Misiune Ortodoxa, 2016.

Data actualizarii: 13/10/2016