Personalitatile care au murit dupa ce au fost incluse in catalogul Elitelor Romaniei

Ord. dupa

Adrian Gabor este un cunoscut preot ortodox si cadru diadactic univers...

1 comentarii

Nicolae Licaret a fost cel mai important organist roman, stapanind ...

Nicolae Necula este preot si profesor de Teologie ortodoxa, fost decan...

Afiseaza
comentarii

Nicolae Licaret a fost cel mai important organist roman, stapanind la un inalt nivel artistic si alte doua instrumente cu claviatura: pianul si clavenicul.

Nascut la 24 septembrie 1943 la Bucuresti, a inceput studiul pianului la varsta de 5 ani, beneficiind apoi de indrumarea unor ilustre profesoare ca Muza Ciomac, Cella Delavrancea si Florica Musicescu, ultima fiindu-i indrumatoare si in perioada studiilor la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti. Dupa absolvire, a participat la numeroase cursuri de perfectionare, cele mai importante fiind cele de la Weimar, unde pe langa pian, a inceput sa se specializeze si in clavecin, si cel de la Bruge.

In paralel, s-a dedicat unui al treilea instrument, orga, sub indrumarea lui Iosif Gerstenengst, intrunind in scurt timp aprecierile lumii muzicale in timpul turneelor efectuate in centre europene in care muzica pentru orga este foarte pretuita.

Angajat din 1968 la Filarmonica “George Enescu”, a desfasurat o bogata activitate interpretativa, in calitate de pianist, clavecinist si mai ales organist. A colaborat cu dirjori ca Jean Martinon, Witold Lutoslawski, Lawrence Foster, Sergiu Comissiona sau Cristian Mandeal, si i-a avut ca parteneri de scena pe Henryk Szeryng, Daniel Podlovschi, Gheorghe Zamfir, Ileana Cotrubas, Vladimir Orlov, Valentin Gheorghiu, Mariana Nicolesco etc.

Membrul fondator al cvintetului Concertino si al trio-ului Pro Arte al Filarmonicii bucurestene, Nicolae Licaret a primit, pentru activitatea sa, distinctii importante din partea statului francez, italian si bineinteles, roman.

Nicolae Licaret a incetat din viata la data de 21 noiembrie 2016.