Cei mai importanti harpisti romani

Ord. dupa

Cel mai important virtuoz roman al harpei in acest moment, Ion Ivan Ro...

La invitatia lui Manos Hadjidakis a sustinut mai multe concerte la Ate...

Afiseaza
comentarii

La invitatia lui Manos Hadjidakis a sustinut mai multe concerte la Atena, stabilindu-se apoi in capitala elena unde a si infiintat prima clasa de harpa la Conservatorul din Atena si la Conservatorul de Stat din Tesalonic. Deasemenea a fondat ansamblul de harpe “Aeolian Harps” cu care canta muzica traditionala greceasca.

Maria Bildea s-a nascut la Bucuresti, unde si-a inceput studiile in cadrul Liceului de Muzica “George Enescu”, studiind cu Prof. Ioana Brustur. Studiile universitare le-a urmat la Conservatorul “Ciprian Porumbescu” unde a studiat cu Prof. Ion-Ivan Roncea, studiind deasemenea si cu Liana Pasqualli.

A debutat la varsta de 12 ani dupa care a castigat numeroase premii la concursuri de interpretare pentru harpa. La 18 ani a concertat cu cele mai importante orchestre din Romania, participand in acelasi timp la concursuri internationale in Israel si America unde a si primit in dar o harpa de concert de la Deane Sherman.

Aflata in Grecia, a sustinut numeroase recitaluri si concerte impreuna cu orchestrele “Camerata Friends of Music”, Orchestra de Stat din Atena, Orchestra de Stat din Tesalonic, “Orchistra ton Chromaton” si “Solistii Patras”, colaborand de-a lungul vremii cu muzicieni renumiti precum Sir Neville Marriner, Michel Plasson, Sally Sondesky, Vangelis, Vasso Papandoniou, Ion-Ivan Roncea, Horia Andreescu, iar datorita renumelui artistei au fost scrise special piese dedicate acesteia, cum ar fi cele scrise de Theodore Antoniu sau Dan Dediu.

Harpista este prim harpista in Orchestra Nationala Simfonica a Radiodifuziunii de la Atena, unde activeaza de aproape 20 de ani.