Cele mai importante ansambluri camerale din Romania

Ord. dupa

Una dintre cele mai in voga formatii camerale romanesti, apreciata la ...

Infiintat in anul 1995 in cadrul Universi...

Infiintat in anul 2003 din initiativa compozitorului Dan Dediu, ansamb...

Ansamblul “Traiect” a fost infiintat in anul 1982 la initiativa co...

Infiintat in anul 1986 la Timisoara in cadrul Filarmonicii Banatul, Tr...

Considerat a fi unul dintre cele mai de succes ansambluri camerale rom...

Afiseaza
comentarii

Prezenta constanta in viata muzicala romaneasca si model de inalta tinuta artistica, Cvartetul Transilvan a luat fiinta in urma cu aproape trei decenii, in 1987, si ii are astazi in componenta pe Gabriel Croitoru, Nicusor Silaghi, Marius Suarasan si Vasile Jucan.

Porninand la drum intr-o formula usor diferita de cea actuala, formatia camerala clujeana si-a demonstrate rapid valoarea, obtinand de-a lungul timpului numeroase premii si distinctii nationale printre care premiul I la Concursul National pentru cvartete de coarde “Gheorghe Dima” si Premiul U.C.M.R. O alta reusita obtinuta relativ rapid, este numirea dupa doar doi ani de existenta ca si cvartet de stat in cadrul Filarmonicii “Transilvania” din Cluj-Napoca.

Benificiind de experienta membrilor fondatori Nicusor Silaghi, Marius Suarasan si Vasile Jucan dobandita inca din anii studentiei prin perfectionarea cu personalitati marcante ale domeniului cameral, Cvartetul Transilvan se bucura de aprecieri la nivel international odata cu participarea la festivaluri importante precum cele de la Kerkrade sau Aspen, fiind ulterior invitat sa cante pe scenele unora dintre cele mai renumite sali de concerte din lume.

Avand un repertoriu vast, ce cuprinde creatii ale marilor compozitori clasici, romantici, moderni si contemporani, cvartetul are o intensa activitate ce insumeaza peste 2000 de concerte sustinute in tara si in strainatate, fiind un reprezentant de marca al culturii romane.

Nu in ultimul rand, membrii formatiei camerale au si o prodigioasa activitate didactica, indrumand pasii tinerilor muzicieni in cadrul Academiei “Gheorghe Dima” si a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti.

Data actualizarii: 12/08/2015