Cele mai importante coruri din Romania – nu include corurile de opera care nu au activitate independenta

Ord. dupa

Infiintat in anul 1941 sub conducerea dirijorului Ioan Croitoru, Corul...

Corul de Copii Radio, infiintat in anul 1945 sub bagheta dirijorului I...

Odata cu aparitia corului si activitatea intensa a acestuia, repetoriu...

Avand o calitate muzicala exceptionala, corul Madrigal a atras atentia...

Infiintat in anul 1972 de catre dirijorul Voicu Enachescu, care pe lan...

Afiseaza
comentarii

Considerat unul dintre cele mai valoroase ansambluri de acest tip din tara noastra, Corul Filarmonicii “Banatul” din Timisoara s-a infiintat in anul 1951 si a avut initial o activitate in regim de voluntariat.

Treptat a capat un regim profesionist, stabilitatea sa contribuind la imbogatirea repertoriului Filarmonicii timisorene cu noi opusuri vocal-simfonice precum Dansurile polovtiene de A. Borodin, Simfonia a IX-a si Fantezia pentru pian, cor si orchestra de L. van Beethoven, Recviemul de G. Verdi, s.a., in pregatirea carora un rol important l-a avut primul dirijor al corului, Mircea Hoinic.

Dupa ce l-a conducerea sa au mai activat Ion Romanul si Ioan Pavalache, corul a fost dirijat din 1969 pana in 2006 de Diodor Nicoara. Activitata acestuia a fost una foarte importanta in evolutia ansamblului, al carui statut a crescut in peisajul muzical romanesc, un alt aspect al prezentei lui Nicoara la pupitru Corului Filarmonicii timisorene reprezentandu-l adaugarea de noi lucrari in repertoriul ansamblului ce au fost si inregistrate pe discuri.

Avand in protofoliul de imprimari inclusiv inregistrarea primei liturghi pe disc din tara noastra, Corul Filarmonicii “Banatul” si-a castigat sub bagheta lui Diodor Nicoara un loc meritat intre cele mai apreciate ansambluri corale romanesti, abordand atat repertoriul vocal-simfonic cat si pe cel a capella la un nivel artistic de prima marime.

Actualmente, corul este condus de Iosif Todea, care duce mai departe traditia si statul ansamblului coral timisorean.