Cei mai importanti lutieri romani

Ord. dupa

Nascut in 1965 la Focsani, descopera chitara in anul 1987 sub indrumar...

Afiseaza
comentarii

Provenind dintr-o familie cu traditii muzicale, Alexandru Ozon s-a apropiat din copilarie de arta sunetelor atat ca practicant cat si in calitate de constructor, atractia pentru fabricarea instrumentelor fiindu-i insuflata de tatal sau. Este nascut pe 2 august 1947 in comuna Gradistea, judetul Valcea.

Pana in 1990, Alexandru Ozon a activat ca naist in orchestre de muzica populara, fiind pentru timp membru al ansamblului “Rapsodia Romana”, cochetand insa si cu luteria, careia i se va dedica ulterior, prin confectionarea primelor naiuri cu tevi din lemn de bambus adus din Extremul Orient.

Treptat isi indreapta atentia si spre instrumentele cu coarde si procura lemn de rezonanta de calitate foarte buna pentru a imbunatati sunetul instrumentelor fabricate in colaborare cu lutieri de la Reghin, gama acestora cuprinzand viori, viole, violoncele, contrabasuri si naiuri. De asemenea, in atelierul sau personal se ocupa si cu restaurarea instrumentelor deteriorate.

Data actualizarii: 10/06/2015

 • Dragos :

  Nu va duceți la acest lutier, va cere bani ca să încercați câteva viori!! Mi s a cerut 100 de lei, Rusine! Dacă vreau sa cumpar o pereche de încălțăminte, ii probez si nu imi plac, ce se intampla? Mi sa cer bani pentru că i am incercat? Aberant. Si citind alte comentarii creca m am lămurit, viorile nu s facute de dumnealui, prea multa curățenie si ordine! Si inca un lucru care m a lăsat pe gânduri, este ca in momentul in care acordam cuiele nu erau solide ci păreau de plastic, erau prea flexibile!

 • Andrei :

  Foaie verde loboda, gura lumii sloboda!
  Pentru cei care cititi in romana:
  Si eu am fost, doamna Dragos, in atelierul domnului Ozon din Bucuresti, un atelier folosit pentru reparatii, lacuire, prezentare, etc si într-adevăr era curat, dar am fost si in atelierul din provincie, unde construieste instrumentele si am văzut mult rumegus 😉 dar sa stiti ca si acolo era cat de cat curat… Curatenia tine de cum ai fost crescut si de cei 7 ani de acasa, pe care dumneavoastră si colegul Stefan se pare ca nu-i aveti…
  Mie personal, cuvintele dumneavoastră îmi suna mai mult ca o vendetta, probabil nu ati avut banii necesari sa achizitionati vreun instrument de-al domnului Ozon si ” vulpea când nu ajunge la struguri, spune ca sunt acrii”… 🙂
  Eu personal am 6 instrumente de la domnul Ozon, 3 viori si 3 violoncele, toate diferite ca ton, culoare, calitatea lemnului si sunt foarte multumit de ele!
  Recomand cu căldură acest lutier pasionat!

 • Radu Stefan :

  For people that don’t read Romanian.
  Quality and value are words that describe these instruments .
  The Eastern European tone woods and meticulous craftsmanship produce instruments that have a professional look and excellent sound.
  Ozon musical instruments are played by many professinal musicians in Europe, America, and Asia.
  These instruments are of high quality and fine workmanship. The instruments are known for their wonderful tone.

 • Dragos :

  For people that don’t read Romanian: Alexandru Ozon is not making any violins by himself. He buys violins already made in factories in Reghin and China and he puts his label on it. Be careful!

 • Dragos :

  Sunt dezamagita de domnul Ozon. A insistant ca face 30 de viori pe an ceea ce e imposibil. Intr-un an se pot face maxim 4 viori. Am fost la dansul in atelier de 2 ori. Este singurul “lutier” pe care l-am cunoscut care are un atelier extrem de curat. Singura explicatie este ca viorile le cumpara in alb si doar le lacuieste. Sunt extrem de dezamagita de faptul ca a insistat sa-mi vanda o vioara “facuta de el”. Nu cumparati de la el, este un bisnitar!

  • Adriana :

   Sunteti sigur ce spuneti? Si eu am fost la dumnealui acum 2 luni erau interesante instrumentele pe care spunea ca erau făcute de el, dar in acelasi timp mi sa parea dubios faptul ca era multa curatenie si nu am gasit multe informatii despre dumnealui.

 • Stefan :

  Nu face nici o vioara el insusi. Doar pune eticheta lui pe viori facute de fabrici si zice ca sunt facute de el.