Cosmina Cornea citeste presa muzicala din strainatate si apoi noteaza aici ce i se pare mai important.

comentarii

Dirijorul Nikolaus Harnoncourt i-a acordat un interviu lui Gaëtan Naulleau, in care – cu prilejul aniversarii celor 80 de ani ai Domniei Sale – raspundea atunci unor intrebari structurate in formatul jurnalistic numit  “Chestionarul lui Proust” – https://en.wikipedia.org/wiki/Proust_Questionnaire. A te prinde in mod public intr-un astfel de joc al dezvaluirilor nu este tocmai confortabil. Iata cateva dintre uimitoarele sale cuvinte de acum cativa ani:

“Calitatea pe care o apreciez cel mai mult este fantezia (flexibilitatea mentala). Valoarea preferata: omenia. Principalul meu defect: “Zorn” (germ.) desemneaza cel mai  bine explozia violenta de sentimente, pe care o consider marele meu defect. Ocupatia mea favorita: sa lucrez in lemn, sa sculptez. Ce cred despre fericire? Nimic! Ce cred despre nefericire?  Este de doua feluri – una priveste umanitatea in general, saracia in care se zbate multa lume; iar a doua, nefericirea individuala, echivaland cu esecul personal. Cine (altcineva) mi-ar fi placut sa fiu? Sfantul Francisc, Maria Tereza, in niciun caz Napoleon; oate un prieten bun al lui Bach si sa cant la vioara in orchestra sa. Unde mi-ar placea sa locuiesc? Intr-un loc frumos din Alpi. Culoarea si floarea preferate? Imi plac culorile “murdare”, putin prafuite. O nuanta anume de albastru, de pilda. Iar floarea pe care o iubesc cel mai mult creste pe varful muntilor si miroase a miere. “Kolhose” se cheama in germana. Scriitorul meu preferat este Balzac, cu al sau roman “Comedia umana”. Poetul preferat (cu rusine marturisesc) este Goethe. Pictorul preferat: Piero della Francesca. Compozitori: Bach si Mozart. Daca am un erou preferat? Nu, nu imi plac absolut deloc eroii.”


Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close