Situata intr-unul dintre cele mai frumoase edificii din centrul orasului, Sala cu Orga din Chisinau este o institutie cultural-artistica de prim rang. Activitatea sa are o importanta de exceptie in viata spirituala a capitalei, iar gratie anumitor evenimente (festivaluri, concursuri etc.), impactul acestei activitati depaseste cadrul national.
Edificiul Salii cu Orga, monument de arhitectura luat sub ocrotirea statului, este de o frumusete aparte. Construit la sfarsitul secolului XIX – inceputul secolului XX sub conducerea inginerului Mihail CECHERU-CUS, edificiul se impune prin forme monumentale, executate preponderent in stil clasic, imbinate cu unele elemente de arta romantica. Cupola si grupurile sculpturale imprima cladirii o expresivitate artistica aparte. Pana in anul 1974, cladirea a gazduit Banca de Stat.
In deceniul sapte al secolului trecut un grup de intelectuali in frunte cu dirijorul Timofei Gurtovoi (1919-1981), prim-dirijor al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii, promoveaza ideea construirii unei noi sali de concerte in care ar fi instalata o orga. Aceasta idee a fost sustinuta de conducerea de atunci a republicii, care decide sa reconstruiasca interiorul bancii, adaptandu-l pentru concerte de muzica de camera si de orga. Intre anii 1975-1978 cladirea a fost reconstruita sub conducerea lui I.LEONCENCO, arhitectul principal al lucrarilor de reconstructie, cu participarea lui D.LEVIT, inginer sef, S.LEBEDEV, arhitect principal al orasului, D.GOLITOV, seful departamentului de specialitate de la Ministerul Culturii, a pictorilor L.GRIGORASCENCO, C.LODZEISCHI, A.SUBIN si a sculptorului L.DUBINOVSCHI.