Informatii despre viata culturala romaneasca

Ord. dupa

Din 20 iulie vă invităm on-line, pe TNB-TV! Într-o lume prea agitat...

Într-o perioadă extrem de dificilă prin care trece lumea artistică...

Duminică, 19 iulie 2020, ora 21:00, Corul Național de Cameră „Mad...

Flauto Dolce – 20 de ani KlausenMusik - Concerte estivale Muze...

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” invită copiii cu vâ...

Ritmurile de jazz americane cat și cele românesti vor fi aduse în p...

Cinema şi mediateci Aşteptarea a luat sfârşit! Institutul Franc...

Din 15 iunie, spectacolele revin la AMFITEATRU TNB, un loc unic în Bu...

Nouă apariție editorială: Marketing în artele spectacolului de Iri...

Am primit urmatorul mesaj pe adresa redactiei si dorim sa-l distribuim...

 În week-end, Piesa românească "Dumnezeu se îmbracă de la second...

Începând din acest week-end, Spectacole de succes ale TNB vor fi...

În conformitate cu măsurile care decurg din aplicarea Decretului nr....

Începând de luni, vă invităm online, fix la ora 14!  Rămâneți ...

“Premieră în muzica românească, reușită de Corul Filarmonicii ...

Suspendarea spectacolelor TNB si a celorlalte activități culturale c...

Licitația Corespondența Brâncuși, precum și alte hârtii importa...

Teatrul Național „I.L. Caragiale” București anunță premiera sp...

În perioada premergătoare conferinței COP15 pe tema climatului la K...

Clasic sau Fantastic? Debut fabulos pe scena festivalului Classix ...

Classix Festival, ziua 2 Viitorul muzicii clasice și Concertul Rom...

În 2020 implicarea alături de tineri și susținerea inițiativelor ...

Duminică 16 februarie 2020, de la ora 11.00, la Sala Atelier, în cad...

Programul Classix Festival: o suită de premiere și de concerte extra...

Teatrul Național ”I. L. Caragiale” din București lansează o ser...

Afiseaza
comentarii

A Șasea Conferință de Crăciun la București, va avea loc la Ateneul Român, luni 26 noiembrie a.c., ora 18.30.

Inițiate de marele fizician Michael Faraday în 1825, Conferințele de Crăciun s-au desfășurat neîntrerupt până în zilele noastre la Royal Institution, Londra. În anul 2013, România devine prima țară din afara Marii Britanii care organizează acest eveniment menit să familiarizeze marele public și mai ales tânăra generație cu marile descoperiri și progrese ale științei din țara noastră și din întreaga lume.

Ediția din acest an îl are ca invitat de onoare pe Profesorul Nicolae Victor Zamfir, Membru al Academiei Române, Directorul General al Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” și Directorul Proiectului ELI-Nuclear Physics, cel  mai mare proiect de cercetare din istoria științei românești. În acest an, premergător inaugurării la București-Măgurele a celui mai puternic laser din istoria științei mondiale, Profesorul Nicolae Zamfir a ales să ne vorbească despre

FRONTIERELE CUNOAȘTERII INFRASTRUCTURA LUMINII EXTREME ȘI FIZICA NUCLEARĂ

Precedentele Conferințe de Crăciun de la București au fost oferite de

Profesor Sir Tom Kibble                          „What is the World Made of” (2013)

Profesor Joseph Silk                                „From Here to Eternity” (2014)

Profesor Gérard Mourou                          „Breaking through the Unknown: Extreme

(Premiul Nobel pentru Fizică, 2018)      Light Science to Art” (2015)

Profesor Rolf Heuer                                  „Science Bridging Cultures and Nations: Exploring the Early Universe” (2016)

Profesor Emilian Dudaș                           „The Hidden Dimensions of the Universe”


Frontierele cunoașterii: Infrastructura luminii extreme si fizica nuclera

23 mai 2008, Palais de Béhague – Ambasada României la Paris. Acum 10 ani, aici are loc lansarea fazei pregătitoare (Preparatory Phase) a Proiectului ELI – Extreme Light Infrastructure. Doi ani mai tâziu începea marea aventură a construirii primei infrastructuri de cercetare construită în trei locații: Szeged (ELI-pulsuri de attosecunde), Praga-Dolní Břežany (ELI-beamlines) și București-Măgurele (ELI-Nuclear Physics) – cel mai amplu și mai complex dintre cei trei piloni ai ELI. Extrem de important pentru știința europeană, ELI devine astfel primul exemplu de  centru international de cercetare științifică integral construit folosind fonduri structurale.  In premieră astfel de fonduri sunt folosite pentru constructia unor infrastructuri de cercetare majore și nu destinate construcțiilor civile – demonstrație a capacității științei de a deveni o modalitate eficientă de îmbunătățire a nivelului socio-economic al unei regiuni.

Astfel, la Măgurele va exista un nou Laborator European cu un larg domeniu de cercetare fundamentală, experimentală și aplicativă. Programul științific elaborat în cadrul unei colaborări internaționale a peste 100 de oameni de știință din 30 de țări va utiliza din plin potențialul celor două instalații unice în lume prin parametrii lor: Sistemul Laser de Mare Putere (doi laseri de câte 10 PW fiecare – milioane de miliarde de wați) și Fasciculul Gamma de Mare Intensitate (10 trilioane de fotoni gamma pe secundă), cu energii de până la 19.5 MeV.  (Mai multe pe: http://www.eli-np.ro/)

ELI-NP va permite producerea de radiatii electromagnetice de inalta intensitate si de fascicule de electroni, protoni si ioni de înaltă energie . Aceasta va deschide ușa pentru aplicații unice, cum ar fi radiografia de foarte înaltă rezoluție spațio-temporală a materiei organice si inogarnice.  Astfel la ELI-NP se vor desfasura  un larg spectru de cercetări de știință fundamental și aplicativă cu un spectru extins de la studiul materialelor la medicină.

Prin ELI-NUCLEAR PHYSICS România se înscrie pe harta superlativelor științei contemporane. ELI-NP va fi infrastructura de cercetare cea mai avansată din lume pentru fizica fotonucleară și aplicațiile sale

Decernarea in 2018 a Premiului Nobel pentru Fizică lui Gérard Mourou împreună cu Donna Strickland pentru descoperirea lor din 1985 care a deschis drumul spre laserii de mare putere ai prezentului, cuprinde în ea și ideile, dăruirea, talentul și munca echipelor românești de la ELI-NP.

ELI-NP a fost selectat de comitetul European de strategii in fizica nucleara, NuPECC, ca fiind unul din centrele majore in Europa:  „Aceasta combinație experimentală unică va permite ELI-NP sa abordeze un vast domeniu de studii de fizică fundamentală, fizică și astrofizică nucleară si, deasemenea, cercetare aplicativa in stiinta materialelor, gestiunea materialleor nucleare si stiintle vietii.“ (NuPECC –  Nuclear Physics Long Range Plan in Europe).

¨  „Oamenii de stiinta au ales Romania prima infrastructura in domeniul laserior capabila sa investigheze materia la nivel nuclear. Va reprezenta o Renastere a domeniului nuclear in Romania si in intreaga lume” (Prof. Gerard Mourou, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica 2018 si membru al International Scientific Advisory Board a ELI-NP)

¨  ELI-NP este un incubator pentru convergența medicinii cu laserii și lansează integrarea științei și crearea valorii antreprenoriale…o posibilitate de producere cu ajutorul laserilor a unor radioizotopi pentru radiologia medicală.  Idei și mai mari vor putea apărea în câțiva ani. Pentru ca aceste lucruri să devină realitate, este foarte important să se mențină o bună comunicare între cercetarea fundamentală și cercetarea aplicativă.” (Prof. Toshiki Tajima, University of California at Irvine și Chairman International Scientific Advisory Board a ELI-NP)

¨ Aceasta a fost pana acum science fiction” (Mats Larsson, membru al Comitetului Nobel pentru Fizică)

¨  Când se construiește o instalație internațională într-o țară, o susținere substanțială și de lungă durată din partea unei comunități științifice locale este un element foarte important pentru o inițiativă de succes. ELI-NP este nu doar o mare oportunitate pentru România ci și pentru întregul ELI, oferind posibilitatea de a-și completa misiunea cu o cercetare emergentă, numită “fotonică nucleară”. (Prof. Sandro de Sivestri Politehnica din Milano si Chairman International Scientific and Techenical Advisory Committee of ELI),

¨  „Una dintre rațiunile construirii ELI-NP este schimbarea mentalității actuale. În Europa, foarte puțini înțeleg această misiune: nu doar să faci știință, ci să faci lucruri pentru societate.” (Acad. Nicolae Victor Zamfir, Directorul Proiectului ELI-NP, Director General IFIN-HH) (Comunicat de presa – noiembrie 2018)

EliNP

Data actualizarii: 03/12/2018