Construit in 1911 la cererea printului Gheorghe Grigore Ghica (prim-ministru al Romaniei intre 1899-1900 si 1904-1097), Palatul Cantacuzino Busteni, al treilea edificiu construit de cel supranumit „Nababul” alaturi de Palatul Cantacuzino de la Bucuresti (in prezent, sediu al Muzeului National George Enescu si al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania) si Palatul de la Floresti, este o veritabila capodopera a arhitecturii romanesti de inceput de secol XX.
Realizat in stil neoromanesc dupa planurile celebrului arhitect Grigore Cerchez, Palatul Cantacuzino Busteni este impodobit cu vitralii, stucomarmura, console, plafoane cu grinzi aparente și pictate, balustradele din lemn, s. a. ce confera ambiantei interioare un aspect romantic si, deopotriva, elegant.
Devenit sanatoriu al Ministerului de Interne in perioada comunista, Palatul Cantacuzino Busteni a fost transformat dupa 1990 in muzeu, intrand de curand in circuitul cultural-turistic de pe Valea Prahovei, prin organizarea de concerte si expozitii cu precadere in cele doua saloane ale sale: Salonul Principal si Salonul de Onoare (ce cuprinde si colectia de heraldica a familiei Cantacuzino).
- Palatul Cantacuzino Busteni – Salonul de Onoare
- Palatul Cantacuzino Busteni – Salonul Principal